Maya kalender

De Maya kalender is één van de bekendste kalendersystemen van de volkeren uit Meso-Amerika, min of meer de vroegere aanduiding van Zuid- of Latijns-Amerika. De Maya Kalender is de laatste jaren veel in opspraak vanwege de vermeende afloop van deze kalender op 21 december 2012.

Maya geschiedenis

De eerste beschavingen in Meso-Amerika kwamen op rond 2000 v.Chr. Hun culturen kwamen echt tot bloei tussen de jaren 300 en 900 (n.Chr.). De Mayabeschaving was op haar hoogtepunt tijdens deze periode.

Handel en economie bloeiden en het Mayagebied behoorde tot het dichtstbevolkte gebied ter wereld. In de achtste eeuw echter kwamen de meeste steden in verval. De meeste Mayasteden werden waarschijnlijk geplunderd en in ieder geval verlaten en al snel overwoekerd door oerwoud.

De ondergang van de Mayacultuur is een raadsel voor de meeste archeologen en historici. Er bestaan verschillende theorieën, maar de meesten denken dat het ineenstorten van de Mayacultuur is veroorzaakt door een ecologische ramp. Bijvoorbeeld dat de Maya door overbebouwing van de grond hun eigen ondergang hebben veroorzaakt.

De Mayabeschaving bleef overigens nog gewoon voortbestaan. Vandaag de dag zijn er zo’n 8 à 9 miljoen Maya’s, voornamelijk in Guatemala en het Zuiden van Mexico.

Ontstaan van de Maya kalender

De Maya kalender is gebaseerd op een systeem dat door meerdere volkeren gebruikt werd in de regio en waarbij de huidige kringloop is gestart op 11 augustus 3114 v.Chr. in onze jaartelling.

De Maya’s besteedden veel aandacht aan astronomie, astrologie en wiskunde. Hun kalender was nauwkeuriger dan de Europese kalender van dat moment. Ook waren ze in staat om zons- en maansverduisteringen te voorspellen.

Volgens de Maya’s was de wereldgeschiedenis verdeeld in verschillende tijdperken. Wij leven momenteel in het vierde tijdperk, welke zal aflopen op 21 december 2012. Of dit meteen ook een voorspelling is voor een apocalyptisch einde aan de nu bekende wereld, is een leuke discussie. Maar wie zich oprecht zorgen maakt, treft vast enkele voorbereidingen.

Recommended Posts
Showing 4 comments
 • mark
  Beantwoorden

  Hebben de maya’s een rekenfoutje gemaakt of is het debunked?

 • vlinder
  Beantwoorden

  Ik denk dat alle ‘geloven’ allemaal een kern van waarheid bevatten,
  de bijbel met de zoveel vloeken waaraan de wereld ten onder zou gaan,
  al die plagen, ziektes en wat ze verder toen maar konden bedenken voor vreselijks.
  het zijn in mijn ogen, gewoon waarschuwingen,
  dat we deze planeet nu wel genoeg verkracht en geplunderd hebben
  en dat we terug naar af moeten.
  willen we uberhaubt nog wat te overleven hebben.

  net als op de paaseilanden, er al een verval aan de gang was, en toen kwamen de blanken met al hun bacteriën (griep, mazelen, …)
  waar de natives van de paaseilanden in dit geval, niet tegen bestand waren.
  = dood aan een hele cultuur.
  ze hadde zelf al al hun houtvoorraad op gemaakt voor de prachtige beelden… o.a., dus hun eigen cultuur al uitgehold.

  het is een samenkomst van allerlei, net zo als nu, met de dieven van die banken, die andere hebberige mensen aan zet tot laag ethisch gedrag, het snelle geld, die gesteund worden door de dieven die zgn. dit land ‘regeren’ {lees uitleveren aan de criminelen,} gevolgd door de projectontwikkelaars, ook dieven of antisociale persoonlijkheden… wat jij wilt…
  down fall, complot denken, dooms denken? ;-)

 • chris
  Beantwoorden

  Hoi,
  Ik zie dat jullie het hier over de Maya kalender hebben. Ik denk dat het interessant (en vanuit mijn oogpunt interessanter) is om te kijken naar wat de bijbel zegt, omdat heel veel profetieën in dat boek zijn uitgekomen, zoals de terugkeer van de joden naar israel en ook de komst en dood van jezus, soms echt letterlijk, tot in de details. Nou is er een jood die in jezus gelooft die onderzocht allerlei waarschuwing van god aan de joden (vroeger) onderzocht heeft, die ze kregen voor dat ze uit hun land verdreven werden, 3000 jaar geleden en 2000 jaar geleden weer. Hij stelt dat er een patroon in zit en toont dat aan. En dat dat patroon vandaag de dag ook weer te zien is. We hebben nu een kalender van de paus (gregorius), maar de joden hadden een andere kalender van 360 dagen. Na elke zeven jaar was er een zgn sabbatsjaar waarin schulden vereffend werden en zo. elke 7 sabbatsjaren (dus 49) was er een jubeljaar. In die jubeljaren werden ook schulden vereffend maar storten ook vaak rijken in en gebeurden er profetische dingen mbt israel. Dit klopt bijvoorbeeld voor het Russiche rijk (1917), het Ottomaanse rijk (1917), Balfourdeclaratie (1917) waarbij joden weer een thuisland kregen, herovering van Jerusalem (1967) en ook het instorten van de twin towers in 2001. Na 1967 is het volgende jubeljaar september 2015 tot september 2016. Er zijn veel economen en anlysten die eind dit jaar een ineenstorting van de economie van de VS voorspellen. Ik vind het interessant dat dat overeenkomt. Kijk maar eens hier: http://www.themysteryoftheshemitah.com.
  Chris

 • Ad Roest
  Beantwoorden

  Misschien kan mijn boekje: “een Planeet met een Handicap” wat duidelijkheid geven. Onze planeet heeft te maken met een terugkerende natuurramp die een cyclus van zeven wereldperioden veroorzaakt. Eén van de zeven natuurrampen kennen wij als “het einde der tijden”.

Leave a Comment