Tips voor preppers over grond kopen

Waarom eigen grond kopen?

Als prepper wil je je voorbereiden op ondenkbare scenario’s. Een flinke voedsel- en watervoorraad is een goed begin. Maar je eigen groenten en fruit kunnen verbouwen en wat vee laten rondlopen is misschien wel het echte antwoord op het ondenkbare. Als niemand je kan helpen om aan voedsel te komen, wat moet je dan?

Vruchtbare grond kopen

Precies. Je koopt een stuk vruchtbaar land in een groeizaam klimaat met water uit de grond. Je eigen water dus. Dit zijn eenvoudige criteria als je zelfstandig wilt leven. Je kunt dan ook nog je eigen energie voorziening creëren door met zonnecellen, wind- en waterenergie te werken. Maar… alleen de zon gaat voor niets op!

Wat kost een eigen stuk land?

De laagste prijzen die te vinden zijn, beginnen bij een euro per vierkante meter. Deze prijs komt niet vaak voor, maar is zeker te vinden in de wat meer afgelegen gebieden. Zelfs goedkoper als je in een echt woest gebied wilt verblijven. Weet dan wel dat je geen stroom, waterleiding, riolering of een bewoonbaar huis hebt. Hooguit een ruïne. Ook heb je waarschijnlijk nog geen waterdeposito en irrigatiesysteem voor je planten. En dat is echt nodig. Afhankelijk van je wensen, komen er na de aankoop dus altijd extra kosten bij.

Waarde van grond

Grond waar water uit komt en waar op verbouwd kan worden, heeft waarde. Echte waarde want je kunt er van eten. Daarnaast wordt grond altijd meer waard, zeker als je er op verbouwt en bewoonbaar maakt. In die zin is het ook goed beschermd tegen inflatie. Heb je dus wat geld over, dan is grond kopen een goede belegging. In tegenstelling tot goud, kan je er nog van eten ook. En wat dacht je van vakanties doorbrengen op je eigen preppergrond? Dat is toch onbetaalbaar?

Hoe veel grond heb je als prepper nodig?

Het hangt er van af hoe veel personen je wilt onderhouden van je land maar vanaf twee hectare (dit is 20.000 M2) kom je een heel eind. Daar kunnen meerdere mensen makkelijk van leven. Groter is altijd beter, maar niet noodzakelijk.

Beste tips waar grond te kopen

Ik raad je aan om, als Europeaan, in Europa te kopen. Dan is het eigendomsrecht goed geregeld.

Buiten Europa is dat vaak niet het geval. Je kunt makkelijker onteigend worden of je moet een inlander het officieel laten kopen. Daarmee is het dus niet helemaal van jou. Als prepper reken je waarschijnlijk op hoge brandstofprijzen. En terecht! Maar hoe kom je er dan? Ik hanteer het criterium dat ik er in principe op de fiets naar toe moet kunnen gaan. En dat mag best een paar weken duren.

Landen waar je goed terecht kunt zijn er volop. Ik zelf houd van talen die ik kan begrijpen en een cultuur waarin ik mij thuis kan voelen. Ook vind ik een beetje zonneschijn heerlijk. Bepaal dus voor jezelf wat jij belangrijk vindt, en ga dan pas zoeken. Let wel: hoe dichter bij zee en luchthaven, hoe duurder het wordt.

Showing 9 comments
 • gery den duijf

  weet u landbouwgrond tekoop?

 • Vince

  Het nut van het kopen van grond tbv SHTF scenario’s ontgaat me echt volledig …
  ‘Settling’ heet dat , is juist het tegenovergestelde van prepping.

  • Dr.Prepper

   Beste Vince, wellicht dat de term ‘settling’ eveneens van toepassing is, maar prepping is een breder begrip dan alleen blikvoer en gouden en zilveren munten kopen. Preppen betekent prepareren en dat is simpelweg ‘voorbereiden’ op noodsituaties zoals wanneer de winkels leeg zijn en er geen water meer uit de kraan komt, door wat voor crisis dan ook.

   Zelfvoorzienendheid is een belangrijke vorm van prepping, waar een eigen stuk vruchtbare grond – met waterbron, moestuin en fruitbomen – een belangrijk onderdeel van kan zijn.

 • timo

  Je kunt o.a. in frankrijk veel goedkoper grond kopen. Rond de 3000 euro per hectare is in de minder dichtbevolkte gebieden een normale prijs.

 • vendetta

  als de pleuris uitbreekt gebeurt dat in heel europa en een groot stuk grond is niet te beveiligen [iedereen vreet van jouw land mee ] hou het bij huis of in huis als dat gaat,of sla meer voedsel op .gr vendetta

 • Als de pleuris uitbreekt zullen vooral de steden vallen en het hinterland errond. Echte rurale gebieden zoals in de diepe Ardennen of de Eifel waar veel boeren leven, genoeg bronnen zijn, ecologische ellectriciteit wordt geproduceerd, enz. zullen op zichzelf kunnen voortbouwen en gemakkelijk configureren naar een zelfvoorzienende landbouwgemeenschap denk ik.

pingbacks / trackbacks
 • […] Tenminste, als je deel wilt uitmaken van de stamvaders van de toekomst. Koop om te beginnen een vruchtbaar stuk grond in de Himalaya. Liefst met een hutje erop, want je bent al best laat, dus zelf nog iets bouwen […]

 • […] Tenminste, als je deel wilt uitmaken van de stamvaders van de toekomst. Koop om te beginnen een vruchtbaar stuk grond in de Himalaya. Liefst met een hutje erop, want je bent al best laat, dus zelf nog iets bouwen […]