De prijs versus de waarde van goud

Ik hou twee dingen gescheiden als het op de waardering van goud aankomt: de prijs van goud en de waarde. De prijs is hierbij wat de markt bepaald en betaald, met daarin zeer sterke schommelingen. De waarde is wat ik er zelf aan toeken, wat redelijk los kan staan van het prijskaartje van goud. Ik waardeer goud op basis van de de potentie die het voor mij heeft ten opzichte van de dollar (en euro uiteraard). En of hij dan toevallig net beetje hoger of juist weer wat lager staat, maakt mij daar eigenlijk niet veel bij uit.

De prijs van goud zou sterk kunnen dalen, willen bankiers ons doen geloven. Dat is logisch, want zij hebben trouw gezworen aan fiat geld. En je kan lastig uitleggen om van beide kampen lid te zijn. Bankiers hebben belang bij een maximaal geloof in onze euro’s en dollars, en dan kan je niet goud aanprijzen. Maar goed, stel dat goud de helft van zijn prijs verliest. Qua waarde maakt mij dat niet uit – okee, het is misschien even slikken, maar daar blijft het bij – want het blijft hetzelfde volume goud.

Goud niet verkopen

Zolang je niet voornemens bent te verkopen is er niks aan de hand met je goud! Ter illustratie: een koophuis. Stel de prijs van je huis daalt met 1/3e. Niet onrealistisch. Is dat erg voor de waarde van je huis? Neen! Je hebt nog steeds dezelfde 100% huis die je voor de prijsdaling had. Je keuken wordt niet kleiner, je slaapkamer is nog even groot, alles is precies hetzelfde gebleven … een hele geruststelling!

Maar nou komt het: Fiat geld kent eigenlijk een alles-of-niets-prijs. Je gelooft erin – al dan niet omdat je overheid het verplicht – of niet. En du moment dat teveel mensen hun vertrouwen in de valuta verliezen, dan is het SHTF:  the Shit Hits The Fan.

Goud al 5.000 jaar waardevast

De waarde van goud is door alle crises heen praktisch gelijk gebleven, al 5.000 jaar. Destijds betaalde je even veel goud voor een brood als nu. En dat stelt mij een heel stuk meer gerust dan de waardeverliezende dollars en euro’s.

Update: Bankiers zijn dan doorgaans terughoudend over het onderwerp goud, maar soms komt toch uit dat er privé aardig in geinvesteerd wordt. Zo werd bekend dat de president van de Dallas Fed minstens een miljoen dollar in goud bezit. (via @zerohedge).