Preppers gaan de Bescherming Bevolking (BB) heroprichten

De klap komt. En hij wordt hard. Keihard! Wat er daarna gebeurt is behoorlijk onvoorspelbaar. Een tijdje stenen tijdperk? Een nieuwe en hopelijk wat socialere maatschappij? Het zou via het ‘survival of the fittest’ principe wel eens een maatschappij kunnen zijn, die grotendeels uit betweters bestaat. Voetbal zal niet meer de nationale sport zijn, maar het analyseren van messen. Toekomstige schoolklassen zullen gevormd worden door 30 bekvechtende leraren en een leerling. Toch zijn preppers mij heel dierbaar vanwege hun liefde voor de waarheid en hun moed om de waarheid onder ogen te zien. Tijdstip en verloop van de crisis blijven onvoorspelbaar. Maar een ding is zeker, alles komt en gaat. Dat geldt voor gedachten, gevoelens, lichamen, werelden en ook voor crises. Wat te doen na de crisis? Het kan voor mindfuckers, want dat zijn we, geen kwaad om ook daar eens over na te denken.

Geen bescherming bevolking meer

Op 1 juli 1986 werd de civiele beschermingsorganisatie Bescherming Bevolking (BB) opgeheven. Het zou immers nooit meer oorlog worden en andere grootschalige rampen zouden zich alleen nog in slechte B-films en in de hoofden van psychiatrische  patiënten voordoen. Preppers weten wel beter. Moderne hoogtechnologische samenlevingen worden bij de minuut kwetsbaarder. In het rapport ‘Crisis in de vitale infrastructuur’, dat in juni 2008 door een flink aantal auteurs werd geschreven in het kader van de opleiding Master of public safety aan de TU te Delft staat in dit verband al iets heel verontrustends: “We concluderen dat de elektriciteitssector de meest kritieke sector in Nederland is, waar het crisis betreft. Door de strakke koppeling met andere sectoren veroorzaakt een verstoring van de elektriciteitsvoorziening een domino-effect. Zorgwekkend is het gegeven, dat de sector zelf aangeeft bij sommige scenario’s geen leveringsgaranties meer te kunnen geven voor een zeer lange periode!” In een onderzoek dat TNO heeft gedaan in opdracht van het ministerie van BZK, geeft de drinkwatersector aan, dat zij totaal afhankelijk is van elektriciteit.  En dat het na een forse uitval ook nog eens 1 tot 4 weken duurt, voordat ze de boel weer een beetje op orde hebben. Voeg daar bij, dat de nooddrinkwatervoorziening in Nederland voor geen meter werkt en je hebt alle ingrediënten voor een mega ramp. Ik kom op de kwetsbaarheid van onze drinkwatervoorziening in een volgende column terug.

Preppershandboek

Na de crisis wil ik met een aantal vooraanstaande preppers (jullie allemaal dus!) bij elkaar komen om te kijken of we de BB kunnen heroprichten. De oude BB had een beperkt taken pakket, haar uniformen waren zo goedkoop dat ze afgaven en vrijwilligers moesten hun eigen schoenen meenemen. Zo gaan we het dus niet doen. Hoe dan wel? Dat gaat als de economische mega crisis voorbij is, onderwerp van een brede discussie onder preppers worden. Hopelijk heeft u dan nog een paar eigen schoenen, anders komen wij blootsvoets samen. Het minste dat we moeten doen, is een stichting oprichten die een preppers handboek gaat uitgeven. In dit handboek moeten we vooral de ervaringen samenbundelen, die we in de komende crisis gaan opdoen. Ik wil alle preppers dan ook vragen, om een dagboek bij te houden als het mis gaat. Geen idee wat daar in komt te staan, op een ding na. Onfrisse verhalen over een gebrek aan persoonlijke hygiëne. Eind 1999 heb ik een meerdaagse preppersoefening gehouden. Ik kan u dat aanraden. Extreem leerzaam. Gewoon een weekend gas, water, licht en alle andere verbindingen met de buitenwereld afsluiten. Het is me destijds enorm meegevallen, op de almaar toenemende viezigheid na. Het was winter en ik begon met wat kolen in mijn allesbrander te gooien. Met zwarte handen liep ik naar de kraan …

We gaan het preppershandboek uitbrengen met geplastificeerde pagina’s.

Showing 17 comments
 • JD81
  Beantwoorden

  Ik vind het een goed idee, dat preppers een degelijke beweging oprichten en daar mee een stok achter de hebben voor mogelijke rampen. Je hebt ook een dergelijke organistatie DARES genaamd die bij rampen of grote problemen het radioverkeer kan overnemen en hulpdiensten helpen.

  Dus dit zou een geweldige stap zijn !

