Intrinsieke waarde van goud

“Maar ook goud kan je niet eten, als de Shit Hits The Fan.”

In gesprekken over de waarde van goud of het investeren in dit edelmetaal, komt het niet-eetbaar-argument geregeld op tafel. Of goud wordt weggezet als “praktisch, buigzaam materiaal om het dak van je huis mee te bedekken”. Dat schenen de Inca’s vroeger ook gedaan te hebben. Tsja, wat kán je eigenlijk met goud?

Intrinsieke waarde

Om te bepalen wat de intrinsieke (wezenlijke, innerlijke) waarde van goud is, eerst een klein lesje over de intrinsieke waarde van het neefje van goud: geld.

De intrinsieke waarde van het geld in je portomonnee is de waarde van het materiaal waarvan de munt of het bankbiljet gemaakt is. Deze is over het algemeen lager dan het bedrag dat op het geld staat. Immers, wanneer de intrinsieke waarde van een munt hoger is dan de nominale waarde, dan is de kans aanwezig dat de munt wordt omgesmolten.

Onze euromuntjes zijn grondstoffelijk gesproken dus bijna niks waard. En papiergeld nog minder. Maar waarom zouden gouden munten dan wel van (grote) waarde zijn?

De intrinsieke waarde van goud

Als je weken niet gegeten hebt, heb je veel liever een gebraden kip dat een klomp goud. Als je al dagen zonder drinken moet overleven, wint de fles water het van een goudstuk. En als je onder water vecht voor je leven, ruil je al je goud zonder nadenken in voor een grote hap lucht. In zekere zin is het relevant dat je goud niet kan eten, drinken of inademen. Gelukkig maar, zou ik zeggen! Want dit maakt goud zo uniek.

Wereldwijd (h)erkent men de waarde van goud. Nu, maar ook 6 duizend jaar geleden al. Het verteert niet, verdampt niet, roest niet en lost niet op. Het heeft zijn onaantastbare en betrouwbare status nooit verloren. Naast houdbaar is het tevens schaars, draagbaar en deelbaar zonder dat de afzonderlijke delen hun waarde verliezen (dat lukt je niet met een koe of auto).

Goud is wat mij betreft daarom het ultieme geld. Er is geen materiaal op onze planeet dat zich zo fantastisch leent om de waarde van ál het andere op aarde te weerspiegelen, te vertegenwoordigen.

Op dit moment is goud simpelweg een investering. Tegen de tijd dat de dollar en euro vallen blijkt je goud per direct een superinvestering. En als de SHTF? Dan staat goud met stip op de 2e plaats van hoogst denkbare intrinsieke waarde. Alleen eten en drinken is dan nog meer waard.