Ga naar inhoud
GENEGEERD

De TAMPON is onmisbaar....


Aanbevolen berichten

Water filter, tinder voor de Firesteel, lont voor kaars, staartje voor blaaspijp pijltjes, verbandmiddel, er is maar weinig dat je niet kunt doen met een tampon. Zelf had ik wel een paar doosjes geprept om mijn vrouw haar maandelijkse zorgen te doen verminderen, maar had nog niet nagedacht over de andere toepassingen. HIER de LINK.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Gast Dick Berts
Is het ook bloed absorberend?

 

Tampons is ook handig voor bloedneus. Het staat nog leuk ook met dat touwtje...:o

 

Sommige mannen zijn alleen met een stevige ring door de neus te bedwingen. Bij anderen volstaat een tampon met een touwtje :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Het tampon water filter wordt in bushcraft in verscheidene configuraties gebruikt. Google of Youtube: "Tampon filter". Bij voorbeeld een tampon omwikkelen met duct tape en deze gebruiken als een kokertje om troebel water op te zuigen, of, iets geavanceerder, de tampon plaatsen in de hals van een opengesneden PET-fles en hierin troebel water doen en gebruiken als trechter-filter.

 

In deze mededeling wordt de vervaardiging van een tampon-filter beschreven die ook als "inline filter" kan worden gebruikt, bv. als voorfilter voor een keramisch filter, koolfilter of een biosand filter (google: "biosand filter" ; biologische waterzuivering).

 

Het beschreven tampon-filter verwijdert uiteraard geen bacterieën en virussen. Ook verwijdert het niet opgeloste chemicaliën (bv. landbouwchemicaliën) of zouten. Het verwijdert alleen het in het water gesuspendeerde vuil. Toch is dat heel belangrijk omdat met name juist dit soort vervuiling de werking en levensduur van een duur keramisch filter sterk doet achteruitgaan. Dit geldt overigens ook voor een kool-filter. Het verkregen heldere water is nu tevens geschikt voor sterilisatie met zonlicht. Zie mijn posting over SODIS. De kracht van het filter ligt voornamelijk in het feit dat deze kan worden geschakeld in één opstelling bestaande uit meerdere waterfilters.

 

Materialen & Methoden.

Leg een tampon in water en laat deze zich geheel volzuigen. Gebruik een potlood om vanaf de top van de kletsnatte tampon een kanaal voor te boren tot het midden van de tampon. Daarna wordt een drinkrietje geplaatst halverwege in het tampon. Het een en ander wordt verduidelijkt in foto 1 hieronder:

 

tampon1.jpg.c208bce354995a4099dc67f251866c0c.jpg

 

Hierna wordt met de volle hand het kletsnatte tampon uitgeknepen en worden beide einden afgebonden (ingesnoerd) met een geschikt koord, bv. van katoen of nylon. Deze bewerking verhoogt de performance van het filter. Het vervelende van deze constructie is dat het rietje gemakkelijk weer uit de tampon kan worden losgetrokken. Het rietje kan echter worden vastgezet door deze te fixeren met naald en draad (dubbel 0.5 meter tandzijde {dental floss} = 1 meter). Gewoon het rietje door het tampon heen doorboren en steeds spiraalsgewijze een kwart slag draaien. Het rietje wordt hierdoor muurvast gezet in het tampon. Het een en ander wordt verduidelijkt in foto 2.

 

tampon2.jpg.d5bedb03d5bace3e21e5c3fa9bff6cd4.jpg

 

Het aldus verkregen rietje met tampon wordt te drogen gelegd en bewaard. Je kunt het gebruiken om troebel water op te zuigen in het veld maar ook in een urban survival situatie schakelen naar een meer gespecialiseerd filter als hierboven beschreven. Het gemakkelijkst gaat dat door deze weer te verbinden met een aquarium slangetje en de verkregen configuratie opnemen in een hevel-opstelling. Voor de verbinding van het rietje naar het aquarium-slangetje kan een drieweg T-stukje worden aangeschaft dat eveneens verkrijgbaar is in de aquarium-winkel. In de foto 2 is deze uitgevoerd met een dopje van een PET-fles (volg mijn postings), maar de zijtak van het T-stukje kan ook gewoon worden afgesloten met een eenzijdig dichtgesmolten kort rietje.

 

Happy prepping,

Wolf @vheeswijk

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor mensen die niet zo handig zijn met knutselen om de geavanceerde "inline" tampon-filter (zie posting hierboven) te maken bestaat een eenvoudiger methode om in het veld snel troebel water te filtreren:

Snij de bodem weg van een lege PET-fles. Houd een tampon in de flessehals van deze fles en dompel deze in water. Het tampon zwelt op en klemt zich vast in de flessehals. Filter is klaar voor gebruik. De fles kun je gemakkelijk ergens ophangen of tegenaan spijkeren. Heel luxe is de mogelijkheid het filtreren te onderbreken met een afsluitbaar dopje zoals je vaak ziet in drinkflesjes. Het een en ander is getoond in de volgende foto:

 

tampon.jpg.beb6b7822620e667f66be3c835fe90ca.jpg

 

In een BOB of survival kit kun je een tampon toevoegen en eventueel een afsluitbaar dopje. Lege PET-flessen zijn gemakkelijk te bekomen op straat, bos, heide en parken :).

 

Happy prepping,

Wolf

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 jaren later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...