TARGET2 of Waarom Griekenland niet uit de Euro kan

Al maanden wordt er gespeculeerd over of, hoe en wanneer Griekenland uit de Euro stapt. Het komt immers nooit meer goed met die schulden, de corrupte manier van landsbestuur en de belastingdiscipline van de Grieken. En de invoering van de drachme is eigenlijk veel beter voor de Grieken zelf, want dan kunnen ze naar hartelust devalueren en weer concurrerend worden.

Waarom kan dat niet? Het antwoord heet TARGET2 en is best wel ingewikkeld. Niet in de laatste plaats omdat er vrijwel niet openbaar over gesproken en gerapporteerd wordt. Want over bankruns praat je niet (tenzij je buiten de euro woont).

De rol van TARGET2

TARGET2 is het systeem dat de interbancaire transacties tussen de centrale banken van de eurolanden regelt. Iedere nacht trekken de computers het geldverkeer in Europa onderling recht tussen de nationale centrale banken. Teveel uitgegeven euro’s in het ene land worden tijdelijk even gedekt door de andere landen etc. Onder normale omstandigheden is het onderlinge saldo van die dagelijkse vereffening op de wat langere termijn weer nul. Eigenlijk een soort rekening-courant-verhouding tussen deelnemende centrale banken waaronder De Nederlandsche Bank.

Nu let iedere boekhouder er op dat een uitstaand saldo op een rekening-courant een tijdelijk iets moet blijven en geen verkapte schuldpositie. Sinds eind 2011 is binnen TARGET2 een scheve situatie ontstaan tussen Noord- en Zuid-Europa. Per maand werd deze situatie snel erger tot in augustus jl. de Duitse (centrale) Bundesbank voor zo’n 750 miljard euro garant stond voor Zuid-Europese euro’s. Recente gegevens over het uitstaande TARGET2-saldo van De Nederlandsche bank zijn niet te vinden. Maar de Duitse pers meldt in juli 2012 een saldo voor Nederland van 125 miljard euro.
De Nederlandse pers meldt slechts dat het geen probleem is, écht niet!

Bankrun van een paar miljard per dag

De oorzaak van de TARGET2 problemen is dus een kapitaalvlucht uit landen zoals Griekenland, Spanje en Italië. Een ordinaire onversneden langzame bankrun in het elektronisch geldverkeer van een paar miljard euro per dag. Inmiddels lijkt de situatie wat rustiger te zijn geworden na de toezeggingen van Super Mario Draghi in augustus en lijkt de boel gestabiliseerd. Maar op het moment dat de financiële wereld denkt dat Griekenland echt uitstapt, zullen de euro’s weer met lichtsnelheid richting noorden vertrekken. En die balans staat al zo scheef dat Duitsland en Nederland er zelf failliet aan kunnen gaan als er werkelijk afgerekend moet worden. Zie ik nu problemen die er niet zijn? Dat valt wel mee denk ik. TARGET2 is alleen een levensgroot probleem als er afgerekend moet worden met de euro. Een uitstap van Griekenland betekent afrekenen en dus gaat het dan echt wel fout. Zo simpel kan iets ingewikkelds dus zijn.

Griekenland

Let de komende weken op alle ruis rondom Griekenland. Mijn idee daarbij is om die Grieken maar een beetje te vriend te houden want we krijgen nog een hele hoop geld van ze. En daar moeten ze nog jaren voor werken en belasting betalen. Veel meer dan veel politici in de gaten hebben of durven toe te geven. De rest is ruis en retoriek voor de bühne waaronder de verzamelde Nederlandse pers.

Showing 21 comments
 • Peter

  Wat een interessant en helder geschreven stuk en voor mij eigenlijk helemaal nieuw dat TARGET2. Stel dat de situatie van Griekenland niet meer houdbaar is moet er dan ook afgerekend worden en kunnen die schulden dan niet gewoon op papier blijven bestaan? En die schulden in Griekenland zijn landen zoals wij helemaal daar helemaal aansprakelijk voor vanwege die interbancaire transacties?

  Stel dit wordt op een Jip en Janneke manier uitgelegd op het journaal en DWDD dan breekt toch de pleuris uit? Maar het is zo ingewikkeld en toch zo simpel dat de man met de pet denkt, zal wel aan mijn deur voorbij gaan.

  Hopelijk mogen we meer stukken van je gaan lezen hier op Preppers.

  Met vriendelijke groet,

  Peter

 • Prepper with a cause

  Samen uit, samen thuis. Of je nu wilt of niet. Wat natuurlijk kan is 100 miljard kwijtschelden. Dan gaan Italie, Spanje en Portugal dat ook proberen en dan heb je het straks over een triljoen euro. Dat kan ook. Dat moet er geld worden bij gedrukt door de ECB en dan krijgen alle golddiggers helemaal gelijk met de goudprijs en kost een brood 10 euro. Realistischer is dat Griekenland (en de rest in de Zeuro) in de euro blijft en de boel wordt gedownplayed en weggemoffeld in langzame inflatie (kikker in het pannetje, kicking the can down the road etc….) Als het vertrouwen terug is en de onrust weg dan zullen de Target2 saldo’s vanzelf weer naar nul gaan. Een goudstukje onder je kussen kan in de tussentijd geen kwaad.

