Intrinsieke waarde van goud

“Maar ook goud kan je niet eten, als de Shit Hits The Fan.”

In gesprekken over de waarde van goud of het investeren in dit edelmetaal, komt het niet-eetbaar-argument geregeld op tafel. Of goud wordt weggezet als “praktisch, buigzaam materiaal om het dak van je huis mee te bedekken”. Dat schenen de Inca’s vroeger ook gedaan te hebben. Tsja, wat kán je eigenlijk met goud?

Intrinsieke waarde

Om te bepalen wat de intrinsieke (wezenlijke, innerlijke) waarde van goud is, eerst een klein lesje over de intrinsieke waarde van het neefje van goud: geld.

De intrinsieke waarde van het geld in je portomonnee is de waarde van het materiaal waarvan de munt of het bankbiljet gemaakt is. Deze is over het algemeen lager dan het bedrag dat op het geld staat. Immers, wanneer de intrinsieke waarde van een munt hoger is dan de nominale waarde, dan is de kans aanwezig dat de munt wordt omgesmolten.

Onze euromuntjes zijn grondstoffelijk gesproken dus bijna niks waard. En papiergeld nog minder. Maar waarom zouden gouden munten dan wel van (grote) waarde zijn?

De intrinsieke waarde van goud

Als je weken niet gegeten hebt, heb je veel liever een gebraden kip dat een klomp goud. Als je al dagen zonder drinken moet overleven, wint de fles water het van een goudstuk. En als je onder water vecht voor je leven, ruil je al je goud zonder nadenken in voor een grote hap lucht. In zekere zin is het relevant dat je goud niet kan eten, drinken of inademen. Gelukkig maar, zou ik zeggen! Want dit maakt goud zo uniek.

Wereldwijd (h)erkent men de waarde van goud. Nu, maar ook 6 duizend jaar geleden al. Het verteert niet, verdampt niet, roest niet en lost niet op. Het heeft zijn onaantastbare en betrouwbare status nooit verloren. Naast houdbaar is het tevens schaars, draagbaar en deelbaar zonder dat de afzonderlijke delen hun waarde verliezen (dat lukt je niet met een koe of auto).

Goud is wat mij betreft daarom het ultieme geld. Er is geen materiaal op onze planeet dat zich zo fantastisch leent om de waarde van ál het andere op aarde te weerspiegelen, te vertegenwoordigen.

Op dit moment is goud simpelweg een investering. Tegen de tijd dat de dollar en euro vallen blijkt je goud per direct een superinvestering. En als de SHTF? Dan staat goud met stip op de 2e plaats van hoogst denkbare intrinsieke waarde. Alleen eten en drinken is dan nog meer waard.

Showing 4 comments
 • Dick Berts

  Goud is de doodsvijand van iedere bankier. De domme schaapskudde moet namelijk in de steeds waardelozer wordende papieren assets worden gehouden, die de heren bankiers op grote schaal uit dunne lucht produceren. Goud is de enige noodingang voor schapen die niet kaalgeschoren willen worden. De bankiers proberen deze nooduitgang op slot te houden, door goudprijsmanipulatie en desinformatie. De bankierskreet “goud kun je niet eten” is een sterk voorbeeld van dat laatste. Het alternatief, dat helemaal geen alternatief is voor een mens met hersens, namelijk bankbiljetten en banktegoeden, kun je namelijk ook niet eten. Ik geef toe, dat bankbiljetten iets beter op de maag liggen dan gouden tientjes, maar dat maakt de kreet goud kun je niet eten niet minder belachelijk. Goud is geen voedingsmiddel maar een ruilmiddel en een oppotmiddel, waarmee je in vrijwel iedere crisis eten kunt kopen. De producten van de heren bankiers zijn in die omstandigheden alleen te gebruiken om de plaats te reinigen, waar het voedsel dat je dankzij je goud hebt kunnen kopen, je lichaam weer verlaat. Ik raad de bankiers dan ook aan, om verder de volgende kreet te hanteren; met goud kun je je billen niet afvegen.

 • Dick Berts

  In aansluiting op het bovenstaande; De bankiersmaffia roept in zijn anti goud campagne ook altijd, dat het irrationeel is om in goud te beleggen, omdat goud geen rente geeft. Totaal idioot. Analoog daaraan zou het ook irrationeel zijn, om een varken vet te mesten, omdat varkens geen eieren leggen. De beleggingsproducten van de bankiers leveren alleen nog maar windeieren op; een rente die veel lager is dan de werkelijke -uiteraard door de overheid verhulde- inflatie.

 • Anonymous

  De banksters hebben vanuit hun visie op een opmerkelijke wijze gelijk dat Goud een slechte belegging is. Goud kunnen ze moeilijk manipuleren (goud leasen kan nog). Goud telt momenteel op de balans van een bank voor 50% mee als onderpand terwijl Griekse, Spaanse, Portugese staatsobligatie troep voor 100% meeweegt als onderpand. Goud wordt daardoor gediscrimineerd ten opzichte van zelfs rommel. Omdat de meeste banken feitelijk failliet zijn kunnen ze zich niet veroorloven om in Goud te investeren omdat ze dan iets moeten verkopen wat voor 100% op de balans stond en de goudaankoop voor slechts 50% mogen activeren als vermogensbuffer.

  Dat gaat echter veranderen als volgend jaar banken goud niet slechts voor 50% maar voor de volle 100% op de balans gezet mag worden. Mijn verwachting is dat de banksters dan in plaats van negatief plotseling minder negatief of stil zullen zijn en zelf goud gaan kopen. Als ze hun kluis vol hebben liggen met Goud en Zilver gaan ze het promoten zodat de koers van hun bezit kan stijgen. Banksters zijn niet dom, u ook niet hoop ik.

  Mijn mening over Goud en Zilver heb ik reeds hier beschreven:
  http://preppers.nl/2012/02/dnb-for-dummies/
  http://preppers.nl/2012/08/wij-zijn-de-schapen-die-wachten-tot-de-eerste-gaat-pinnen/

  Preptip: Koop als prepper ook zilver met vier negens (99,99) en leer wat zilver en colloidial zilver kan.

pingbacks / trackbacks
 • […] Historisch gezien is ons geld een directe opvolger van het waardepapier. Dit waardepapier was “Zo goed als goud”, en kon bij iedere bank ingewisseld worden. In ons huidige geld systeem is die koppeling met de […]