Wat als wereldwijd alle stroom uitvalt?

Elektriciteit is overal. In ons huis, op de weg en op het werk. Je hebt het nodig om je tanden te poetsen, te koken en om het nieuws te volgen. Maar wat als de pleuris uitbreekt en we ineens wereldwijd zonder stroom zitten? Hoe afhankelijk zijn we van die kleine stekkerdoosjes in de muur?

Wie het nieuws een beetje in de gaten houdt, weet dat het niet zo lekker gaat tussen Donald Trump en Kim Jong-un. De twee haantjes zijn elkaar flink aan het ophitsen en daar wordt de situatie nu niet bijster gezellig van. Kim heeft al plannen om een gigantische waterstofbom te testen en Trump wil Noord-Korea helemaal vernietigen. Niet echt de beste tijd om op aarde te zijn dus.

We doen er wel luchtig over en de meeste mensen denken dat het een ver-van-hun-bed-show is. Maar wat als de pleuris echt uitbreekt? Wat als er dadelijk echt met bommen wordt gegooid en wat als WOIII dus gewoon realiteit wordt? De kans bestaat dan dat we zonder stroom zouden komen te zitten. En dan hebben de meeste (verwende) Nederlanders dus echt een probleem. Een groot probleem.

Je zit ’s avonds lekker met een bakje koffie te genieten van RTL Boulevard als ineens alles donker wordt. Je zoekt naar een zaklamp, kijkt in de stoppenkast en constateert al snel dat dat het probleem niet is. Als je buiten kijkt zie je dat heel de omgeving zwart is. Fijn, overal is de stroom dus uitgevallen.

Eerst haal je nog je schouders op, maar zo knus is het niet. Wanneer de stroom namelijk uitvalt, valt niet alleen het licht uit. Water uit de kraan? Echt niet. De kraan wordt namelijk aangedreven door een elektrische pomp. Geen stroom betekent dus geen water en geen water betekent dat dit voorlopig je laatste bakje koffie was. Douchen? Helaas. Scheren? Wen maar aan een coupe à Thierry Baudet. Het toilet doorspoelen? Jammer maar helaas. En dan in 2017 toch wel het ergste: je kunt je telefoon niet meer opladen. Dus niet even opzoeken wat er nu aan de hand is en geen contact met familieleden. Oeps.

Een uurtje zonder stroom is makkelijk te overleven, een avond ook nog wel. Op lokaal niveau dan. Want wat als de stroom over de hele wereld uitvalt? Dat betekent dat ook het internet uitvalt. En zonder internet hebben we geen samenleving meer, hoe heftig dat ook klinkt. Onze hele infrastructuur is aangesloten op het internet. Zonder World Wide Web worden dammen niet meer aangestuurd, werken digitale verkeersborden niet meer en verdwijnt de administratie van hele bedrijven.

Zonder stroom en internet gaan digitale deuren gaan niet meer open, pinautomaten werken niet meer, het openbaar vervoer ligt plat en tanken zit er ook niet meer in. De beurzen storten in en het nieuws kan niet meer uitgezonden worden. Zelfs de krant valt niet meer op de mat want die wordt digitaal gedrukt. Bedrijven houden op te bestaan, want wat moet je met een webwinkel als er geen internet meer is? En wat moet je met een marketingbureau als er geen klanten meer zijn?

Maar ook de voedselproductie valt uit. Slachthuizen zijn niet meer operationeel en fabrieksbanden staan stil. Dikke kans dat we binnen een paar dagen terug zijn in de oertijd en moeten gaan jagen en verzamelen. Mensen zullen gaan plunderen en er komen taferelen zoals in The Walking Dead, alleen dan zonder de zombies. Je hebt dan zomaar de kans dat mensen je paard komen stelen om op te vreten of dat ze je huis binnenvallen om te overleven. Raak je gewond? Dan heb je een probleem. Ziekenhuizen hebben wel een noodaggregaat, maar dat heeft ook geen eeuwig leven. De beademingsapparatuur valt uit en mensen zullen sterven. Mensen die ziek zijn en medicijnen nodig hebben, hebben ook een probleem. Want waar moeten ze op lange termijn die medicijnen vandaan halen?

Het wordt een kwestie van leven of dood en survival of the fittest. Zorg maar dat jij de fittest bent.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met UnitedConsumers.

Comments
  • Esther
    Beantwoorden

    Dit zat ik me net te bedenken, er zijn verschillende theorieën over als het internet instort, maar daarbij wordt altijd gezegd dat dat onmogelijk is doordat alles verbonden is wereldwijd. Maar inderdaad, als energievoorraden echt op zijn op een gegeven moment, zou de stroom misschien daadwerkelijk wereldwijd kunnen uitvallen. En misschien dat Afrika de wereld dan wel inhaalt, want daar hebben ze daadwerkelijk voedsel op hun eigen grond staan en zijn ze al niet gewend dat dingen lang goed blijven doordat ze geen vriezers hebben. Alles wat we wereldwijd produceren aan voedsel in de armste landen, kan niet meer naar ons worden vervoerd, dus in die arme landen komt dat voedsel ineens beschikbaar. Interessant idee.

Leave a Comment