Je bekijkt nu Wees gewaarschuwd: alles wat mis kan gaan, zal ook misgaan

Wees gewaarschuwd: alles wat mis kan gaan, zal ook misgaan

“Anything that can go wrong, will go wrong”. Deze uitspraak van Edward A. Murphy Jr. vormt een groot houvast voor pechvogels. Als je accepteert dat de kans groter is dat dingen verkeerd gaan, wordt het makkelijker om te relativeren en kun je je, tot op zekere hoogte, beter voorbereiden.

“De wet van behoud van ellende” is een andere grappige, vaak gebruikte formulering van de wet van Murphy. Het gaat erom het principe van pessimisme te verheffen tot een grondwet die het universum regeert. De consequentie van deze wet kan als volgt worden geformuleerd: “Als meerdere dingen mis kunnen gaan, zal hetgeen dat de meeste schade aanricht daadwerkelijk misgaan.

Consequentie: als er een slechtste moment is waarop iets fout kan gaan, dan zal het op dat moment fout gaan”.
Als je deze wet eenmaal hebt ontdekt, aanvaard en geïntegreerd kun je anticiperen op en rekening houden met mogelijke problemen om deze zo goed mogelijk het hoofd te bieden en jezelf benauwde momenten te besparen. Dit is de wetenschappelijke tegenhanger van het heilige risicomanagement: mogelijke scenario’s en hun oorzaken identificeren om de vervelende gevolgen ervan beter aan te kunnen pakken.

De wet van Murphy is van toepassing op het dagelijks leven. Frequente pechvogels kunnen dat maar beter in hun achterhoofd houden. Want er is een type mens dat wel erg veel pech heeft en voor wie het leven wat minder makkelijk is, omdat alles wat hij of zij doet op een bepaald moment wordt gedwarsboomd door een onverwacht obstakel.

Laten we voor hen eens de belangrijkste tegenslagen op een rij zetten die op een dag zouden kunnen gebeuren, en oplossingen voorstellen. Deze lijst is natuurlijk niet uitputtend. Iedereen kan hem voor zichzelf aanvullen, afhankelijk van de specifieke situatie. Laten we in stappen tewerk gaan.

‘s Ochtends de koffie die over het overhemd heen gaat, of het klassieke geval van sleutels binnen laten liggen. Voor dit soort problemen zijn er geen miraculeuze oplossingen. Je moet simpelweg niet te veel haast hebben. Dan komt het vervoer. Zodra je een auto bezit, kunnen de problemen zich in opstapelen: boetes, kwijtgeraakte sleutels of autopapieren, een lekke band, etcetera. De autobranche heeft de wet van Murphy dan ook verwerkt in haar aanbod. Wat zouden we zonder deze diensten en de pechhulp van de ANWB moeten?

Verder bestaat altijd het risico dat je bijvoorbeeld je bankpas verliest of je pincode vergeet. Het eerste geval is simpelweg een kwestie van je pinpas nooit meer ergens anders bewaren dan in het daarvoor bestemde vakje van je portemonnee. In het tweede geval moet je even de tijd nemen om de vier cijfers als een neptelefoonnummer in je telefoon te zetten. Het is te simpel voor woorden en kost maar twee minuten tijd, maar het is een zegen als ons brein deze informatie weer eens zomaar besluit te vergeten.

En anders zijn er natuurlijk blokkeringsdiensten en helpdesks. Daarvoor betalen we elke maand die bankkosten. Laten we dan ook nog een beetje van die duurbetaalde diensten profiteren, want tegenwoordig lijken de kosten alleen maar hoger te worden. De Europese Commissie overweegt, mede dankzij Eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt en

Financiële Diensten), om deze kosten te verlagen of af te schaffen, onder druk van retailers die weigeren hun deel te betalen. Elektronische betaalkaarten worden namelijk deels gefinancierd door de kaarthouders via de maandelijkse kosten en deels door retailers, in de vorm van interchange vergoedingen.

Tot slot is er nog de eindeloze reeks vervelende ongelukjes: in een bijzonder onsmakelijke, schaamteloos door een dier met vier poten op de stoep achtergelaten organische substantie trappen (dit organische materiaal kan ook uit de lucht komen vallen), een metrolijn nemen waarop een paar minuten eerder een ongeluk is gebeurd, beroofd worden van je telefoon, enzovoort.

Maar als dit alles je vaker gebeurt, zal je uiteindelijk, op een gegeven moment, toch eens goed naar je karma moeten kijken. Want van die onverbeterlijke pech kan zelfs de beste voorbereiding ter wereld je niet redden.