 • Peter

  Bedankt voor je snelle reactie “Prepper with a cause” Ik hoorde wel eens iemand zeggen dat dit geld (bijdrukken van bijvoorbeeld 1 triljoen euro’s) niet in de reële economie komt en er dus ook geen (hyper) inflatie zal plaatsvinden. Hoe zit dat?

 • Prepper with a cause

  De truc is dat tegelijkertijd alle ander centrale banken buiten de euro (FED, BoJ etc,) hetzelfde doen. Dan valt het bijna niet op. Het is dus niet dat goud meer waard wordt, geld wordt gewoon minder waard. Maar ik denk dat we gewoon langzaam maar zeker de komende 10 jaar de rekening mogen betalen. Dus geen shock maar langzaam garen. Kortom; inflatie van dingen die je nodig hebt, deflatie van dingen die je niet meer nodig hebt.

 • A. Nonymous

  Geachte Prepper with a cause,

  Het is goed dat de target2 problematiek hier een keer uitgelegd wordt in het nederlands. Het verhaal is te volgen maar de conclusie absoluut niet. Als je met iemand in een euroschuitje zit die een irreparabel genetisch bepaald gat in de hand heeft dan moet je niet wachten tot de gezamenlijke ruif totaal leeggevreten is. Via leningen wordt moeilijk gedaan en de Target2 is een soort stille lening via de achterdeur.

  Als je buurman steeds van je wil lenen en zijn schulden nooit kan afbetalen dan leen je hem niet steeds meer geld (niet via lenigen en ook niet via een rekening-courant). Dat is geld gooien in een bodemloze put. Nu zegt u dat men door zal blijven gaan met niet terugbetaalbare leningen verstrekken omdat de rekening courant nooit terugbetaald kan worden. Dat slaat natuurlijk nergens op, want gezond verstand zegt dan: onmiddellijk ophouden en niet nog meer in de bodemloze put gooien. Onmiddellijk eisen dat men orde op zaken stelt en niet ieder jaar twee jaar extra uitstel geven maar terugbetaling regelen ipv schulden laten oplopen die nooit terugbetaald worden. Kwijtschelden en geeft een verkeerd signaal naar andere landen en een vrijbrief om ook te pot verteren op onze kosten.

  De enige reden waarom dit niet gebeurt is dat er machtige invloedrijke personen en banksters zijn die hun posities nog moeten zien af te dekken zodat zij geen cent verlies leiden maar alleen anderen. En het volk weet toch niet wat financiën zijn of is makkelijk te misleiden.

  Ik hoop dat ik daar uw visie over mag vernemen.

  • A. Nonymous

   Het zou in de lijn van de verwachting liggen als de auteur van het artikel verantwoordelijkheid voor zijn artikel neemt; reageert of zijn artikel aanpast.

   • Prepper with a cause

    @A. Nonymous
    Sorry voor de late reactie, maar hierbij mijn verantwoordelijkheid. Mijn punt in het artikel is dat ik denk dat hoe dan ook de euro eigenlijk onomkeerbeer is en Griekenland dus helemaal niet uit kan stappen. Niet omdat ik dat wil maar omdat afrekenen op target2 ook in de reeele economie leidt tot een te grote crisis. Ook in Nederland en Duitsland Daar wil geen politicus verantwoordelijk voor zijn. Er zijn immers wel opstanden begonnen om minder geld dan 1000 miljard euro.

    • A. Nonymous

     Beste Prepper with a cause,

     Het is jammer dat u inhoudelijk niet op mijn reactie ingaat.

     Uw artikel begint goed. Uw reactie is echter net als de conclusie van uw artikel volstrekte nonsens. De euro is prima omkeerbaar. Griekenland kan prima uitstappen. Als u wat anders stelt zult u wel een argument moeten daarvoor ter onderbouwing moeten kunnen aandragen. Target2 is niet zo een argument, want dan heeft u het niet begrepen.

     Wat wel het geval is dat is dat de Euro onhoudbaar is.

     Het is wel zaak om enig begrip te hebben van het onderwerp. Ik heb in de onderste post een en ander uitgelegd maar dat is blijkbaar niet doorgedrongen.

     In historisch perspectief heeft u volgens mij ongelijk met uw “1000 miljard opstand” en ik daag u uit een voorbeeld te geven. Boeren komen in opstand als hun land afgenomen wordt de rest komt in opstand als hen hun spiegeltjes en kraaltjes afgepakt worden maar niet voor een target2.

     De problemen liggen elders. We moeten juist uitstappen uit de Euro. Ik krijg het idee dat u de uitstap- en teloorgang scenario’s niet kent.

