Dreigt de Europese Unie een fascistische staat te worden?

“Terwijl de wereld wankelt, maken wij gezellig een nationaal plakboek”, aldus Thomas Von der Dunk in De Volkskrant van 3 maart 2013. Wat je ook van Von der Dunk vindt, qua liefde voor de waarheid is hij vaak een lichtend baken in aardedonkere tijden. “Terwijl Europa dankzij Beppe en Berlusconi weer wankelt, de Amerikaanse overheid binnenkort op slot gaat, Noord Korea de wereld tart en Syrië uiteenspat, gaan wij in Nederland gezellig samen dingen doen”. Een ding ben ik echter niet met Von der Dunk eens. De wereldmacht Europa kan normaal gesproken natuurlijk niet door twee clowns aan het wankelen worden gebracht. Als dat kan, dan is Europa allang een derderangs circus geworden, waarvan de tent in brand staat. Uit Griekenland -economisch en sociaal ons voorland- stijgen inmiddels de allerzwartste rookwolken op. The Guardian meldde enkele dagen geleden, dat er in Griekenland een stuitend gebrek aan medicijnen aan het ontstaan is. Een onaanvaardbare levensbedreigende situatie, of een staaltje van gezonde economische politiek? Mensen die afhankelijk zijn van medicijnen, hebben immers vaak een uitkering. Een verenigd Europa dat wel zijn banken redt, maar niet zijn zieke burgers, is wat mij betreft een fascistische staat geworden. Krijgen we binnenkort een Anschluss bij Asmogendheid Japan? De Japanse minister van Financiën Taro Aso heeft recent voor ophef gezorgd, door de bevolking op te roepen sneller dood te gaan. ,,Haast jullie en sterf”, zo was zijn dringende advies aan de miljoenen Japanse ouderen. Zijn uitspraken leidden nog tot enige ophef. De vanwege medicijngebrek stervende Grieken worden in het verenigde Europa in alle talen doodgezwegen.

Piramidespel

Ondertussen beweert onze nationale clown Rutte, dat de terminale patiënt Nederland door het innemen van een half aspirientje in plaats van een hele in 2014 te genezen is. Liegen is voor hem helemaal geen bitter pil, als hij de macht maar kan houden. Politiek Den Haag weet wat gezond voor ons is. Ze maakt ons wijs, dat de keizer zo’n ingewikkeld kostuum aan heeft, dat onze eenvoudige ogen niet in staat zijn om het waar te nemen. Ok, dan ben ik maar een simplist. Niet zelden is de waarheid eenvoudig. Onze economie is een piramidespel geworden, dat slechts enkele Madoffs dient. De banken bijvoorbeeld, die voor 1% vrijwel onbeperkt geld kunnen lenen bij de ECB om het vervolgens tegen 6% in Griekse staatsobligaties te steken. Normaal gesproken zou dat veel te link zijn. Maar de bankenmaffia houdt ons in een dodelijke wurggreep. Als we de verliezen van SNS Reaal niet pijlsnel aanvullen met het geld van de bezuinigingsgolven die ons overspoelen en met onze pensioen- en spaargelden, dan ploft ons economisch systeem uit elkaar. Dat doet het uiteindelijk toch wel, want alleen de onstuitbaar toenemende tweedeling is al voldoende om de hele westerse wereld te vierendelen. Terwijl miljoenen Amerikanen op straat van voedselbonnen leven, verdient Stephen J. Hemsley als CEO van de United Health Group over de honderd miljoen dollar per jaar. Maar liefst 1737 keer het gemiddelde jaarsalaris van zijn werknemers. En de salarissen van de topmannen in het bedrijfsleven stijgen nog explosief, want er schijn een tekort aan criminelen te zijn.

Politicus met moed gezocht

Wat de oplossing is voor onze onmetelijke problemen? Dat is moeilijk aan te geven. Dit systeem is kapot. We zullen een nieuw systeem moeten verzinnen en we zullen moeten accepteren, dat we door een afgrijselijk lastige fase heen moeten. Hoe langer de politiek met keiharde leugens die onvermijdelijke reset fase uit probeert te stellen, des te groter zal de klap zijn. Het enige dat ons nog kan redden, is een politicus die de moed heeft om een eerlijke diagnose te stellen. Pas dan gloort er weer een sprankje hoop. Een politicus van het formaat van Winston Churchill, die op 13 mei 1940 in het Britse lagerhuis zei: “I say to the House as I said to ministers who have joined this government, I have nothing to offer but blood, toil, tears, and sweat. We have before us an ordeal of the most grievous kind”.

