Preppen tegen het Ebola virus

Zit jij ook in de Ebola-spagaat? Omdat je van de ene kant hoort dat we ons in het Westen nergens zorgen over hoeven te maken, maar andere bronnen zijn juist weer dermate verontrustend dat je jezelf ’t liefst op wil sluiten in the middle of nowhere? Zelfs in het NOS-programma Ebola: Feiten & Fabels zijn de signalen tegenstrijdig. Wanneer autoriteiten de dreiging te sterk ontkrachten, loop je het risico dat het averechts werkt: dat door het ontkennen van de angst, deze juist toeneemt in plaats van minder wordt.

En wat is dan de oplossing in de ogen van een prepper? Gewoon een beetje (of meer ;-) voorbereid zijn. Feit: Ebola is een zeer ernstige levensbedreigende ziekte. Feit: Het is niet uit te sluiten dat ebola ook naar Nederland komt. Feit: Een rijk land als Nederland of België heeft meer mogelijkheden om patienten te behandelen en isoleren dan arme, Afrikaanse landen. Vraag: Maar wat als het hier ook niet tijdig genoeg in te dammen zal zijn?

Kortom, wat kan je preppen als je ook zelf enigzins voorbereid wil zijn voor een worst case scenario met ebola? Een lijstje (met dank aan de Prepshop.nl voor advies).

Persoonlijke beschermingsmiddelen tegen Ebola

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft net een nieuwe publicatie naar buiten gebracht met 12 aanbevelingen voor persoonlijke beschermingsmiddelen tegen ebola.

Bescherming van je ogen, neus en mond

oog-neus-mond bescherming tegen ebolaPrimair moet je de bescherming richten op (slijmvliezen van) ogen, neus en mond. Denk hierbij aan een combinatie van een bril, mondkapjes, gelaatsscherm, halfgelaatsmasker en/of volgelaatsmasker (gasmasker) met bijbehorende luchtfilters.

Bescherming van je handen

Nitril handschoenenVoor de bescherming van je handen adviseert de WHO om poedervrije nitril handschoenen te gebruiken en ook steeds 2 stuks per hand over elkaar.

Bescherming van je lichaam

EbolapakkenOm de rest van je lichaam te beschermen kan je gebruikmaken van (wegwerp) overalls en bijvoorkeur in combinatie met overlaarzen.

Je weerstand verhogen

Eerst een dikke disclaimer: alle hieronder genoemde prepper-tips zijn niet medisch/wetenschappelijk onderbouwd en gelden vooral “when everything else fails” en je geen directe toegang zou hebben tot reguliere artsen of medische assistentie. Dus volledig op eigen risico!

Naast alle hulpmiddelen die je aan kan trekken, is het raadzaam om ook de inwendige mens optimaal weerbaar te krijgen. Er zijn al diverse publicaties die aangeven dat Vitamine C (ascorbinezuur) je weerstand tegen ebola verhoogd.

Hygiëne

Met dunne bleek (chlooroplossing) en baking soda kan je zelf “Dakin’s oplossing” maken: een ‘huismiddel’ dat niet alleen bruikbaar is voor wondbehandeling, maar ook voor meer algehele ontsmetting van de omgeving en eventuele hulpmiddelen (voor zover mogelijk).

En als je dan toch ebola oploopt …

Allereerst natuurlijk de best mogelijke medische zorg inschakelen! Maar stel dat je volledig op jezelf bent aangewezen, dan schijnt het vooral belangrijk te zijn om niet uit te drogen (als gevolg van de diaree en overgeven) en dan zouden ORS (Oral Rehydration Salts) je overlevingskansen kunnen verhogen. Je kan kant-en-klare pakjes bij de drogist kopen, maar stukken goedkoper is om zelf ORS te maken. Vooral gezien de grote hoeveelheden die je nodig zou kunnen hebben.

Tot slot: Het is te hopen dat we bovenstaande info nooit nodig zullen gaan hebben. Maar ja, dat is niet de gedachte van een gemiddelde prepper. Ons credo is meer: Hope for the best, prepare for the worst.

Happy prepping!

Showing 2 comments
 • John
  Beantwoorden

  Paniekzaaierij.
  De gemiddelde griepepidemie laat al hogere sterftecijfers zien als ebola.
  Ik herinner me nog, dat als je toen, met die Mexicaanse griep, op een openbare plek met veel mensen kwam, sommigen met een mondkapje voor zag lopen.

 • Henk
  Beantwoorden

  ^^geen prepper dus….^^

Leave a Comment