  De BB is een ander verhaal anno 2012 is daar nog weinig van te vinden en het verhaal is terug te lezen in de geschiedenisboeken. Wat best jammer is te noemen dus ik vind het een prachtig idee als preppers een dergelijke beweging weer op de been zouden kunnen krijgen. Er zijn grote getallen mensen die zich ook in nederland voorbereiden op de meest uiteenlopende rampen.

 • backschless
  Beantwoorden

  Dick dat is een zeer goed idee ik was zowiezo al vanplan om een dagboek bij te houden als het lukt er zit er 1 in mijn BOB.
  Maar moet er van te voren niet afgesproken worden waar en in wat voor tijdsbestek na een shtf situatie dat er afgesproken wordt want er is een grote kans dat er geen internet meer is dan.

  Met vriendelijke groet,
  Backschless

 • Dick Berts
  Beantwoorden

  Hallo Backschless,

  Goed dat je een dagboek bijhoudt. Niets is zeker in het leven en zelfs dat is niet zeker. Zelf verwacht ik een mega crisis die ons enige tijd in het stenen tijdperk terugwerpt. Maar we komen ook weer uit die crisis. Kijk eens naar Dresden dat na de Tweede Wereldoorlog in puin lag. Onvoorstelbaar hoe snel die stad weer is opgebouwd. Ik denk dat we na de crisis gewoon weer contact met elkaar kunnen opnemen. Ik speek je in ieder geval op de “Buksen dag” die onze gewaardeerde vriend Partizan voor ons georganiseerd heeft.

  Met hartelijke groet,

  Dick Berts.

 • caroline
  Beantwoorden

  L.S.,

  Ben onder de indruk van deze site. Ben nu nog nieuw hier.
  Zou graag de “Buksen dag” willen bijwonen. Kan iemand mij daar meer info over verschaffen a.u.b.? Met vriendelijke groet,
  Caroline

 • Dick Berts
  Beantwoorden

  Hallo Caroline,
  Ik ben bang dat de “buksendag” al vol is. Maar daar ga ik niet over, maar Partizan. Als je inlogt, dan kun je hem een persoonlijke mail sturen. hg. Dick Berts.

 • JD81
  Beantwoorden

  Er is nog geen landelijke beweging voor preppers volgens mij. En ben zelf ook erg benieuwd of er dagen zijn waar preppers samen komen want zelf stuit ik op tegenstand als ik begin over preppers vele kennen het niet eens. Als je over preppers begin dan denken sommige dat je het over een of andere nieuwe soep heb die je in winkel gevonden heb.

  maar als je verteld dat je serieus bezig en je voorbereid op een doomsday achtige toestand, dan tikken de mensen met hun wijsvinger op hun voorhoofd en als je dan begint over de middelen die je in huis heb, zo als een tas vol met middelen om te kunnen overleven dan denken ze dat je ontsnapt bent uit een gekkenhuis. En moeten we ons gek verklaren? ik zie het meer als een soort stok achter de deur mocht het onvoorstelbaren gebeuren.

  Hoeveel preppers zijn er in nederland serieus bezig en hebben spullen staan en zijn ready to go ! . Ps Ik heb echt oor naar de preppers BB, en ik hoop dat meer mensen zich scharen achter het idee.

  Ik zal dit forum zeker in de gaten houden ontrent deze informatie.

 • Dick Berts
  Beantwoorden

  Join the club. Van harte welkom. Dezelfde mensen die nu op hun voorhoofd tikken, tikken straks huilend op je voordeur. Want de mega crash gaat onvermijdelijk komen.
  hg. Dick Berts.

 • adrz
  Beantwoorden

  Goed idee om een soort van BB weer in het leven te roepen.
  Van uit mijn huidig werk mag ik oa een oude BB schuilkelder beheren.
  Deze wordt nu als opslag gebruikt en is helaas onbruikbaar gemaakt doordat er gaten in zijn geboord om er leidingen door te leggen.
  Ook ben ik lid van een crisisteam dat bij grote calimiteiten in het leven geroepen wordt. Dus ik ben mij van het niveau van dit moment bewust… erg gerustgesteld ben ik dus niet. Vaak maken mensen deel uit van deze organisatie omdat ze dit van uit hun functie moeten. Dus als jullie nog een lid in het Noorden van het land zoeken?

 • Dick Berts
  Beantwoorden

  TZT graag hoor! Dan hebben we niet alleen een nieuw lid erbij, maar ook onze eerste bunker. hg Dick Berts.

 • adrz
  Beantwoorden

  idd lokatie bij mij bekend als de dag aangebroken is zal ik je een pm zenden…
  Jammer genoeg is de bunker zogoed als helemaal leeg gehaald.
  Alle noodrantsoenen zijn weggegooid….

