Depositogarantiestelsel in het kort: de Nederlandse Bank garandeert dat je maximaal 100.000 euro terugkrijgt van je geld dat op de rekening bij een bank staat als deze omvalt als gevolg van de financiële crisis, problemen met de euro, of wat dan ook.

Depositogarantiestelsel risico’s

Maar let op: Er zijn een paar voor de hand liggende scenario’s die flink nadelig kunnen uitpakken als daadwerkelijk je bank omvalt. Voornamelijk als je ook een hypotheek hebt lopen bij diezelfde bank.

Depositogarantiestelsel en eigen huis met hypotheek

Als je naast je spaargeld ook een hypotheek bij de bank hebt lopen, en die bank valt om, dan kan je fluiten naar je geld. Hierover op de pagina over het depositogarantiestelsel bij De Nederlandse Bank:

Spaarsaldo’s en schulden worden indien mogelijk met elkaar verrekend. Dit betekent dat de schuld van een rekeninghouder aan zijn bank (bijvoorbeeld een hypothecair of een consumptief krediet) eerst wordt verminderd met de waarde van zijn deposito’s (bijvoorbeeld een tegoed op zijn betaalrekening of een spaarsaldo) op de dag dat de bank failliet is verklaard. Als een netto batig saldo resteert, kan de depositohouder voor dat bedrag aanspraak maken op het depositogarantiestelsel tot het maximum van € 100.000. Twee voorbeelden van verrekening:

 • de rekeninghouder heeft een schuld van € 100.000 en een saldo van € 50.000; dan is de netto schuld € 50.000. Deze rekeninghouder komt niet in aanmerking voor een vergoeding.
 • de rekeninghouder heeft een schuld van € 50.000 en een saldo van € 100.000; dan is het netto batig saldo € 50.000. Deze rekeninghouder komt in aanmerking voor een vergoeding uit het depositogarantiestelsel als aan de overige voorwaarden is voldaan.
Recommended Posts
Showing 7 comments
 • Dummy
  Beantwoorden

  Wat is dit voor onzininformatie?! Je kunt het scheiden, maar wat schiet je daar mee op? Je hypotheek blijft wel hoor!

  • Dr.Prepper
   Beantwoorden

   Het gaat erom dat je op de hoogte bent dat de bank zelf de een met de ander zou kunnen verrekenen. Dat risico heb je niet als schuld en spaargeld bij verschillende banken staan.

 • Dick Berts
  Beantwoorden

  Ik geloof meer in Sinterklaas en de Kerstman samen, dan in het depositogarantiestelsel. Het is immers een nominale garantie. De crisis wordt alleen ‘bestreden’ met het op extreme schaal bijdrukken van geld. Een druk op de knop is daarvoor voldoende. Er komt dan ook een tsunami aan hyperinflatie op ons af. Van de ton die je terugkrijgt als je bank op de fles gaat, kun je straks hooguit nog een pakje sigaretten kopen. We zouden de banken moeten verplichten om op ieder bankafschrift te zetten: “Sparen is dodelijk”.

 • Simon
  Beantwoorden

  Ik heb de link aangeklikt: “Ik heb een spaarsaldo én een schuld. Wat dan?“ naar de website van DNB. Daar staat iets heel anders dan je in je column weergeeft. Is dit dan recent aangepast?

  • Dr.Prepper
   Beantwoorden

   Je hebt gelijk, dit lijkt recentelijk aangepast. Het is merkwaardig dat DNB geen informatie over de aanpassing geeft of desnoods een datum van laatste wijziging op de betreffende pagina zelf.

   In de nieuwe tekst is géén sprake van automatische verrekening: “Voor het depositogarantiestelsel telt alleen uw tegoed bij de bank. […] Omdat niet wordt verrekend, blijft uw schuld aan de failliete bank bestaan. Hierover gaat de curator.

   Maakt dit bovenstaand artikel nu overbodig? Wellicht. Maar het geeft ook aan hoe DNB omgaat met wijzigingen, die blijkbaar stilletjes worden doorgevoerd. Zou het dan ook weer de andere kant op kunnen wijzigen? Wie weet.
   Daarom is het belangrijk dat je zeer kritisch kijkt bij welke bank je je spaargeld zet. Weeg de keuze 100 x zorgvuldiger af dan voor de crisis.

 • Marco
  Beantwoorden

  Depositogarantiestelsel.
  Het enige nut van het depositogarantiestelsel is de mensen gerust te stellen en een bankrun te voorkomen. Het geld is er namelijk niet. Even een voorbeeld. Neem ING, heeft ongeveer 2.5 miljoen rekeninghouders in Nederland en hebben gemiddeld 20.000 euro (inclusief de bedrijven) op de bank staan. Even het makkelijke rekensommetje = 2.5 miljoen rekeninghouders x 20.000 euro = 500.000.000.000 euro. Wie gaat dat betalen? Niemand dus, want dat kan niet. Het depositogarantiestelsel is dus een zoethoudertje.

 • MPM
  Beantwoorden

  @marco

  Juist ja.

  Ik heb deze som ook een globaal uitgerekend ik kwam echter nóg hoger uit. Maar het depositogarantiestelsel is inderdaad om een bankrun zoals bij De DSB bank te voorkomen…

Leave a Comment