De Maya kalender is één van de bekendste kalendersystemen van de volkeren uit Meso-Amerika, min of meer de vroegere aanduiding van Zuid- of Latijns-Amerika. De Maya Kalender is de laatste jaren veel in opspraak vanwege de vermeende afloop van deze kalender op 21 december 2012.
Maya geschiedenis
De eerste beschavingen in Meso-Amerika kwamen op rond 2000 v.Chr. Hun culturen kwamen echt tot bloei tussen de jaren 300 en 900 (n.Chr.). De Mayabeschaving was op haar hoogtepunt tijdens deze periode.
Handel en economie bloeiden en het Mayagebied behoorde tot het dichtstbevolkte gebied ter wereld. In de achtste eeuw echter kwamen de meeste steden in verval. De meeste Mayasteden werden waarschijnlijk geplunderd en in ieder geval verlaten en al snel overwoekerd door oerwoud.
De ondergang van de Mayacultuur is een raadsel voor de meeste archeologen en historici. Er bestaan verschillende theorieën, maar de meesten denken dat het ineenstorten van de Mayacultuur is veroorzaakt door een ecologische ramp. Bijvoorbeeld dat de Maya door overbebouwing van de grond hun eigen ondergang hebben veroorzaakt.
De Mayabeschaving bleef overigens nog gewoon voortbestaan. Vandaag de dag zijn er zo’n 8 à 9 miljoen Maya’s, voornamelijk in Guatemala en het Zuiden van Mexico.
Ontstaan van de Maya kalender
De Maya kalender is gebaseerd op een systeem dat door meerdere volkeren gebruikt werd in de regio en waarbij de huidige kringloop is gestart op 11 augustus 3114 v. Chr. in onze jaartelling.
De Maya’s besteedden veel aandacht aan astronomie, astrologie en wiskunde. Hun kalender was nauwkeuriger dan de Europese kalender van dat moment. Ook waren ze in staat om zons- en maansverduisteringen te voorspellen.
Volgens de Maya’s was de wereldgeschiedenis verdeeld in verschillende tijdperken. Wij leven momenteel in het vierde tijdperk, welke zal aflopen op 21 december 2012. Of dit meteen ook een voorspelling is voor een apocalyptisch einde aan de nu bekende wereld, is een leuke discussie. Maar wie zich oprecht zorgen maakt, treft vast enkele voorbereidingen.