  Hartelijke groeten,
  adrz

 • JD81
  Beantwoorden

  Vroeger had je de MIBO magazijnen, iets uit de koude oorlog het waren loodsen vol met voedsel en middelen en andere waren en dacht zelf voertuigen, nu hoor ik daar niks meer over heb er nog een tijdje een onderzoekje aangedaan maar na mij weten zijn ze allemaal opgeheven na de val van de muur.

  http://www.digibron.nl/search/share.jsp?uid=00000000012e99e0bb7bb97943ddfeec&sourceid=1011

  Fotos

  http://www.google.nl/search?hl=nl&q=MIBO+magazijn&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&biw=1093&bih=478&wrapid=tlif134800587118810&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=9-9YUL33HIXT0QXN4oCIDA

  Vele voedselpakketen zijn verkocht aan leger dumps, waar je voor een paar tietjes een BB voedsel doos kan krijgen. Ze staan ook veel op marktplaats althans ik heb ze daar wel is gezien, zelf ik heb ik 15 pakketen gekocht van het franse leger houdbaar tot 2015 ooit is geprobeerd en het is best eetbaar maar ik zou toch peper en zout er bij doen haha … het is nog best flauw als de P uitbreekt dan kijk je daar ook niet meer naar natuurlijk.

  Een loods die beschikbaar gesteld wordt of een oude bunker die in redelijke staat is zou helemaal perfect zijn. Maar weinig hebben denk ik de middelen noch het geld er voor om een dergelijke iets van de grond te krijgen.

 • Schuilkelders
  Beantwoorden

  Geachte heer Berts,

  Ik vind dit een goed initiatief en zou hier graag contact met u over willen hebben. Mijns inziens laat de overheid het op gebeid van veiligheid erg afweten. De nieuwszender RT heeft enige tijd geleden gemeld dat Rusland voor 2012 nog eens 5000 nucleaire schuilkelders wilde laten bouwen. De bestaande schuilkelders zouden blijkbaar niet meer voldoen aan de hedendaagse normen.
  De precieze reden waarom er 5000 nieuwe schuilkelders bij moeten komen, wordt echter niet echt duidelijk gemaakt. Wat verwacht Rusland? Bereidt Rusland zich voor op een grote ramp of op een wereld oorlog? Dit zijn de vragen die ik het meeste voorbij heb zien komen op het internet.

  Rusland is niet het enige land die het nodig acht om hun schuilkelder aantallen te vergroten. China heeft in 2006 hun schuilkelder aantallen vergroot. Niet alleen in aantal, maar ook in omvang. Is er iets waar Rusland en China van af weten, wat de rest van de wereld nog niet weet? Of is dit gewoon puur uit voorzorg, voor het geval dat er iets zou gebeuren?
  Wat de reden ook mag zijn, je vraagt je stiekem toch af waarom we niet van dit soort berichten lezen of zien vanuit westerse standpunt. Waar zijn de nucleaire schuilkelders voor de EU landen of de VS? Waar zijn de schuilkelders voor ons, mocht er iets enorms gebeuren?

  vr. groet

 • Jager
  Beantwoorden

  Zeer goed idee en wil me hierbij dan ook gelijk aanmelden. Wel rijst mij de vraag hoe dit in zijn werk zal gaan. Ikzelf heb in mijn BOB reeds een notitieblok en potloden verzameld, maar aangezien mijn back up plan in the most worst case scenario is dat ik met mijn gezin de bossen in zal duiken om te overleven, vraag ik me af hoe en wanneer we contact zullen leggen. Zeker als er geen electriciteit meer aanwezig zal zijn is het moeilijk om contact met elkaar te zoeken. Heb je reeds een plan klaarliggen voor een trefpunt op een bepaald tijdstip.
  Graag zou ik tevens omdat ik redelijk nieuw ben op dit forum via deze weg in contact willen komen met andere preppers die er over nagedacht hebben om mocht alles ineenvallen samen te komen ergens op een locatie onder het motto samen staan we sterk en kunnen we makkelijker eventuele aanvallen weerstaan en/of voedsel verzamelen.
  Wie kan mij wegwijs maken in het preppers netwerk?

  Met vriendelijke groet,

  Jager

 • Japio
  Beantwoorden

  Hallo,

  Goed bedacht, het idee van een Bescherming Bevolking. Het doet iets nostalgisch aan, dat idee. Alleen, hoe ga je zo iets groots oprichten? Klein beginnen, dan maar? Ik zou als ik zo’n organisatie op zou richten, de samenwerking van het tegenwoordige Rode Kruis en het leger vragen.
  Het Rode Kruis en het leger hebben tegenwoordig de kennis om hulp te verlenen bij een grote ramp.