Showing 8 comments
 • Jager

  Weer een verdomd goed stukje schrijven Dick.
  Hoelang kan het nog allemaal goed gaan….

 • Nachtuil

  Kostelijk geschreven!

 • Dick Berts

  Bedankt Jager! Bedankt Nachtuil! hg Dick.

 • Raycoupe

  Dat inderdaad de EU wel de banken redt, maar niet hun burgers, is ronduit stuitend. Mijn bezwaar tegen de EU is altijd geweest dat zij er niet is voor de burger, maar voor het grote geld. Dat dit op zo’n pijnlijke manier duidelijk wordt, in de praktijk van vandaag, bewijst het falen van de EU.

 • IsaBo

  Heel goed stuk. Nuttig. Ga het meteen op mijn facebook zetten.

 • Keyser /suze

  Het gaat goed met Nederland, we zitten weer in de lift.
  De werkeloosheid in USA is aan het dalen.
  Griekenland krabbelt gestaag uit het economische dal.

  BULL SHIT HITS THE FAN en ik lanceer hierbij de acroniem BSHTF voor alle flauwekul die frequent mijn netvlies beroerd. Zo ook bovenstaande kreten die zo nu en dan op nu.nl of ander digitaal krantje verschijnen. Lariekoek natuurlijk als je die andere berichten die óók verschijnen op de digitale diarree zoals @Johonny BravoNL ze noemt, de ‘betrouwbare bronnen’ van de gemiddelde Nederlander met een smartphone.

  Medicijnen te duur voor Grieken.
  Syrië escaleert, tienduizenden doden, honderdduizenden dakloos of op de vlucht.
  Bezuinigingen, BTW omhoog, huizenmarkt muurvast

  Het gaat goed en Brussel is druk bezig om U uit het slop te trekken. Meer maatregelen, meer ambtenaren die zich ermee bezig houden, ongetwijfeld worden dure particuliere onderzoeksbureaus ingehuurd om te bevestigen dat hun wijze maatregelen vruchten afwerpen. Meer BSHTF dus. Het vertrouwen in de euro (de supra-nationale munt welke ‘bestuurd’ wordt door banken) is matig, op zijn zachtst gezegd. Hetzelfde kan gezegd worden van de Dollar en de Yen. Hoe sterk de Chinese papiertjes zijn zal blijken; in ieder geval worden er door de Chineesjes driftig Amerikaanse staatsobligaties gekocht, goud, grondstoffen. Ook de Russen schijnen nogal wat goud te hebben liggen.

  Er zijn weer wat brandhaarden in de wereld waar op grote schaal kapitaal vernietiging plaatsvindt door het smijten met bommen en granaten naar elkaar. De Gaza strook, Syrië en nu ook een Phillipijnse beweging die vecht om een stuk bos op een ander eiland. WTF? Schieten op elkaar…..misdadig gewoon, moorddadig, misdadig tegen de mensheid en een blamage voor onze soort, het HOOGSTE, INTELLIGENTSTE DIER.

  Vierenhalf miljard jaar planeet aarde (waarom niet water? hebben we veel meer van) en 3,5 miljard jaar geleden eencelligen, sinds 200.000 jaar homo sapiens. Intelligent? Whahahaha natuurlijk niet. Waarom maken we elkaar af? Waarom hebben we zulke zieke geesten als Kim Jong Kill of zoiets die zijn eigen burgers laat verhongeren en vernietigende raketten laat ontwikkelen…Noord Korea zwaait eens vriendelijk naar de overkant van het water, eerst naar Japan, dan naar die VeLdLaaide AmeLikanen …..het gaat goed lieve mensen, ook bij ons hoor…..in mijn ondernemers krantje worden ondernemers gewezen op de mogelijkheden zaken te doen met Rusland, de opkomende economie lekker dichtbij huis. Slechts zes uurtjes vliegen en lekkere goekope wijven. Nazdrovja! Dat Rusland een wespennest is met maffiapraktijken vanuit de onderkant van de samenleving maar ook vanuit de regering. Wat een enorme snijbonen van een Kamer van Koophandel om handel met een land te promoten, een land waar opper-Darth Putin Vader een paar Prinsesjes Leia op slaat sluiten wegens een protestlied in een kerk. Kerken….bronnen van narigheid.

