Je bekijkt nu Fermentatie voor lang houdbaar voedsel
By FotoosVanRobin from Netherlands [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Fermentatie voor lang houdbaar voedsel

Het FD Persoonlijk plaatste een interessant artikel over het fermenteren van voedsel, onder de titel “Lekker rot”. Veel van ons dagelijks voedsel is gefermenteerd (bv. kaas, brood, bier en wijn) maar zelf thuis je eten fermenteren doet bijna niemand. In Amerika is fermenteren inmiddels een enorme trend, dus ongetwijfeld zal het ook hier snel populair gaan worden.

Wat is fermentatie?

Fermentatie verandert van een organische stof (zoals groente, fruit, graan, melk, vis, vlees en peulvruchten) onder invloed van schimmels of bacteriën. Voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn zuurkool, azijn, yoghurt, droge worst, zwarte thee, koffie, wijn en bier. Door dit proces van fermentatie kan je de houdbaarheid van voedsel enorm vergroten. Ook verandert de smaak van de ingrediënten flink.

Ongeveer 30% van alles dat we eten is gefermenteerd. Tot 1950 was dat nog veel meer, maar door de komst van de koelkast en vriezer is de noodzaak van conserveren flink afgenomen. Maar voor ons preppers is het natuurlijk een ideale manier om weer zelf lang houdbaar voedsel te maken, zeker in combinatie met zelf gekweekte groenten uit eigen moestuin.

Zuurkool

Een van de makkelijkste voorbeelden van langere houdbaarheid door fermentatie is zuurkool. Bovendien heel gezond, veel vitamine C en licht verteerbaar. Kortgezegd bestaat het zelf maken van zuurkool uit de volgende stappen:

  1. Kool in dunne reepjes snijden
  2. Zout over de koolreepjes strooien
  3. Stevig aandrukken en afdekken

Bereidingstijd is ongeveer een uur, daarna echter 4 tot 6 weken laten staan. Want dan doet het fermenteren zijn werk. Recepten staan o.a. op deliciousmagazine.nl.

Boek: ‘The Art of Fermentation’

Grootmeester in de fermentatie is de Amerikaan Sandor Katz. Hij wordt omschreven als een ‘fermentation revivalist’ en voedselactivist. Koop zijn boek “The Art of Fermentation” met daarin recepten, technieken en welke materialen je nodig hebt om zelf te fermenteren.

Meer informatie over het boek staat op de website Wildfermentation.com

Lees meer over fermentatie en andere manieren van voedsel conserveren op het Preppers forum.