  Ik zou als ik u was de nieuwe BB op twee manieren zichtbaar laten maken, als nabootsers van de oude BB, en als vrijwillige hulporganisatie, samenwerkend met het Rode Kruis en het leger. Misschien kunnen de leden dat beiden doen. Ze kunnen dan als reclame in de beruchte blauwe overhemden lopen, en daarnaast oefeningen doen om mensen te helpen.
  Door oefeningen te doen zijn ze scherp als er een ramp gebeurt.

  Ik denk dat samenwerking met de Rode Kruis en het leger gewenst is, zij hebben de kennis om oefeningen te organiseren. Dat kunnen kleine oefeningen zijn, zoals EHBO lessen, als grote oefeningen zoals het evacueren van de bevolking bij een ramp.

  Ik denk dat de Preppers gemeenschap ook een goede voedingsbodem is voor dit soort ideeén. Meneer Berts, ik wens u veel succes met het eventueel oprichten van de nieuwe BB.

  Japio.

 • Ron van Daal
  Beantwoorden

  De overheid heeft bijna alle BB bunkers dichtgegooid zo’n 30 a 40 jaar geleden. Er was in die tijd toenemende kritiek op de BB omdat BB’ers zomaar bij mensen aan huis gingen kijken of ze “een mogelijke schuilkelder” hadden – zonder verstand van bouwtechnische tekeningen etc. In gemeenteraadsvergaderingen is er ook geprotesteerd tegen het in stand houden van de BB (jaren 60-70) maar de bezuinigingen van Het Rijk heeft de tegenstanders uiteindelijk geholpen. De BB’ers van toen zijn de preppers van nu. Een ongeregeld en amateuristisch zooitje. Waarom? Er zijn nu juist meer schuilkelders dan vroeger (meer overt dan covert) en schijnbaar heeft niemand het door. De overheid heeft de regie nu in handen en er zijn wel degelijk nieuwe schuilkelders, de lokaties zijn alleen niet zo bekend zijnde “schuilkelder” of onderdeel van een organsatie ala BB. De meeste schuilkelders hebben vanwege het beperkt risico een dubbele functie, het zijn doorgaans parkeergarages en leveren in vredestijd dus geld op i.p.v. dat ze geld kosten. In de laatste 10 jaar zijn er enorme ondergrondse parkeergarages gebouwd in steden overal in Nederland. Als je je afvraagt waar de BB kelders zijn: dit is de moderne versie. Bij een calamiteit zullen alleen de hospitaalbedden etc uitgerold dienen te worden – indien nodig. Garages zijn wel zo handig want bangmakerij over “nieuwe schuilkelders” is onwenselijk, ten tweede weet iedereen de garage te vinden als er een oproep wordt gedaan. Ik ben zelf vroeger door een schuilkelder van de BB gelopen en dat was gewoon een tunnel. Daarover is op internet geen informatie te vinden. Dat is wel grappig eigenlijk. Niet alles van de BB is gedocumenteerd en dat geeft een beetje aan wat voor soort organisatie het was. Ik was niet zo lang geleden in een enorme bunker onder Amsterdam (vergeten welk metrostation) maar de gehandicapten-lift had naast knoppen voor metro en begane grond ook een optie voor een sleutel. Een vriend van mij beschikte over de sleutel en i.p.v. op de knop te drukken ging je 20 meter dieper dan het metroplatform. Daar was een een oude BB bunker, in Amsterdam centrum, met hospitaalbedden voor 5000 mensen. Een stoffige boel waar af en toe een feestje wordt gegeven. Als je dan via een trapladder naar boven klom, kwam je gewoon op het ondergrondse metroperron uit via een nep “utility door” die enkelzijdig te openen was. Het zit er nog steeds maar is niet bepaald in een goede conditie om ingezet te worden (behalve voor ondergrondse feestjes). Stof, bedden van decennia geleden, misschien asbest, etc. En nee dit is niet die onder de Stopera die omgebouwd is tot modern “crisis zenuwcentrum” voor Aartsen & Co. Moraal van het verhaal: de BB was redelijk onprofessioneel, de schuilkelders waren meestal loze cq. ongebruikte ruimtes en zijn inmiddels vervangen door betere moderne constructies die in vredestijd een rol als parkeergarage vervullen (en financieel rendabel zijn). En het aantal schuilplaatsen dat is bijgebouwd in de afgelopen 15 jaar is behoorlijk te noemen. Het zijn alleen geen ouderwetse stereotype “bunkers”. En dat alles zonder bangmakerij. Een iniatief als deze (nieuwe BB) is dus in weze onzinnig.

 • Ron van Daal
  Beantwoorden

  kleine correctie: iniatiaf=initiatief

Leave a Comment