Hoe Turkije privégoud gebruikt tegen inflatie

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Preppers

Beste lezer,
Met veel genoegen presenteren wij u bij deze de eerste exclusieve The Silver Mountain gastcolumn voor Preppers.nl. Voor wie liever zeker is van zijn zaak dan afhankelijk van anderen kan deze informatie best zinvol zijn. Omdat we u geen lange economische verhandelingen willen voorschotelen hebben wij besloten iedere twee weken een voorbeeld uit de praktijk te behandelen. De thema’s zijn inflatie, deflatie en hoe in sommige gevallen het spel over de rug van spaarders wordt gespeeld. Graag horen we wat jullie ervan vinden en voor vragen of informatie zijn wij uiteraard bereikbaar.

Goud tegen inflatie en waardeloos krediet

‘Geld is goud en niets anders’ zo verklaarde JP Morgan de bankier voor het Amerikaanse Congres in 1912. Regelmatig wordt dit citaat verkeerd weergegeven als ‘Goud is geld en de rest is krediet’. JP Morgan de oprichter van de bekende investeringsbank bedoelde te zeggen dat geld waarde moet hebben omdat je er anders niets aan hebt. Deze Johan Cruyff achtige wijsheid geldt nog steeds: geld is alleen wat waard, als je er wat van kan kopen. Bij papiergeld, dat ook wel fiatgeld genoemd wordt, is de waarde afhankelijk van de partij die het uitgeeft. Goud en zilver zijn van niemand afhankelijk, zij hebben geheel zelfstandige kwaliteiten die maken dat mensen al duizenden jaren koopkracht ermee opslaan en overdragen.

Goud is duurzaam, deelbaar, draagbaar, schaars, homogeen en niet te vervalsen. Dat zijn de zelfstandige kwaliteiten van goud en er is geen bank of overheid nodig om dat te bevestigen. Er is weinig mis met papiergeld zolang banken en overheden de waarde kunnen garanderen, maar dat was in het verleden niet altijd zo en het zal ook in de toekomst niet altijd het geval zijn. Het is een spel van vertrouwen: vertrouwen tussen overheden, burgers en investeerders. Burgers hebben in de meeste gevallen weinig keuze en nog minder informatie, maar burgers kunnen investeren en een investeerder heeft  wel een stem. Bankiers en overheden stellen het vaak niet op prijs als die stem te luid klinkt, omdat het meestal betekent dat ze hun huiswerk niet op orde hebben

Als het vertrouwen van investeerders afneemt krijgen papieren valuta te maken met inflatie of deflatie. Dat is het moment om op te letten, er ontstaat dan een spel tussen banken, overheden en investeerders dat slecht kan aflopen. Als het voor overheden slecht afloop zijn het uiteindelijk de burgers die de prijs betalen. Investeerders kunnen, afhankelijk van de door hun gekozen investering, bij iedere uitkomst winnen of verliezen. Als je er niet op vertrouwt dat een overheid inflatie of deflatie kan controleren is het dus zaak om te investeren op een manier waarmee je niet eindigt met een lege bankrekening en een onbetaalbare schuld. Nu is de vraag hoe werkt het spel en hoe te investeren. In dit blog bekijken we voorbeelden uit de praktijk. Deze keer Turkije.

Hoe Turkije privégoud gebruikt tegen inflatie

De Turkse overheid is momenteel in de slag om inflatie te onderdrukken die al tientallen jaren een grote invloed heeft op de waarde van de Turkse lira. De Turkse centrale bank slaagt er al decennia niet in om de inflatie onder de 5% te krijgen, zo was het doel voor 2011 5,5% het is 10,5% inflatie geworden.  Nu was het tien jaar geleden een stuk erger, toen kwam de inflatie zelfs boven de 70%. Wat is er dan aan de hand? Men gelooft er al tijden niet in dat de Turkse lira genoeg waarde blijft vertegenwoordigen om in de toekomst evenveel goederen/waarde te kunnen opbrengen als in het heden. Dit kan zijn omdat de hoeveelheid lira (op papier of digitaal) te hard toeneemt of omdat de hoeveelheid producten die met lira betaalt kunnen worden afneemt.

Door de voortdurende hoge inflatie hebben veel Turkse burgers hun vertrouwen verloren in hun munt en besloten om te investeren in iets anders, vooral goud. In Turkije is, op Amerika na, het grootste privé bezit van goud. Naar schatting hebben de Turken thuis in de tuin of in de kluis gezamenlijk ruim 5.500 ton goud. Zij hebben dat verzameld omdat ze verwachten dat de gram goud die ze kopen in de toekomst nog steeds de waarde vertegenwoordigd als die ze ervoor hebben betaald. Zolang de Turkse overheid zijn huishoudboekje niet op orde heeft geldt dat niet voor de lira. De Turkse overheid doet wel verwoede pogingen. Zij willen de inflatie indammen door de afname van producten die met de lira betaald kunnen worden te stoppen. In economische termen heet dat het reduceren van het tekort op de handelsbalans, oftewel meer produceren/exporteren dan importeren.

Het cynische is dat ze dat proberen te doen door het goud te exporteren dat de behoedzame burgers van Turkije hebben opgespaard. Met allerlei speciale spaaracties, hele promotiecampagnes en speciale regelgeving verleiden zij de Turkse burger om zijn goud naar banken te brengen en stimuleren ze die banken om het goud aan de Turkse centrale bank te verpanden. Omdat de prijs van goud hoog is en Iran (een belangrijke olieleverancier van Turkije) door de VN sancties tegen hun munt een grote behoefte aan goud heeft. Door goud te ruilen voor olie blijft de hoeveelheid producten in het lira gebied groter en de toekomstige waarde van de lira hoger. Zo redeneert de Turkse overheid.

Maar het zou weleens een trieste geschiedenis kunnen worden. Als de Turkse overheid met deze actie het vertrouwen in de lira en de handelsbalans niet terugkrijgt zijn de Turkse burgers naast hun geld ook hun goud kwijt en hebben zij geen enkele bescherming meer tegen de woekerende inflatie. Kortom verstandig investeren en niet zomaar meespelen met de overheid. Goud heeft zelfstandige waarde en beschermt dus tegen de overmoed of besluiteloosheid van regeringen. Over twee weken hoe Japanners zich met goud verzekeren tegen chronische deflatie.


[Disclaimer] De artikelen van The Silver Mountain vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van de organisatie The Silver Mountain. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar The Silver Mountain accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van het Silver Mountain blog dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.