Zilver

Veel van de voordelen van investeren in goud gelden ook voor zilver. Beide edelmetalen zijn door de vele eeuwen heen hand in hand gegaan als waardevol edelmetaal, in de toepassing van geld. Pas in 1967 werd in Nederland de tot dan toe zilveren munt vervangen door een nikkelen gulden.

Investeren in zilver

Drie redenen om te investeren in zilver:

  1. Zilver is heel goedkoop. Vooral in vergelijking met goud. De goud/zilver ratio staat nu erg hoog ten opzichte van de historische ratio. Zo’n 100 jaar geleden lag de verhouding 1 op 15, maar momenteel is zilver ruim 40 keer zo goedkoop als goud.
  2. Zilver heeft een intrinsieke waarde. Net als bij goud kan de waarde schommelen, maar het zal altijd waarde houden. Zilver heeft zelfs een langere geschiedenis van gebruik als geld dan goud.
  3. Zilver heeft een industriële toepassing. Het wordt o.a. gebruikt in de medische wereld (apparatuur en medicijnen) en electronica, van televisies tot mobiele telefoons. Er wordt zelfs jaarlijks meer zilver geconsumeerd dan dat er tegenwoordig uit mijnen gehaald wordt, kortom: de vraag naar zilver overstijgt het marktaanbod. Het zilvertekort neemt dus toe.

Bovendien is het nog verstandig om in gedachte te houden dat zilver in tegenstelling tot goud nooit door de overheid verboden of geconfisqueerd is.

Zelf zilver kopen

Het is vrij eenvoudig om eigen zilver te kopen. Voor een prepper is het niet zozeer de vraag of het een verstandige investering is, belangrijker is dat het een sterk ruilmiddel is. De voordelen van eigen zilver zijn:

  • Zilver heeft een grote waarde;
  • Zilver is te krijgen in diverse gewichten, van enkele grammen tot kilo’s;
  • Er zijn zilveren munten (verschillende groottes), zilverbaren (allerlei gewichten) en uiteraard zilveren sieraden;
  • Let er bij zilverbaren wel op dat hier 19% BTW over moet worden betaald! Voor particulieren daardoor minder aantrekkelijk. Beter dus als je het op zakelijke titel aan kan schaffen;
  • Internationale erkenning voor de waarde van zilver;
  • Hou er rekening mee dat het soortelijk gewicht van zilver ongeveer de helft is van dat van goud. Dat komt er concreet op neer dat zilveren objecten bijna 2 keer zo groot zijn als hun gouden tegenhanger, qua gewicht. Oftewel: een zilveren munt van 1 troy ounce (1oz zilver) is twee keer zo groot als een 1oz gouden munt!

Meer info en feitjes op de wikipedia pagina over zilver.

Advies over zilver

Preppers.nl adviseert je iets van zilver op voorraad te nemen. Het verstandigst is munten en baren met minimaal een zuiverheid van 99,9%. Veel interessante en leukste achtergronden over zilver lazen wij in het AmsterdamGold magazine ‘De komende vlucht uit valuta’ en het boek ‘Geld, goud en zilver‘ van Eric Mecking en Elmer Hogervorst.

Zie ook


De vernieuwde Prepshop.nl - dé partner shop van Preppers.nl
Recommended Posts

Leave a Comment