Je bekijkt nu Hoe gevaarlijk is straling?
https://www.flickr.com/photos/tamasrepus/5079023325

Hoe gevaarlijk is straling?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Preppers

Radioactiviteit, röntgen, je mobieltje en de magnetron. Allen hebben met straling te maken en het is erg nuttig om een goed beeld te hebben bij de mate van gevaar (of niet) van de verschillende soorten straling. 

Harry Slaper, stralingsdeskundige bij het RIVM, was te gast bij Radio 1 De Nieuws BV om over dit onderwerp te vertellen. Aanleiding hiervoor was het nieuws dat er vandaag een nieuwe reusachtige constructie (sarcofaag) wordt geplaatst over de kernreactor in Tsjernobyl, waar in 1986 een enorme kernramp plaatsvond.

Klik hieronder voor het interview met Harry Slaper over over de gevaren van straling:

harry-slaper-rivm-straling-radio1

Hoe groot is de kans op een nieuwe kernramp?

De kans dat zich een dergelijke ramp nog eens herhaalt is zeker niet uitgesloten. “Er staan 500 kernreactoren over de hele wereld en de kans dat zich nog een keer een kernramp voordoet is er zeker,” aldus atoomexpert Wim Turkenburg.

Straling van magnetron en mobieltjes

In het interview met Harry Slaper wordt ook gesproken over of de straling van magnetrons en mobieltjes gevaarlijk zijn. Kort gezegd geeft hij aan dat nooit is aangetoond dát het gevaarlijk (bijvoorbeeld kankerverwekkend) is.

Nu ga ik hier zelf geen uitspraken over doen, maar jaren geleden werd ik eens aangesproken door iemand van stopUMTS.nl die zag dat mijn toen nog jonge dochtertje met mijn mobieltje aan haar oor stond. Hij werd furieus en zei dat ik niet goed wijs was. Crazy or not, het maakte wel indruk op me. En sindsdien ben ik bij voorkeur met een headsetje.

En magnetron straling, hoe ongevaarlijk is dat? Volgens de boekjes is er niks schadelijks aan, maar ik moet er weinig van hebben. Onderbuikgevoel of niet, ik geloof niet dat het compleet onschuldig is, deze ‘onnatuurlijke’ manier van verwarmen. (Al valt over de definitie van ‘natuurlijk’ te twisten ;-) Waar of niet, het kan nooit kwaad om argumenten tégen gebruik van de magnetron tot je te nemen.

Voorbereiden op stralingsgevaar

Hoe groot of klein de risico’s op bijvoorbeeld radioactieve straling zijn, de meeste preppers nemen de officiële mededelingen van de overheid bij een ramp per definitie met een korrel zout. Want gevaar of niet, waar men altijd naar streeft, is dat er geen paniek uitbreekt. Dus je weet nooit exact of de mededelingen op het moment zelf wel 100% terecht zijn.

Een beetje prepper trekt hoe dan ook altijd zijn of haar eigen plan, zoals het in huis halen van jodiumpillen.