PDA

Bekijk Volledige Versie : Onderhoud Communicatie Apparatuur



Communicator
05-05-13, 18:16
Zo, wat een heerlijk weer om dit soort klusjes eens te doen zeg! fantastisch!

Vandaag mijn montova Turbo 8 naar beneden gehaald en alle schroefjes en aansluitingen nagelopen. De tui kabels opnieuw uitgelijnd en gespannen. Mast en klemmen behandeld. Het signaal wordt hier in huis constant gemonitord doordat mijn Diamond SX-200 swr/power meter er altijd tussen staat. en ik deze regelmatig opnieuw calibreer en test.

De Danita 640 bak en de wilson 1000 had ik ook uit de auto gehaald voor een poetsbeurt en op een handigere plek teruggebouwd. (zodat ik de kanalenkiezer en de signaalmeter beter kan zien).

Ik vroeg mij af hoe andere zendamateurs hun apparatuur onderhouden, en hoe vaak zij dit doen per jaar.

12gauge
05-05-13, 18:23
dont fix it if it aint broke
ik loop t alles wel ff regelmatig na (niet alleen de comms) alleen als het nodig is doe ik er wat aan

Roel communicatie
05-05-13, 19:24
Onderhoud is aan te raden. Zelf gebruik ik mijn ham radio tbv veldwerk en Dares ook als extra set in de shack. De antennes voor in het veld zetten we bij scouting wel eens op. Dus ook dat blijft compleet, en ik geoefend in het snel opzetten en weer netjes opruimen. Zo weet ik dat alles blijft werken. Mijn portofoons van motorola en kenwood gebruik ik geregeld en de accu's gaan minimaal 1 keer per jaar aan de conditioner. Indien nodig vervangen. Alle niet gebruikte apparatuur staat zonder batterijen ivm kans op lekkage in de kast.

wiskers
05-05-13, 19:34
Ik moet nog even het dak op, de Solarcon halvegolf monteren met de vier radialen.. nu staat het op een mast maar niet hoog genoeg naar mijn zin.
verder staat op het programma om een paar zenders na te kijken / repareren, er liggen twee Midlands in de ziekenboeg oa een power max Alan 27...
eerst maar eens doormeten die dingen..
Verder moet ik ook nog kijken naar mijn lineair, daar gaat iets niet goed mee.. haha het is wel een kachel maar er komt geen vermogen uit.. eerder omgekeerd..
De rest, oa de porto's liggen lekker droog in de lade zonder batterijen..
De mobiele sets probeer ik volgende week meteen maar uit.. zaterdag even kijken hoever we komen!

tot zover.. grts Wisks

f150
05-05-13, 20:11
ik gebruik de zendapparatuur vrij weinig (set portofoons en midland 248). Enige onderhoud is een periodieke test (2-3x per jaar) en onregelmatig gebruik. Spullen zitten in een EMP vrije stalen kist, samen met een Optima accu met extreem weinig zelfontlading.

wiskers
06-05-13, 20:26
Update, de antenne is klaar, het spul kan worden getest met een nabije prepper..

Communicator
15-05-13, 10:01
Ik heb al een hele poos een Sigma Montova Turbo 8 op mijn bescheiden mastje staan, met daaraan Aircell 7 coax kabel die naar mijn Diamond SX-200 SWR/Power meter gaat om vervolgens te eindigen in mijn Lincoln.
Ik controleer met regelmaat mijn SWR en kalibreer altijd voor elke test.

op Kanaal 20 met 4W zag je de naald amper bewegen. Op alle kanalen getest, en ben nooit boven de 1.4 uitgekomen. Zelfs met volledige power (30W) komt de naald niet boven de 1.8 uit...

Maar nu ineens,
op kanaal 20 2.2swr
op kanaal 1 1.8swr
op kanaal 40 2.8swr

Er is niets veranderd aan de opstelling, maar toch ineens hele andere waarden. De kabel is tijdens de onderhoudsbeurt niet van de antenne geweest en heb hier verder ook niet aangezeten.
Ik ontdekte dit gisteren al, maar was ook op de hoogte van bijzondere propagatie (actieve zon). Wellicht is dit de oorzaak van deze veranderde waarden? Of hebben jullie andere tips?

heliport
15-05-13, 10:25
Ik heb al een hele poos een Sigma Montova Turbo 8 op mijn bescheiden mastje staan, met daaraan Aircell 7 coax kabel die naar mijn Diamond SX-200 SWR/Power meter gaat om vervolgens te eindigen in mijn Lincoln.
Ik controleer met regelmaat mijn SWR en kalibreer altijd voor elke test.

op Kanaal 20 met 4W zag je de naald amper bewegen. Op alle kanalen getest, en ben nooit boven de 1.4 uitgekomen. Zelfs met volledige power (30W) komt de naald niet boven de 1.8 uit...

Maar nu ineens,
op kanaal 20 2.2swr
op kanaal 1 1.8swr
op kanaal 40 2.8swr

Er is niets veranderd aan de opstelling, maar toch ineens hele andere waarden. De kabel is tijdens de onderhoudsbeurt niet van de antenne geweest en heb hier verder ook niet aangezeten.
Ik ontdekte dit gisteren al, maar was ook op de hoogte van bijzondere propagatie (actieve zon). Wellicht is dit de oorzaak van deze veranderde waarden? Of hebben jullie andere tips?

Dat je op kanaal 1 een betere swr hebt dan op kanaal 40 hoef ik je volgens mij niet uit te leggen , Maar ik neem aan dat je bovenstaande waardes met 4 watt bedoeld?
Want met 30 watt vind ik het een keurige swr
Wat heb je met je "onderhoudbeurt "gedaan , uit elkaar halen is nooit goed voor een antenne die lekker aan elkaar gekoekt zit met een goeie swr (vocht , vuil , corrosie)

666Viper666
15-05-13, 10:36
Stel je antenne af met het volledige vermogen.
Dus als je 300 watt hebt je antenne afstellen dan is hij met laag vermogen altijd goed.

heliport
15-05-13, 10:47
Stel je antenne af met het volledige vermogen.
Dus als je 300 watt hebt je antenne afstellen dan is hij met laag vermogen altijd goed.

Beter had ik het niet kunnen verwoorden

wiskers
15-05-13, 12:01
Ik heb er een matcher tussen zitten, draait lekker daarop,kost wel wat vermogen maar het werkt erg plezierig... ik draai nu met een kleine brander erop.

Communicator, heb j het later nog eens geprobeerd om te checken of het aan de condities heeft gelegen?

grts Wisks

666Viper666
15-05-13, 13:10
Een matcher is bedriegen van je radio.
Kost je niet alleen vermogen maar ook ontvangst verlies.
Een antenne is op zijn best op de 1,1,1 swr waarde.
Stel je spulletje af op kanaal 20 met vol vermogen en over de gehele band moet hij dan goed lopen.

wiskers
17-05-13, 20:17
Eens, helemaal waar! Ik zal wellicht wel weer eens t dak op gaan.. pfft even wachten op beter weer.. moet tenslotte ook nog de radialen monteren.. .

grts Wisks