Bug out Location (BoL)

Een Bug out Location (BoL) is de plek waar een prepper naartoe wil kunnen vertrekken als de SHTF. Basiskenmerken van een BoL zijn: goed bereikbaar, mogelijkheden voor zelfvoorzienendheid (vruchtbare grond, waterbron etc.) en goed verdedigbaar. De voorkeur in de keuze van een BoL gaat vaak uit naar een dunbevolkt gebiedt.

Bug in of bug out

Het is moeilijk om vooraf aan te geven wanneer het verstandig is om naar je BoL te vertrekken. Zolang je in je huidige woning blijft als de SHTF is er sprake van een “bug in”. Wanneer je vertrekt naar je BoL (met je Bug out Bag) noemt men de “bug out”. Het meest ideale moment voor een bug out zijn de meningen over verdeeld.

Recent Posts
Showing 4 comments
 • MPM
  Beantwoorden

  Helaas zijn er hier in NL weinig plekken waar je naartoe kunt… En in je eigen woning blijven lijkt dus het beste. Ook de verdediging van je eigen huis is makkelijker dan op een vreemde locatie. Zolang je in je eigen huis kunt blijven, blijf daar dan…

 • Max
  Beantwoorden

  Ik woon dicht bij een industrie gebied; mijn bol is nog geen 100meter van mijn huis!
  Loodsen zijn geschikt: geen regen, wind niemand denkt er aan (!),
  En er is daar genoeg ruimte

 • Bush tracker
  Beantwoorden

  Al die prepverhalen houden in dichtbevolkt NL geen stand.
  Eigen huis verdedigen? We zijn niet in Texas.
  Hoe meer je hebt, hoe meer je opvalt en hoe meer ongenode gasten.
  Tip: boot op het water.

 • RJM
  Beantwoorden

  Bush tracker op 26 oktober 2014 om 22:09

  Dat al die opgeklopte prepverhalen in NL geen stand houden ben ik met je eens. Ik denk dat je bedoelt dat thuis blijven het beste is. Mee eens dus.
  De rest is tegenstrijdig.
  Enerzijds laat je je badinerend uit over je huis verdedigen en anderzijds zeg je dat er meer ongenode gasten zijn wanneer je meer hebt. Als dat zo is dan is de kans dat je je huis moet verdedigen heel erg groot.

  Overigens vertrouw ik inderdaad op mijn (zeewaardige) 31-voeter als mogelijke BOL. Lastig het moment in te schatten thuis blijven of naar de boot. De boot komt pas in beeld als ik mijn huis moet opgeven.

Leave a Comment