Kraanwater vervuild met lood: waterfilter geen overbodige luxe

Gisteren lazen we op NOS.nl het bericht dat veel bewoners in Amsterdam-Noord noodgedwongen hun drinkwater buiten de deur moeten halen, omdat hun eigen kraanwater is vervuild met lood. Waar de ‘veilige’ norm 10 microgram is, werd bij sommige mensen 80 microgram lood per liter gemeten.

Vorige maand nog waarschuwde de Gezondheidsraad voor de risico’s van woningen met loden waterleidingen, waarvan er in Nederland volgens hun schattingen nog zo’n 200.000 zijn. Maar, dat zijn alleen nog maar de koopwoningen. Van huurwoningen zijn geen exacte aantallen bekend, maar de Gezondheidsraad stelt dat er in theorie zo’n 480.000 sociale huurwoningen van voor 1960 nog loden waterleidingen zouden kunnen hebben.

Mocht je niet weten welk materiaal de leidingen in jouw woning hebben (wat veel mensen niet weten), dan is het zeker de moeite waard om het uit te zoeken. Het drinken van met lood vervuild water kan namelijk, zeker bij jonge kinderen, leiden tot hersenschade. In dit document van het RIVM staan enkele vragen en antwoorden over bijvoorbeeld het herkennen van loden leidingen in je huis.

Lood uit je drinkwater filteren met een waterfilter

Het toont maar aan dat het hebben van een waterfilter niet alleen geschikt is voor het filteren van bijvoorbeeld slootwater, maar dat het soms zelfs noodzakelijk is voor het veilig kunnen drinken van het kraanwater in je eigen huis.

Helaas is het met de meeste waterfilters niet mogelijk om lood en andere zware metalen uit het drinkwater te filteren. In het assortiment van Prepshop staat er een waarmee het wel kan: het British Berkefeld RVS waterfilter met de bijbehorende ATC Super Sterasyl filters.

Leave a Comment