Volksopstand of faillissement?

Regeringen kunnen de schuldenlast te lijf gaan met bezuinigingen of met nog meer bestedingen. De VS doen het laatste. Die maken gewoon nog meer schuld om de economie draaiende te houden. Europa bezuinigt. Wat je visie ook is als econoom, aan beide scenario’s kleven grote risico’s.

De aanpak van de VS leidt tot een exponentiële schuldgroei. Dat is onhoudbaar, zeker als de sterk groeiende economieën niet meer geloven in terugbetaling waardoor de herfinanciering van oude schulden niet meer lukt. De strategie van Europa is er een van snijden in de uitgaven van de overheid. Diep snijden. Maar wat gebeurt er in een land als een volk het niet kan dragen? Als de relatieve groei van de afgelopen decennia implodeert?

Dan is een land lamgeslagen. Dan zijn werkloosheidspercentages onder jongeren van 40% niet uitzonderlijk. Dat betekent dat mensen niets meer kunnen betalen dan eenzijdig voedsel. Dat ze met vrouw en kinderen weer bij hun ouders moeten gaan wonen. Het betekent ook dat veel mensen hun eigen bijdragen voor medicijnen of gezondheidszorg niet meer kunnen opbrengen. Dat bedrijven hun verplichtingen niet meer kunnen nakomen en failliet gaan. Ik heb het hier bijvoorbeeld over Griekenland.

Ach ja, een dipje of depressie. Daar kom je, net als in de jaren ’30, best overheen toch? Waren er toen geen voedselbanken waar mensen voor in de rij stonden? En is iedereen daar uiteindelijk niet goed uitgekomen? Ja, dat klopt. En WOII heeft daar zeker toe bijgedragen. Toen was het ook de eerste keer dat het op zo’n grote schaal crisis was. Toen vertrouwden mensen de overheid en banken nog. Banken verpakten je leningen toen nog niet als rommelhypotheek met een AAA status. Toen ging het nog niet over winstbejag voor ‘shareholder value’. Kortom; de tijd is totaal anders nu. Iedereen zit op Facebook c.s. En mensen zijn collectief boos op de overheid die het zo uit de klauwen heeft laten lopen met de banken. Boos op bonussen die miljoenen bedragen. En dat bij de banken die zijn geholpen door de overheid om overeind te blijven. Boos dat het mogelijk is dat miljardairs amper belasting betalen. Of dat ze überhaupt miljardair hebben kunnen worden?!

De boosheid over de vermeende oorzaken is collectief en wordt steeds opnieuw gedeeld, het leed van de dag wordt steeds erger en het uitzicht wordt steeds somberder. Dat is een dodelijke cocktail voor een maatschappij om te kunnen voortbestaan. In die zin ook een bedreiging voor democratie. Want hoe houdt je het volk uiteindelijk op de rails?

Duivels dilemma

Het is een duivels dilemma: blijven besteden, desnoods totdat je failliet bent, of zodanig strak bezuinigen dat er een volksopstand komt. Welk scenario je ook kiest, een fundamentele verandering ligt in het verschiet.

Showing 2 comments
 • A. Nonymous

  Men kan ook de “griekse methode” volgen.

  Je fraudeert jezelf de EU in (met medeweten van machthebbers in de EU). Vervolgens hou je je niet aan je begrotings afspraken en liegt daarover (en vanuit de EU wordt dat door de vingers gezien). Dan worden op verzoek je schulden grotendeels kwijtgescholden en je banken gratis gered. De beloofde bezuinigings maatregelen voer je niet daadwerkelijk uit. Dan volgt uiteraard nog een reddingsactie. Belasting hervormingen vindt de EU niet noodzakelijk. De (belastingvrije) griekse reders nodigen EU officials uit op hun jacht en alles is in orde na een beetje uzo.

  Een deel van de bevolking laat men de dupe zijn en op straat protesteren. Desnoods dupeer je een deel van de bevolking of stel je hen dat in het vooruitzicht zodat ze gaan protesteren.
  Een ander deel is anders bezig:
  Een middelloze straatarme griekse boer met een jaarinkomen van 497 euro boekt 12,6 miljoen euro over naar het buitenland uit speculatie omdat Griekenland uit de euro zou kunnen treden en de nieuwe drachme ten opzichte van de euro zou kunnen devalueren.
  Een tuinman met een officieel inkomen 2.275 euro per jaar, ziet kans om zes ton over te maken naar het buitenland.
  http://www.z24.nl/bijzaken/artikel_385672.z24/_Arme__Griekse_boer_schrijft_12_miljoen_over_naar_buitenland.html
  http://www.welt.de/finanzen/steuern-recht/article109693777/Griechischer-Bauer-hinterzieht-zwoelf-Millionen.html

  De griekse staat wil “hard optreden”. Belastingfraude wordt niet aangepakt door opsporingsambtenaren. Men controleert nu echter wel de buitenland transacties en deze mensen krijgen een “boze brief”. Ze moeten 45% aan belasting en boetes betalen OF uitleg geven. Dat ze in nedeland al veel meer belasting hadden betaald als ze hun geld gewoon aangegeven hadden maakt 45% lachwekkend en in Nederland ben je aan boete en belasting meer kwijt dan het ontdoken bedrag. En ondertussen blijven de schatrijke griekse Reders gewoon officieel onder het 0% belasting tarief vallen. Alles mag dus als je als Griek je geld maar in Griekenland houdt.

  De griekse overheid is ook niet kwaad dat men de belasting ontdook (de EU vult dat toch wel aan) maar dat ze het naar het buitenland overmaakten. Een niet aangegeven bedrag van 12,5 miljoen had ook op een griekse bankrekening moeten opvallen maar dat is niet erg met een suikeroompje.

  Alles wat in Nederland en Duitsland geprivatiseerd is bezit de Griekse staat nog gewoon, net als een leuke voorraad Goud. De EU schuldsaneringen worden gebruikt om militair wapentuig te kopen binnen de EU.

  Is de crisis en het protest geregisseerd door de elite?
  Het daadwerkelijke duivelse dilemma is hoe de politiek (die dit ook wel doorheeft) tot acties te brengen die ook in het belang zijn van gewone burgers!

 • daniel

  Hoi hoi .hoe ver willen ze gaan met het geld af pakken van de mensen .er geen werk mensen kopen geen kleding .er gaan per dag 27 bedrijfen naar de klote volgens de pvv.en we worden alemaal beroofd van ons geld .zo dat we niks meer over houden .die alemaal in de regering zitten kunnen toch ook naar de ww krijgen een nieuwe regering .ik ken wijnig mensen die er nog in geloven …