Exponentiële schuldenlast

Barack Obama wil het begrotingstekort verlagen naar 5,5 % van het bruto binnenlands product (zeg maar de jaarlijkse omzet van een land). Het bbp bedraagt zo’n 14,5 duizend miljard dollar. In getal: 14.500.000.000.000,- Als je daar 5,5% jaarlijkse schuldgroei bij optelt, ben je gauw failliet toch?

De jaarlijkse schulden van landen die elk jaar meer uitgeven dan er binnenkomt, worden opgenomen in de staatsschuld. Zo werkt dat bij elke overheid. Dat is in de Verenigde staten inmiddels opgelopen tot zo’n 14.500 miljard dollar. Dus het Bruto Binnenlands Product (de jaarlijkse omzet van een land) en de staatsschuld zijn ongeveer gelijk. Dat is slecht nieuws, zeker omdat daar elke seconde meer dan 45.000 dollar bij komt.

Voor het boekjaar 2012 wordt nog gerekend op een begrotingstekort van de VS van 8,5 procent van het bbp (14.500 miljard dollar). Dat komt voor dit jaar dus uit op een tekort van 1.232.500. 000.000 (meer dan 1.232 miljard dus). Als dat 5,5 % moet worden, is dat nog steeds een druppel op de gloeiende plaat. Dan blijft de schuldenberg hard groeien. Steeds harder, want de rente op de groeiende schuldenberg komt er ook steeds bij. Dat kan er ongeveer zo uitzien:

Als er niet een enorm begrotingsoverschot gaat ontstaan, jaar op jaar, kan de schuld niet omlaag en gaat deze dus automatisch omhoog. Elk jaar weer. Zeker als landen als China en India de schulden niet meer willen kopen zoals dat nu het geval is. Of dat ze dat alleen doen tegen een hoger rentepercentage. Bijvoorbeeld een 0,5% Zo’n bescheiden rentestijging, komt dan neer op 72,5 miljard dollar bijkomende schuld per jaar. En dan nog de gewone rente en het jaarlijkse begrotingstekort. Dat houdt een keer op toch?

Succes Barack!

Deze eenvoudige sommen, zijn een vorm van exponentieel denken. Dit wordt prachtig geïllustreerd in een film die je moet zien als bovenstaande je interesseert.

Showing 2 comments
 • Erwin

  is een logaritmische grafiek niet eerlijker ?
  1981->1987 is een schuldverdubbeling
  net als ca 2008->2020 alleen dan moet ik scrollen

  interssante site wel

 • Ecoprepper

  Hoi Erwin, dank voor je reactie. Ik ben geen wiskundige, dus als je een voorbeeld hebt… Graag! De gegevens kloppen namelijk wel. Groet, ecoprepper