Financiële crisis

De huidige financiële crisis heeft in grote mate bijgedragen voor het ontstaan van de (Nederlandse) preppers. We zetten de belangrijkste zaken van de financiële crisis, waaronder de banken-crisis en Euro-crisis, op een rijtje.

Oorzaak financiële crisis

Een aantal zaken in de afgelopen decennia hebben in meer of mindere mate geleidt tot de huidige financiële crisis. Zoals de beurscrash van 1987, de dot-com bubble, en de aanslagen van 9/11 in 2001. Vanaf 2007/2008 hebben we het over de kredietcrisis, welke in grote mate kwam door een stagnerende huizenmarkt in de USA. Klap op de vuurpijl was het omvallen van de investeringsbank Lehman Brothers, eind 2008.

De kredietcrisis

Na het bekendworden van de fundamentele problemen met de Amerikaanse hypotheken in de categorie ‘subprime mortgages‘ en het gerommel ermee in de vorm van credit default swaps sloeg de stress tussen banken onderling fors toe en wilden ze elkaar nauwelijks nog geld lenen. Met als gevolg dat veel banken moesten worden gered door de verschillende overheden, oftewel uit de pot met belastinggeld. De met een Oscar bekroonde documentaire “Inside Job” toont op fascinerende wijze hoe het allemaal heeft kunnen gebeuren. Hebzucht, anyone?

De euro crisis

Vanaf begin 2010 werd het in Europa meer een politieke crisis: men maakte zich steeds meer zorgen over de financiële positie van een aantal landen. Dit leidde in april 2010 tot een crisis rond Griekenland. Ook bij andere landen (met name Italië, Portugal en Spanje) is de dreiging van een financiële crisis groot.

Oplossing financiële crisis

Is er een oplossing voor de financiële crisis? Dat is vooral een leuke discussie op het Preppers forum. Volgens het boek ‘Geld, goud en zilver‘ eindigt elk financieel stelsel met de val ervan, als het vertrouwen van het volk in het fiat geld verdwijnt. Met vaak een bankenrun als gevolg. Hoe lang de Euro en de Dollar het nog houden, zijn de meningen over verdeeld. Maar hun tijd zal komen. Is dat dan ook het einde van de financiële crisis? We zullen het wel merken … Maar als prepper hou je er in ieder geval vast rekening mee en zorg je dat je voldoende bent voorbereid.

Recommended Posts
Comments
  • MPM
    Beantwoorden

    Om je een idee te geven kan men ook de film : wallstreet 2, money never sleeps kijken. Hierin komen ook een aantal zaken aan bod waar het in de USA zo verschrikkelijk mis door is gegaan

Leave a Comment