Je bekijkt nu Nederlandse goudvoorraad als vertrouwensanker?

Nederlandse goudvoorraad als vertrouwensanker?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Preppers

Na de stukken over de risico’s van inflatie en deflatie leek het aardig om wat te schrijven over de zorg voor onze nationale goudvoorraad. Het meeste Nederlands goud ligt namelijk in buitenlandse kluizen. Het stuk was al klaar toen ik merkte dat preppers wat dit soort zaken betreft dicht op het nieuws zitten. Een forumdiscussie over de gestelde Kamervragen en het gebrek aan de zorg voor de Nederlandse goudvoorraad bleek al enige tijd actief op de preppers website. Omdat het onderwerp van groot belang is en dicht bij ons, als edelmetaalspecialist, ligt meng ik mij bij deze in de discussie.

Rookgordijn rond goudvoorraad

Om te beginnen een overzicht van de gang van zaken in Den Haag. Het eerste Tweede-Kamerlid dat de kwestie aankaartte was Ewoud Irrgang van de SP. Hij stelde oktober 2011 kritische vragen aan Jan Kees de Jager over het gebrek aan logica achter de opslag van Nederlands goud in het buitenland. We kunnen gezien de antwoorden die hij kreeg, zeggen dat hij door de toenmalige minister met een kluitje in het riet is gestuurd. Het leverde weinig respons op behalve een uitzending van Nieuwsuur waarbij Klaas Knot, directeur van De Nederlandse Bank (DNB) bereid was te verklaren dat het om 90% van het Nederlands goud ging.

Dat was in onze ogen schokkend nieuws: 540 ton goud was feitelijk buiten het bereik van DNB geplaatst. Toch kwam er afgelopen maand, een jaar later dus, een vervolg. Eerst was er het CDA Kamerlid Eddy Van Hijum die een reeks vragen over de huisvesting van de Nederlandse goudvoorraad stelde en een week later (23-11’12), het SP Kamerlid Arnold Merkies die de vragenlijst uitbreide. De Kamer wil nu specifiek weten waar en in welke hoeveelheden het Nederlands goud is ondergebracht. Bovendien is, mede naar aanleiding van de toestand in Duitsland, ook het punt van de echtheid van het goud aangekaart.

In Duitsland heeft het onderwerp voor de nodige ophef in de media gezorgd waardoor de politiek gedwongen was actie te ondernemen. De Bundesbank heeft toegezegd ieder jaar 50 ton naar Frankfurt terug te halen en het daarbij grondig op echtheid te controleren. In Nederland is het sinds het stellen van de vragen oorverdovend stil. Er was een artikel in Elsevier en een stuk in het Financieel Dagblad, maar sprake van politieke druk is er niet. Daarom juicht The Silver Mountain het initiatief voor een petitie van harte toe. Zonder aandacht en politieke druk komen we waarschijnlijk geen stap verder.

Zodra het écht nodig hebben, is het al te laat

In de jaarverslagen van de Nederlandse Bank noemt men goud het ‘vertrouwensanker’ van de Nederlandse economie, of zoals een woordvoerder van DNB zei een ‘appeltje voor de dorst’. Ook minister De Jager herhaalde de term ‘vertrouwensanker’, maar er wordt niet naar gehandeld. Nederland heeft 612,5 ton goud, dat is meer dan India het Verenigd Koninkrijk of Saoedi-Arabië. We hebben er op deze manier alleen niks aan. Het moment dat de goudvoorraad nodig is zal vrij zeker het moment zijn dat ze in de Verenigde Staten of Engeland ook in hoge nood verkeren. Zij zullen dan zeker niet schromen het Nederlands goud voor eigen doeleinden te gebruiken. Iets dat (zoals op het forum terecht werd opgemerkt) al vaker is gebeurd.


[Disclaimer] De artikelen van The Silver Mountain vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van de organisatie The Silver Mountain. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar The Silver Mountain accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van het Silver Mountain blog dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.