Wanneer laten we de banken eens vallen?

Met grote verbazing constateer ik dat de samenleving als geheel de verliezen van de banken nog steeds op grote schaal aan het opvullen zijn. Dan heb ik het even over Europa, want in Amerika is dit natuurlijk business as usual voor de Fed. Is het niet met overheidsgeld (belastinggeld) dan is het wel met ‘gratis geld’. Het wordt alleen nooit zo genoemd, want daar hanteren de politici, economen en bankiers allemaal chiquere termen voor.

De gelddrukpers aan

In Amerika hanteert de Fed de term QE: Quantitative Easing. Hun financiële variant voor ‘broek op de vreethaak zetten’, alsware het bijmaken van gaatjes in je riem zodat hij weer een paar centimeter extra ruimte heeft. Maar dan met geld, dus vergroting van de geldvoorraad (door een centrale bank) door middel van de aankoop van met name staatsobligaties. De gelddrukpers aan, heet dat.

Binnenkort wordt de 3e grote dollarinjectie verwacht, aangeduid als QE3. Zijn voorgangers QE1 ($ 1.550 miljard in 2009) en QE2 ($ 600 miljard in 2010 en $400 miljard in 2011) waren gezamenlijk goed voor zo’n $ 2.5 biljoen, oftewel $ 2.500 miljard.

ECB en staatsobligaties

De Europese Centrale Bank, ECB vind rechtstreeks staatsobligaties aankomen niet sjiek. Klinkt logisch, want je verhaalt de kosten hiervan op de burgers. Dat heet inflatie. Echter de oplossing die ze daarvoor bedacht hebben – namelijk enkel staatsobligaties aankopen als deze worden aangeboden door derden (banken, hedge funds, etc) – komt praktisch op hetzelfde neer. Ik heb er alleen grote moeite mee dat het overheidsgeld nu terecht komt bij de partijen die een belangrijke rol in de financiële crisis hebben gespeeld en soms exorbitant hebben verdiend aan hetgeen we nu de rekening voor krijgen.

Gratis geld voor banken

Na de Eurocrisistop van 8 december 2011 heeft de ECB een nieuwe methode gepromoot om banken gratis geld te geven: carry trade. Het werkt kinderlijk eenvoudig. Banken mogen geld voor 1% rente lenen, waarvoor ze staatsobligaties afsluiten die 6% opleveren. Je moet wel gek zijn als je die gratis 5% marge niet direct grijpt! En dat doen de banken dus ook massaal: Eind december 2011 krijgen ze hiervoor 489 miljard euro van de ECB.

Hoe lang pikken we dit nog?

Er komt een moment dat we met z’n allen het geloof in dit financiële stelsel verliezen. Dat we niet meer pikken hoe er met het geld van onze maatschappij wordt omgesprongen. Dat is het moment dat we onze steeds goedkoper wordende euro’s (en dollars) van de bank halen en omruilen voor goud, zilver en andere ruilmiddelen. Omdat we simpelweg geen vertrouwen meer in de banken, de politici en de euro hebben. Dat is in de geschiedenis al 200 keer eerder gebeurd, alleen in ons rijke Westen zijn we zo arrogant om te denken dat het ons niet overkomt.

Een bankenrun zal de boel eerst flink op zijn kop zetten, maar die crisis geeft ons direct de kans het anders te doen. Misschien zelfs: beter.

Update: QE3 startte in september 2012 en betreft een opkoopprogramma van 40 miljard dollar per maand. De ECB gooide eveneens in september de geldkraan weer open, onder de noemer Outright Monetary Transactions, OMT.

