Goed voorbereid op de economische crisis

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Preppers

Ben ik zelf voldoende voorbereid op een economische crisis? Met de onrust in de financiële, economische en politieke wereld, doe je er verstandig aan om jezelf deze vraag zo nu en dan te stellen. Maar wanneer bén je goed voorbereid? En waarop eigenlijk?

De risico’s van de huidige crisis

In hoofdlijn spelen er een aantal zaken die bij escalatie grote gevolgen kúnnen hebben. Want wat is je geld waard áls daadwerkelijk de euro klapt? De uitkomst hiervan is echter op voorhand niet te voorspellen, die rekening zullen we helaas achteraf pas opmaken. Denk aan:

 • Landen met te grote staatsschulden dan wel balancerend op de rand van de afgrond;
 • een wankelende Euro-munt;
 • banken met onvoldoende buffers (één flinke bankrun en het kan snel gebeurd zijn);
 • politici die tot op het bot verdeeld zijn;
 • een derivatenbubbel ter grootte van $1.2 biljard ($1.200.000.000.000.000, oftewel 1,2 miljoen miljard dollar; ruwweg 20 x de hele wereldeconomie);
 • en dan hebben we nog een wereldvoorraad aan goud waarvan niemand precies weet waar wat opgeslagen ligt. Zoals voor Nederland waarbij 90% van onze 600 ton goud in de US ligt. Althans, dat hopen we.
 • Cyberattacks op de banken. Weet je zeker dat je geld daar staat of zijn het alleen enen en nullen op je ‘virtuele’ rekening?

Rekening houden met sombere scenario’s

De meest eenvoudige manier om je voor te bereiden begint met “rekening houden met”. Ga er niet te makkelijk van uit dat ‘ze’ het wel op zullen lossen. Voorlopig zitten ‘ze’ (de hele wereld, inclusief jij en ik) behoorlijk met de handen in het haar over de crisis. We weten het namelijk niet. Maar hoe weet je dan met welke mogelijkheden je rekening moet houden? Zie het als plannen van een reis naar een gebied waar het zowel erg warm en droog kan zijn, maar ook nat en heel koud. De reis duurt minimaal 1 week en je mag 2 koffers per persoon mee. Wat ga je inpakken?

Verstandig voorbereiden

De beste voorbereiding tref je door te focussen op zaken die tijdens een crisis niet of nauwelijks verkrijgbaar zullen zijn of misschien wel tegen een absurd hoge prijs. Los van de vraag waarmee je die prijs betaalt: Euro’s? Dollars? Goud? Zilver? Of misschien wel 1 blik bonen?

 • Voedsel en basisbenodigdheden. Begin met een basis pakket met o.a. water en houdbaar voedsel. Als je minimaal voor 3 dagen in huis hebt, is je voorsprong op mensen die last minute naar de supermarkt hollen al gigantisch. (Een echte prepper propt al deze spullen in een rugzak en noemt dat vervolgens een BoB: Bug out Bag.);
 • Geld. Check je bankrekening. Kijk of je een deel ervan cash in huis kan halen. Nog spaargeld over? Overweeg een deel in fysiek goud en zilver te investeren. Cruciaal bij het hebben van echt tastbaar goud en zilver in je hand is: no counter-party risk. Meer dan een ton aan spaargeld op de bank? Verdiep je in het depositogarantiestelsel. Bepaal hoeveel waarde jij zelf hecht aan die garantie. Misschien geloof je wel meer in een stuk vruchtbare grond als belegging voor je geld.
 • Onafhankelijkheid. Zorg dat je jezelf minder afhankelijk maakt van doorgaans vanzelfsprekende zaken als: electra, gas, water, internet, supermarkt, benzine, etc. Denk aan kaarsen, wc-papier, (oplos)koffie en thee, etc. en diverse soorten niet-elektrisch gereedschap & tools. Laat je inspireren op het Preppers.nl forum.

Mocht het je gaan duizelen als je denkt aan alles wat je idealiter zou moeten of willen doen om te preppen, bedenk je dan het volgende: Voor 1% voorbereid geeft je al een reusachtige voorsprong op iedereen die deze eerste stap überhaupt nog niet heeft gezet.