Je bekijkt nu Schijnoplossing in Syrië
By Christiaan Triebert (Flickr: Azaz, Syria) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Schijnoplossing in Syrië

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Preppers

Met een ingezonden brief aan de New York Times wreef Vladimir Poetin het er nog eens diep in. Obama heeft gesukkeld in het dossier Syrië. Het gebruik van gifgas was een grens die niet mocht worden overschreden, maar toen het toch gebeurde bleef het stil, zoals Poetin het graag zag. Rusland en China hielden iedere gemeenschappelijke ingreep tegen en zowel het Britse als Amerikaanse volk keerden zich massaal tegen een ingreep.

Olieprijs, goudprijs en zilverprijs stegen in eerste instantie flink in prijs, maar liepen leeg op de (schijn)oplossing die nu is bereikt. Nu is Syrië onterecht van de radar van de financiële wereld verdwenen en lijkt goud kopen niet meer nodig. De kou tussen Rusland en de VS over militair ingrijpen is uit de lucht, maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Niet langer is internationale invloed de inzet, de prestige van zowel Poetin als Obama zijn toegevoegd aan het web van tegengestelde belangen.

Wat is er officieel gebeurd

Het rapport van de Verenigde Naties is net binnen en bevestigt, voor wat het waard is, een aantal vermoedens. Het betrof een aanval met Sarin gas: ‘in grote hoeveelheden’. Het gas is afgevuurd in 330 mm en 140 mm raketten van Russische makelij. Dat blijken voor dit doel geschikte raketten, die niet het provisorische karakter hebben van de wapens die de rebellen gebruiken. Een analyse van de baan van de raketten suggereert dat ze zijn afgeschoten uit door Assad gecontroleerd gebied. Er vielen 1.400 doden bij de aanval.

amsterdamgold-syrie1Internationale verontwaardiging over een gifgasaanval heeft allereerst te maken met het oorlogsrecht. Assad is al sinds maart 2011 op zijn eigen bevolking aan het schieten en volgens de VN zijn daarbij inmiddels meer dan 100.000 doden gevallen. De 1.400 doden van afgelopen week zijn cynisch genoeg slechts een detail, ware het niet dat het oorlogsrecht gifgas niet meer toestaat. Rusland en China zitten er echter niet op te wachten dat Amerika weer de agent gaat uithangen en daarmee zijn macht in de regio uitbreidt.

Problemen voor Rusland en de VS

Voor Rusland zijn de belangen duidelijk: Syrië en Iran zijn hun enige partners in de regio. Als Bashar al-Assad de macht verliest is er een kleine kans dat het volgende regime Rusland gunstig gezind zal zijn. Bovendien zou de druk op Iran toenemen en als ook daar vervolgens een machtswisseling zou plaatsvinden is de invloed van Rusland in het Midden-Oosten zo goed als weg. Dit probleem voor Rusland creëert een probleem voor de VS, Rusland blokkeert interventie via de Verenigde Naties.

ag-syrie2

Obama heeft daarnaast nog een probleem, de erfenis van Irak. De leugen van de massavernietigingswapens en het slepend conflict in Irak hebben de publieke opinie volledig tegen dit soort interventies doen keren. Zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de Verenigde Staten waren de parlementen niet bereid in te stemmen met een aanval op de Syrische regeringstroepen. Dus kwam er een papieren oplossing: Assad zal zijn chemische wapens moeten inleveren.

John Kerry over Assad’s medewerking: “He isn’t about to do it. And it can’t be done, obviously.”

ag-syrie3De letterlijke opvatting van de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken over de ‘oplossing’ die er nu ligt: ‘het is onmogelijk’. Waarschijnlijk de enige zinnige opmerking van Kerry de afgelopen weken. Herinneren wij ons nog de speurtocht van Hans Blix? Dat was de man die door Saddam Hussein van het kastje naar de muur werd gestuurd in Irak, totdat George W. Bush besloot te gaan schieten. Het was in vredestijd al hopeloos, moet de VN nu in het door oorlog verscheurde Syrië alle chemische wapens gaan weghalen?

Het is een absurde gedachte dat dit gaat lukken. Obama kon alleen geen kant meer op. Hij kreeg geen steun, dus wat we nu gaan krijgen is een Hans Blix achtig ballet begeleid door tien witte (UN) jeeps. Eindeloos gesteggel tot Obama niet anders kan dan alsnog te gaan schieten en dan is de vraag wat Rusland doet. Poetin heeft inmiddels zijn prestige aan dit project verpand en Obama zal dat maar al te graag terug willen.

ag-syrie4


[Disclaimer]

De artikelen van de AmsterdamGold redactie vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Ze zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren.