Overbevolking en voedselschaarste

Ik snap de discussie van overbevolking niet goed. Als we op dit moment elke wereldburger 1 m² toekennen past de gehele wereldbevolking binnen de grenzen van de provincies Gelderland en Limburg. Beetje krap, maar een legbatterij kip is er slechter aan toe. Als we kijken naar Australië dan telt dat 7.741.220 km². Dat is dus 7 741 220 000 000 m². Daar de wereldbevolking 7 miljard mensen telt, heeft iedereen 1000 m² per persoon. Maar dan is Australië wel coast to coast vol en is er slechts 741 220 000 000 m² (100 m² per persoon) over voor publieke gebouwen, luchthavens, kantoren, wegen, parken et cetera. Met een beetje passen en meten, moet dat te doen zijn. Hebben we toch nog een flinke planeet over!

Ok, niet alle grond kan bebouwd worden qua vruchtbaarheid of water. Er zijn bergen, woestijnen, en in andere continenten is er permafrost of een dikke laag ijs. Maar we houden toch zat over om iedereen te voeden? Nederland bijvoorbeeld is de derde belangrijkste exporteur van agrarische producten ter wereld! Huh? Zo’n klein landje? Ook al werkt maar 3% van de Nederlanders in de agrarische sector en is ongeveer de helft van het totale landoppervlak van Nederland in gebruik voor landbouw. Toch maakt iedereen zich zorgen over hoe we iedereen kunnen voeden.

Zorgen voedseldistributie

Laat ik mij dan maar verdiepen in de zorgen: stel je voor dat brandstofprijzen echt de pan uit gaan rijzen. Of dat door de klimaatverandering oogsten mislukken. Dat zijn dan rampen op mondiaal niveau. We hebben namelijk wel genoeg plek, maar zijn compleet afhankelijk van afgelegen gebieden en andersom! Soms aan de andere kant van de wereld. In ieder geval zijn de steden kwetsbaar want in die buurt is onvoldoende landbouwgrond beschikbaar om deze massa te voeden. Zeker als distributie een probleem wordt door hoge brandstofprijzen bijvoorbeeld. Voldoende zoet water is in Nederland geen probleem, maar in andere gebieden wel. Ook grondwater kan op raken waardoor het land alsnog verdroogt. Daar kan je dus niet irrigeren, hoe gunstig de grond ook is.

Tja, dan is de planeet misschien wel groot genoeg voor nog een stevige bevolkingstoename en wordt er in totaal voldoende geproduceerd voor iedereen, toch bereikt het niet iedereen. Dat is in het verleden al gebleken met verschillende hongersnoden door droogte en oorlogen. Dus als we, zoals vorig jaar, wat mislukte oogsten hebben en de voedselprijzen meteen de pan uit rijzen, en je telt daar een toekomstig hoge brandstofprijs bij op, dan is het niet meer voor iedereen haalbaar om even naar de supermarkt te gaan. Waar ga je dan wel heen?

Je eigen voedsel

Naar je eigen stukje landbouwgrond. Want of de wereld nu wel of niet groot genoeg is, op je eigen stuk land hoef je niet ver te lopen voor je eigen groente, fruit en vee. En je hebt de eventuele bevolkingstoename en voedselproductie zelf in de hand. Zeker met wat voorbehoedsmiddelen en wat water in de grond.

Showing 2 comments
  • LvM

    Sterke punten.
    Als de bevolking groter wordt, past de economie zich simpelweg aan.
    Met torenflats en technieken zoals hydrocultuur kunnen zo’n 500 miljard (vijfhonderdmiljard!) mensen van ruim voldoende voedsel voorzien worden met ongeveer 1% van de huidig in gebruik genomen landbouwgrond. (http://www.juliansimon.com/writings/Ultimate_Resource/TCHAR06.txt) Als dat in de toekomst nodig zal zijn, zal de economie zich simpelweg aanpassen, indien overheden zich niet bemoeien met de economie, zoals hier: http://www.cgdev.org/section/initiatives/_archive/zimbabwe/landreform

  • Ecoprepper

    Dank voor je mooie reactie! Geruststellende gedachte dat we er niet direct aangaan bij extreme bevolkingsgroei :-) Ik zie de skyline van Rotterdam al met broccoli torens! Ik ben het eens met de gedachte ‘zonder overheidsbemoeienis’ dat is een goedbedoeld systeem met averechts effect. Wat mij betreft mogen de gewassen tbv biobrandstoffen in groene flats.