Showing 2 comments
 • willem

  hallo dr prepper
  Ik ga nog een stap verder.
  Laat alle systeembanken maar omvallen want dat heeft de volgende voordelen;
  Weg die bonussen voor die euro-junkies
  Weg het zwarte geld op de zwitserse banken
  Weg de ketenen van de Amerikaanse banken die de crisis hebben veroorzaakt J.P. Morgan in top.
  Meneer Maddoff heeft 64 miljard dollar verduisterd en niemand weet waar dat geld is gebleven?
  kom nou, alsof je zoveel geld in diplomaten koffertje kunt stoppen.
  O.K ze hebben hem 150 jaar lik gegeven maar hieruit blijkt dat hij een katvanger is voor de grote jongens.
  Het zelfde is gebeurd met de DSB in Nederland.
  Deze bank moest verdwijnen onder het mom van de woekerpolissen maar de werkelijkheid is dat de grote banken in de luwte moesten blijven.
  Dus daarom mensen haal allemaal jullie geld van de bank en we krijgen en echt europa. Zet dat geld op de bank die van jou is nl ABN Amro en zet daar een goed bestuur op De mensen die worden ontslagen van de systeem banken kunnen door de enorme groei van onze Amro weer werk vinden of als ZZPer een financieel kantoortje beginnen met echte producten.Met het verdwijnen van deze foute banken wordt ook het speculeren op de beurs minder lucratief en kunnen wij ook deze banken beteugelen in hun nieuwe melkkoe nl de Termijn markt.
  Nu al wordt graan en rijst verhandeld zonder het bestaan af te weten van de velden en wellicht bestaan die dan ook niet maar er wordt flink aan verdiend ten koste van de derde wereld die steeds meer moeten gaan betalen voor hun voedsel.
  Je kunt mij voor gek verklaren om een bankrun te organiseren maar ik heb een hoop te verliezen en de rest van Nederland ook.
  Laat je geld staan op de bank en ik voorspel dat je over 10 jaar niets meer over hebt. We hebben de oorlog in Afghanistan en Irak al betaald omdat het de heer Bush niet lukte de olie te pikken, kosten 1miljard Dollar per maand die uiteindelijk door Europa wordt betaald. Al het spaargeld van de Nederlanders wordt nu indirect geparkeerd bij de ECB die het op hun beurt weer uitgeven aan de noodlijdende landen.
  Ook de pensioenen worden bedreigd doordat de fondsen zich op de riskante hypotheek willen begeven. Stel dat de huizen markt nog verder weg zakt dan zijn onze pensioenen ook verdampt.
  Haal je geld van de bank want voor de rente hoef je het niet te doen en voor een hypotheek al helemaal niet laat staan om een krediet te krijgen voor het starten van je eigen bedrijf. De banken moeten herkapitaliseren om hun bonussen veilig te stellen en hun prive jets te onderhouden.
  Nee zo gek is het nog niet als die banken verdwijnen en na een transitie periode van een jaar of drie zal Europa weer een gezonde economie hebben. Nu moet je maar afwachten en wanhopig toezien hoe lang deze crisis gaat duren. er is geen Econoom in de wereld te vinden die hierop het antwoord weet en al zouden ze dat weten, dan nog houden ze zich op de vlakte want stel je voor dat je het volk wakker zou schudden.
  In de marketing wereld wordt het 20-80 principe aangehouden wat inhoud dat 80% van da mensen te stom zijn om bepaalde dingen te onderzoeken en 20% denkt wel na. Mij maakt het niet uit wie ik mee krijg maar hoop op 100%

  Grote groet Willem

 • andre

  hallo willem ,ik ben het helemaal met jou eens .laat die rotschoften die deze hele crisis veroorzaakt hebben maar eens boete voor alle ellende die ze veroorzaakt hebben.het zijn een stelletje graaiers van de bovenste plank.en deze regering weet er alles van en laat alles gewoon op zijn beloop.WIJ BETALEN TOCH ALLES WEL WEER!!!!!!!!!!!!!!!!!!! STELLETJE SCHAPEN DIE WE ZIJN. wij hollanders zijn net een stelletje jaknikkers ,en we denken nog echt dat de regering ons wel zal helpen als alles ineen stort,FORGET IT !!!!!!!!!!!! DE MENSEN ZOUDEN EENS DE FILM V FOR VENDETTA MOETEN BEKIJKEN.alleen als wij met zijn allen in nederland een front vormen dan kan er iets gaan veranderen,maar ze weten in den haag wel dat dat nooit gaat gebeuren, HELAAS!!!!!!!!!!! MOEST DIT EVEN KWIJT andre