Goud

Investeren in goud

Ten tijde van een financiële crisis zoals nu groeit er een wantrouwen richting de euro, de dollar en papiergeld (fiat geld) in zijn algemeenheid. En de geschiedenis leert dat elke valuta eens aan zijn einde komt. Behalve goud.

1oz goudbarenGoud is in de loop der tijd erg waardevast gebleken: de koopkracht ervan kan van tijd tot sterk schommelen (het is nu bijvoorbeeld veel meer waarddan eind jaren 90), maar gemiddeld is goud nog bijna even veel waard als toen het duizenden jaren geleden voor het eerst als geld werd gebruikt. Ook een sterk punt van goud is dat het wereldwijd wordt geaccepteerd.

Goud als ruilmiddel: geld

Om het nut van goud als geld (of ruilmiddel) te zien, zijn er een paar kenmerken van geld om het aan te toetsen. Geen metaal is zo goed houdbaar als goud. Voornamelijk omdat het niet met zuurstof reageert, dus niet roest. Verder is het eenvoudig deelbaar. Deel een kilo goud in twee gelijke stukken en het is samen even waardevol als voor de breuk. Goud is van nature schaars. Weliswaar wordt er jaarlijks nog extra goud uit de grond gewonnen, maar het kan niet gemaakt of gedrukt worden. Tot op zeker hoogte is de draagbaarheid van goud een grote plus. Voor 250 gram goud kan je al een hele leuke auto kopen. Of een huis voor een kilo of 5. Deze kenmerken van goud bij elkaar maken het uniek voor de toepassing van geld.

Nederlands Goud

Destijds waren er ongetwijfeld goede motieven voor, maar met de huidige crisis is het een erg vervelend gevoel dat 90% van het Nederlandse goud in het buitenland ligt, bij voorbeeld New York.  Voor Belgisch goud ligt dit percentage mogelijk nog hoger.

Zelf goud kopen

Gouden Buffalo munt (1oz, 31.1 gram, 99.99% puur goud)Het is vrij eenvoudig om zelf goud te kopen. Voor een prepper is het niet zozeer de vraag of het een verstandige investering is, belangrijker is dat het een sterk ruilmiddel is. De voordelen van eigen goud zijn:

 • Goud heeft een grote waarde;
 • Goud is te krijgen in diverse gewichten, van enkele grammen tot kilo’s;
 • Er zijn gouden munten (verschillende groottes), goudbaren (allerlei gewichten) en uiteraard gouden sieraden;
 • Internationale erkenning voor de waarde van goud;
 • Geen btw over gouden munten en goudbaren;
 • Goud heeft een erg hoog soortelijk gewicht. Dat betekent dat een kleine munt toch heel zwaar aanvoelt. Een blok van een liter goud (10 x 10 x 10 cm) weegt 19,3 kilo, oftewel bijna 20 keer zoveel als een liter water! Munten van een troy ounce goud (31,1 gram) zijn dan ook bijna de helft van de grootte van een zilveren munt van hetzelfde gewicht.

Meer info en feitjes op de wikipedia pagina over goud.

Advies over goud

Preppers.nl adviseert je iets van goud op voorraad te nemen. Het verstandigst is munten en baren met een zuiverheid van 999,9. Veel interessante en leukste achtergronden over goud lazen wij in het boek ‘Geld, goud en zilver‘ van Eric Mecking en Elmer Hogervorst.

Meer weten over goud?

Recommended Posts
Showing 2 comments
 • Butch
  Beantwoorden

  Ya Alloh sampai kapan Ulama sunni di Indonesia berpangku tangan dengan kenyataan ini. Tolong kami ya Alloh di berikan kekuatan dari ajaran sesat dan mentisaykan,.Amiin.Aamien ya Rabbal ‘alamiin wa ya Nashiralmazhlumin

 • Beantwoorden

  Kristina!Och det är precis det som är sÃ¥ bra i en demokrati, där man kan tala fritt utan att bli hotad, skändad eller misshandlad – man behöver inte hÃ¥lla med varandra.

Leave a Comment