77% van Europeanen voor voorbereiden op mogelijke economische crisis

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Preppers

77% van de Europeanen vindt het belangrijk om goed voorbereid te zijn op een mogelijke economische teloorgang. Zo blijkt uit onderzoek in opdracht van National Geographic Channel in 16 Europese landen onder 4800 mensen.

Eensgezindheid in Europa over gebrek aan vertrouwen in politici

Vandaag de dag maakt de Nederlander zich het meest zorgen om de economie en de eigen financiën. De economische crisis (87%), gezondheid (75%) en de toekomst van de volgende generatie (60%) staan in de top drie van kwesties waar Nederlanders zich het meest bezorgd over voelen. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van National Geographic Channel, door GfK gehouden in 16 Europese landen, waaronder Nederland, in de aanloop naar de serie ‘Doomsday Preppers.’ In deze serie worden gewone mensen gevolgd die zich voorbereiden op het einde van de wereld zoals wij deze kennen. De serie is vanaf 11 september op National Geographic te zien.

In deze roerige tijden wordt het dagelijkse nieuws nog steeds gedomineerd door economische instabiliteit, staatsingrepen en rampbeelden. In heel Europa wordt de crisis angstvallig waargenomen, ook delen onze continentgenoten het gebrek aan vertrouwen in politici. Mocht de wereld binnen een jaar ophouden te bestaan dan past meer dan de helft van de Nederlanders (57%) haar leven tot ‘doomsday’ toch niet aan. Nederlanders die hun leven wel anders inrichten, kiezen ervoor om meer te reizen en meer tijd met familie door te brengen. De helft van de Europeanen uit andere landen geeft aan, ter voorbereiding, wel zaken anders aan te pakken en bijvoorbeeld voor zelfvoorziening te kiezen door eigen voedsel te verbouwen. Ook brengen zij meer tijd met familie door en gaan op reis en ze laten de teugels flink vieren en kiezen voor meer eten en meer seks.

Nederland dopt eigen boontjes

Bij een economische ineenstorting of natuurramp vertrouwen Nederlanders niet op een instituut zoals de politie, een non-profit instelling of de kerk, maar vooral op zichzelf. Duitsland wordt als het grote voorbeeld van economische stabiliteit gezien, maar als het om natuurrampen gaat, vinden we ons eigen land toch het veiligst om in te overleven. Over het gebrek aan vertrouwen in politici is Europa nagenoeg eensgezind. Slechts 3% van de ondervraagden in 16 Europese landen geeft aan nog volop in hun politici te vertrouwen.

Britten maken zich extreem zorgen om de crisis

De angst voor de gevolgen van de economische crisis houdt de inwoners op het Europese continent in de greep, 82% benoemt het als zorg. Voornamelijk in de Zuid Europese landen is deze het grootst. Opvallend is dat meer dan de helft van de Britten (55%) zich zorgen maakt om de crisis en de gevolgen daarvan. Niet bij alle Europeanen staan economische onzekerheden bovenaan de lijst van zorgelijke kwesties. In landen als Duitsland, Finland, Noorwegen en Estonia spelen gezondheidskwesties een grotere rol. In Rusland, Groot Brittannië, Turkije en Noorwegen is de angst voor aanslagen groter. Met betrekking tot het einde van de wereld, het centrale thema van ‘Doomsday Preppers’ vindt 77% van de ondervraagde Europeanen het vooral belangrijk om goed voorbereid te zijn op een mogelijke economische teloorgang. 86% geeft aan dat een goede voorbereiding op een eventuele natuurramp van groot belang is. Daaruit blijkt dat Portugezen (83%) een goede voorbereiding vele malen belangrijker vinden dan Fransen (9%).

Over het onderzoek

Het internationale onderzoek van National Geographic Channel werd in 16 landen uitgevoerd. Het gaat hier om de landen Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Nederland, Noorwegen, Finland, Denemarken, Estonia, Polen, Rusland, Griekenland, Turkije en Bulgarije. Het onderzoek werd door GfK research institute uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 4800 tussen de 18-49 jaar.

Over Doomsday Preppers

Na een roerig jaar waarin het dagelijkse nieuws werd gedomineerd door economische instabiliteit, staatsingrepen en rampbeelden denkt een groep mensen dat hun laatste dagen zijn geteld. De oorzaak kan een natuurramp als een aardbeving zijn of door de mens veroorzaakte rampen, zoals economische neerval. Maar deze mannen en vrouwen zijn ervan overtuigd dat er binnenkort een dramatische tijd aanbreekt, een tijdperk waarin de supermarkten leeg zijn, het water schaars en elektriciteit is uitgevallen. National Geographic volgt in de nieuwe serie Doomsday Preppers het leven van doodgewone mensen, die zich voorbereiden op het einde van de wereld, zoals wij deze kennen. In de twaalf afleveringen duikt de serie in de subcultuur en laat de levensstijl en methodes van Amerikaanse ‘preppers’ zien. De serie is vanaf 11 september elk dinsdag om 22.00 uur op National Geographic Channel te zien.

Zie ook op het forum: preppers.nl/forum/forums/6-Preppers-in-de-Media