  Volgens mij krijgen we er steeds meer maatregelen bij, steeds meer inperken qua privacy. Google wil het liefst dat iedereen alleen maar via hun zoekt en surft onder je ECHTE NAAM. Yeah, right, dat gaan we doen. Niets meer anoniem, wie zei er ook ooit weer dat deze wereld geregeerd wordt door Grote Corporaties? Zo’n n beetje iedereen die er over nadenkt. Shell, Esso, Coca Cola, Boeing, Lockheed, BasF, DuPont, Monsanto…..en onze regering loopt miljoenen mis wegens een gat in de belastingwetgeving, Microsoft sluist miljoenen naar Ierland, en weer terug en weer naar Ierland en het is witte winst….En Bill Gates die de helft van zijn vermogen doneert aan een goed doel. We mogen trots op onszelf zijn. Door Windows te kopen sponsor je projecten voor de armen. Prachtig initiatief, maar maak dan die Windows gewoon effe wat goedkoper en vooral sneller.

  Brussel en de fascistische maatregelen….Das Dritte Reich komt er dan toch nog. Fijn. Wel duidelijk en handig hoor, dat we de Duitsers dan weer gewoon mogen haten. Maar neen, het zijn helaas niet de Duisters (!) alhoewel Merkel natuurlijk wel een dubbele agenda heeft. Wanneer draait ze de kraan dicht? Hoe lang kan de geld transplantatie richting Olijf en Knoflook vriend nog doorgaan? En hoe lang pikken die Duitsers dat nog?

  En die Fransen….75% belasting voor miljonairs…iemand zal me wel haten maar het is een prima maatregel. Uit eigen waarnemingen zie ik alleen maar verkwanseling van teveel geld. Kenissen die auto’s kopen van krap twee ton. Beetje overdreven, maar als autofiel kan ik het wel waarderen. En dan zijn het nog niet eens superrijken, maar hardwerkende mensen. De clowns met 10, 20 of 87 miljoen op de bank….tsja, is dat niet wat teveel van het goede? Als er 75% belasting geheven gaat worden in heel de EU bij vermogens en salarissen van meer dan een miljoen….goh, dat zou nog eens een fascistische maatregel zijn zeg. Als we dan ook nog alle kneusjes eruit werken en een nekschot op je 80e verjaardag, goh, dat zou een hele uitgavepostvermindering geven. Onwenselijk misschien, sociaal gezien. Maar die Japanse minister die zoiets dergelijks aan het volk adviseerde…..oeps! Wat dat betreft zitten we wel goed met al die dikkerds die steeds meer kosten met al hun aandoeningen…in de USA daalt de levensverwachting al. Straks is het geboren worden., vreten….leren…WERKEN….twee weken pensioen en dan dood aan een hartinfarct.

  Spanje, Portugal, Griekenland en…La Bella Italia. Totaal verdeeld in drie nagenoeg even grote groepen met als nieuwkomer Grillo. Die voorspelt dat Europa failliet gaat en waarschuwt voor ernstige problemen. Die man heeft het beter door dan die bejaarde sexofiel Berlusconi of die eurofiel Monti. Verder valt er over vornoemde lande en IErland eigenlijk niets kwaads te zeggen, de economie kabbelt vrolijk voort, doorlopen mensen, niets te zien hier!

  Bull shit hits the fan dus….en voor een bullshitfan -that’s me!- is het verwarrend hoor. Maar één ding is zeker. Murphy’s Law, met al die kruitvaatjes over de hele wereld op allerlei sociale lagen, kruitvaatjes tussen religieuze groeperingen, kruitvaatjes in de economie…..er ZAL iets misgaan. Laat u niets wijsmaken door de StaatsTV van SBS6 RTL en Hilversum. Alleen de VPRO heeft gezonde geluiden, daar kunt u gerust naar kijken, de Vara soms ook iets aardigs maar de rest is werkelijk bagger. Fascistische staat? Corporate Fascism wat mij betreft dan. Misschien kan de VPRO daar een docu over maken. Keyser, plaats rust.

 • Dick Berts

  @Isabo Dank je wel!

  @Raycoupe Helemaal mee eens.

  @Keyser Suze. Je hebt gelijk dat het de richting uit gaat van een dictatuur van het bedrijfsleven. Los van alle morele aspecten, is het leven veel te kort om achter macht aan te jagen. Voor het het weet lig je geheel machteloos in een kist onder het zand.

 • Michiel

  Von der Dunk?

  Bah, ik ruik de geur van verse stront!
  Deze man spuit gewoonlijk zoveel haat, dat ik zijn abjecte meningen niet tot mij wens te nemen.

  Groet, Michiel