Psychologie van een prepper

Hoe gek moet je zijn om te geloven dat je je moet voorbereiden op ondenkbare scenario’s? Dat je geld gaat uitgeven aan gouden munten, voorraden en andere overlevingszaken die je nu niet echt nodig hebt? Je kunt het vast verklaren of rationaliseren zoals beschreven in een artikel als: ‘De echte levensverzekering‘. Maar de verklaring gaat dieper.

Overtuigingen (beliefs)

Ons gedrag, ons gevoel, ons denken, wordt namelijk gestuurd door onze overtuigingen; dat waar we in geloven. Herken je je als prepper bijvoorbeeld in de volgende uitspraken?

“De overheid zal niet in staat zijn in te grijpen als het misgaat.”

“Als ik mij goed voorbereid op ondenkbare scenario’s, is de kans dat ik er goed door kom, veel groter.”

“Het financiële systeem zal instorten als we de schuldenproblematiek nu oplossen.”

“Er zijn zo veel beschavingen ingestort, nu is het onze tijd.”

“Als het financiële systeem instort, komt de distributie van noodzakelijke goederen direct in gevaar en wordt het zo ongeveer oorlog op straat.”

“We staan op het punt van een grote financiële omslag”

Al deze uitspraken heten overtuigingen. Ze bepalen je gedrag. Deze overtuigingen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je een voedsel- en watervoorraad hebt. Of een waterfilter. Of een stuk landbouwgrond. Goud misschien? Het zorgt er ook voor dat je geïnteresseerd bent in deze site, dit artikel. Maar goed, deze overtuigingen hoeven echt niet allemaal waar te zijn. De meeste mensen op deze planeet denken namelijk heel anders. Die laten deze gedachten echt niet toe. Die kiezen een optimistischer overtuiging, want die houdt hen rustiger. Een moeder met kind en drukke baan in een appartement in Rotterdam zou gek worden met dit soort overtuigingen. Wat zou zij allemaal moeten ondernemen om haar angst die voort komt uit dit soort overtuigingen de baas te kunnen? Zij zal dit dus nooit willen of kunnen geloven. Maar de soort overtuiging die je hebt, hangt ook direct samen met je omgeving. Neem de mensen in economisch groeiparadijs Brazilië bijvoorbeeld. Die hebben voornamelijk overtuigingen die gaan over het zelf in staat zijn tot groei en welvaart. Eindelijk zitten zij in een opwaartse economie met alle hoop van dien. Zijn zij dan gek? Of je buurman, die denkt dat ’t zo’n vaart niet zal lopen?

Cognitieve consonantie

Een ding aan ons mensen is zeker. We zoeken altijd rationele verklaringen die er voor garant staan dat onze overtuigingen kloppen. Dit heet cognitieve consonantie. We proberen daar ook steeds bevestiging voor te zoeken bij elkaar, het internet, hier. Zo staat deze site vol van verklaringen, theorieën, gedachten waarom de wereld zoals we die kennen spoedig zal verdwijnen. Of dat nu door de met schulden beladen economie komt, een mogelijke oorlog, Maya voorspellingen of een milieu crisis die op uitbarsten staat: we zullen een logische verklaring voor onze overtuigingen vinden. Hoe groter de groep die hier van overtuigd is, hoe meer het ‘de waarheid’ wordt. Een ieder die iets anders gelooft, is naïef.

Cognitieve dissonantie

En daar komt het begrip cognitieve dissonantie kijken: we kunnen gewoon niet zo goed omgaan met overtuigingen of meningen van anderen die strijdig zijn met die van ons. Dat geldt dus voor íedereen. Ook voor hen die denken dat het allemaal niet zo’n vaart loopt. Het is zelfs zo dat, als er niet zo gek veel gebeurt en als de crisis overwonnen wordt, er geen kometen inslaan op 21 december 2012, geen vulkanen uitbarsten, geen kernbommen ontploffen, wij waarschijnlijk nog harder steun zoeken bij elkaar en nog hardnekkiger denken dat we op de rand van de afgrond staan. Dit zijn psychologische wapenfeiten die al vele malen eerder vertoond zijn.

Het betekent niet dat je geen prepper moet zijn, of rustig moet gaan zitten vertrouwen op de overheid. Het betekent voor mij persoonlijk dat ik mij niet wil afsluiten voor andere ideeën dan van ons preppers. Ik houd ook de mogelijkheid volledig open dat het allemaal niet zo’n vaart loopt. Want van een tunnelvisie wordt niemand blij. Zorg dus dat je niet gek wordt en een happy prepper blijft. Leer jezelf ook nu maar om open te blijven staan voor andere ideeën want stel dat de wereld niet verandert zoals je nu denkt? Klapt dan je wereld echt in? Die van mij in ieder geval niet. Ik ga hoe dan ook naar mijn eigen landbouwgrond en genieten van de vruchten!

Showing 4 comments
 • reqin

  Wat een leuk stuk ik herken mijzelf hier in.
  Alles in je opnemen en je voorberijden op meerdere vlakken maar wel met beide benen geaard blijven.
  Zoeken naar nieuwe visie en niet bang worden.
  Dus een happy prepper !!!!!

  Maar ja de meeste mensen worden bang en gaan het dan ontkennen.
  Want iets wat niet waar is hoef je ook niet bang voor te zijn.

 • Dick Berts

  “STUPIDITEIT KENT GEEN ANGST” (Goethe).

 • Legend

  Bedankt voor dit stukje wijsheid! Vind deze site helemaal geweldig. Ik was al een tijdje bezig met deze materie maar kon het nog niet goed op een rijtje zetten. Dacht al dat ik gek werd, omdat andere me voor gek verklaarde.

 • A. Nonymous

  Goed stuk. Ben ik op de juiste weg. Ren ik elke keer dezelfde denkweg af en let ik wel op het verkeer? Wie is gek en wie niet. Wie is consonant en wie is dissonant?

  Waarom wil de regering ons steeds meer volgen. Waar we zijn, wie we bellen, wie we mailen en wat. Wat ons bezig houdt. Wat we betalen en aan wie. Waarom wordt het goud van DNB niet geïnventariseerd. Waarom wordt van de steeds agressievere politie steeds minder vaak een agent vervolgd bij misstanden en zelfs het doodschieten van iemand in Amsterdam waar de agent ook nog over loog?

  Wat mij zorgen baart is dat er onvoldoende aandacht is voor privacy, burgerrechten en democratische waarden. Dat is in ieder scenario van groot belang.