Hoe de banken onze staatsgarantie misbruiken

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Preppers

Voormalig NRC.Next hoofdredacteur Rob Wijnberg schreef deze zomer dat banken ons maar wat graag willen doen geloven dat ze “too big to fail” zijn. En wat het ze netto oplevert weten we nu ook: Een jaarlijks bedrag tussen de 4 en 12 miljard euro, zo berekende de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen, SOMO.

Groot risico voor belastingbetaler

 De vier grootste Nederlandse banken ING, Rabobank, ABN Amro en SNS hebben het label ‘systeembank’ gekregen van de overheid. Dat wil zeggen dat wanneer een dergelijke bank op omvallen staat, de Nederlandse staat te allen tijde zal ingrijpen omdat de impact op de maatschappij anders te groot wordt geacht te zijn. Het gevolg hiervan is dat zij zich grotere risico’s op de financiële markten kunnen veroorloven, omdat de belastingbetaler garant voor ze staat.

“De verborgen subsidie is een maat van de verstoring van de bancaire markt doordat banken te groot of complex zijn om failliet te laten gaan. Het onderzoek van SOMO laat daarmee zien dat het ’too big to fail’-probleem, onverminderd groot is. Dit ondanks de al genomen maatregelen. Sterker nog, de Nederlandse bankenmarkt is sinds de crisis enkel verder geconcentreerd geraakt. Het risico voor de Nederlandse belastingbetaler is onverminderd groot”, aldus SOMO-onderzoeker Rens van Tilburg.

Als je denkt dat de banken deze miljardensteun van de staat gebruiken om de puinhopen van de schuldencrisis weg te werken, dan zit je er mijlenver naast. Terwijl in de rest van het land de lonen bevriezen of zelfs verlaagd worden, stijgen de salarissen in de banksector zelfs sterker dan in financiële sectoren in andere westerse landen, aldus het rapport.

alle winsten voor ons, alle verliezen voor jullie

Snelle groei van de financiële sector blijkt ook ten koste te gaan van de rest van de economie doordat een snel groeiende financiële sector mensen en middelen wegtrekt van andere sectoren.

Ook in ruim 4 jaar bankencrisis is er dus niks wezenlijks veranderd: alle winsten voor de bank, alle verliezen voor het volk. Misselijk geworden van dit rapport van SOMO vraag ik mijzelf in toenemende mate  af waarom we de banken niet gewoon keihard laten vallen …

Of denken we echt dat de gastheer sterft als hij afrekent met zijn parasiet?