     Via beslagname kan target2 saldi makkelijk opgeiest worden bij Griekenland. In Griekenland zijn alle overheidsgebouwen en de scholen etc. hypotheekvrij.
     Nutsvoorzieniengen zijn niet geprivatiseerd, wat bij ons vanwege de opbrengst wel het gevsal is.
     Reders hebben officieel een 0% belastingtarief.
     Belastingontduiking is alom aanwezig en fors en er wordt niets noemenswaardigs aan gedaan.
     Griekenland heeft een grote goudreserve en een enorm leger met nieuw wapentuig dat deels verkocht kan worden.
     Er zitten voor biljoenen aan schatten in Griekenland en het is de vraag of die pas ontgonnen gaan worden als de schulden gesaneerd zijn of dat er partijen zijn die bij een Grieks faillissement dat willen inpikken:
     info.kopp-verlag.de/hintergruende/deutschland/michael-snyder/griechenland-ist-nicht-arm-es-verfuegt-ueber-umfangreiche-aber-bisher-unerschlossene-vorkommen-an.html
     http://www.bloomberg.com/news/2012-10-09/greece-welcomes-gold-miners-to-rank-first-in-europe-commodities.html
     http://in.reuters.com/article/2012/07/02/greece-oil-idINL6E8I29F020120702
     http://xandernieuws.punt.nl/?id=664949&r=1&tbl_archief=&

  • Murdnn

   Jij stelt hier de vergelijking dat Griekenland een buurman is die steeds weer om nieuwe leningen vraagt. Je stelt ook dat dit in feite gewoon geld in een bodemloze put gooien is. Maar zo simpel is het niet, want in uw verhaal van de buurman is er behalve de leningen geen connectie tussen uzelf en de buren. Met Griekenland en de Eurozone ligt dit echter anders. Je kunt hier denk ik beter een vergelijking stellen dat de buurman en uzelf onder een tweekaps woning wonen. Zijn huis begint te verzakken, en daaraan vast zit het uwe, met als gevolg dat uw huis ook zinkt. De buurman vraagt of u hem stenen, of wat anders, kan geven, of lenen, om te voorkomen dat zijn (en uw ) huis verzakt. De kans hier is zeer onwaarschijnlijk dat u uw stenen nog terugkrijgt. Maar als u weigert, en u stopt uw ‘leningen’ aan uw buurman, dan zult u zien dat uw huis mee verzakt.
   Dus als wij Griekenland, en Spanje en de overige zuidelijk gelegen landen uit de Euro schoppen, is er een reële kans dat zij ons meeslepen in die val.

 • Prepcake

  Wat een zorgelijk artikel! Ik wist dit helemaal niet dat dit speelde. Het moet echt snel in de media komen. Ik schrik me dood.

 • Transformation

  Kan iemand mij vertellen waarom dit niet bekend is? En waarom niet heel Noord Europa in de stress zit?

 • Ecoprepper

  Dank voor dit artikel. Ik snapte al wel dat elke dag de balansen worden ‘rechtgetrokken’ maar niet dat dit een lopende rekening is. Deze tegoeden staan dus uit en kunnen in schulden transformeren. Dat is pas speculeren. Snap niet dat dit zo kan. Hartelijke groet, Ecoprepper

 • A. Nonymous

  @Transformation, het is bekend
  @prepcake, de media beschikken er over
  @ Ecoprepper, het kan puur omdat burgers het hoogstens aanzien maar er niet over klagen
  Als jullie hier van schrikken moet ik jullie waarschuwen dat het nog veel erger is als in bovengenoemd artikel staat.

  De 2e kamer, de pers, analisten, iedereen weet het. Het staat gewoon in gepubliceerde openbare rapporten van onze eigen Algemene Rekenkamer, het meest recent op 21-6-2012:
  http://www.rekenkamer.nl/dsresource?objectid=95043&type=org

  Daarin staat zelfs het commentaar van onze minister van Financiën daarop:
  Volgens de minister van Financiën (Financiën, 2012b) hebben deze vorderingen en verplichtingen mogelijk gevolgen voor de overheidsfinanciën op het moment dat een lidstaat met een negatief Target 2-saldo zou besluiten zijn nationale munteenheid opnieuw in te voeren en uit het Eurosysteem te treden. De centrale bank van dat land houdt dan namelijk een schuld ten opzichte van de ECB. Mocht de uittredende lidstaat dan bepalen dat haar ingezetenen (inclusief de centrale bank) hun externe verplichtingen niet langer mogen nakomen zullen er afspraken gemaakt moeten worden (eventueel in Club van Parijs -verband) over hoe om te gaan met deze schuldenkwestie. In het uiterste geval zou het Eurosysteem verlies lijden. Dat verlies wordt dan volgens de kapitaalsleutel verdeeld over de achterblijvende NCB’s, ongeacht hun Target2-saldo.

  Als de ECB verlies maakt dan moeten de nationale centrale banken van de eurozone de verliezen aan de ECB
  compenseren. Dit kan in Nederland resulteren in een storting van extra kapitaal door het Rijk bij DNB. Die extra storting van het rijk moet dan verhaald worden bij de burger.

  Nederland zat eind 2011 overigens voor € 153 miljard in de TARGET2.

  Maar er is zo veel meer:
  € 1 019 miljard LTRO junk-leningen en € 281 voor illegale opkoopacties van de ECB, samen € 1.300 miljard. Theoretisch aandeel Nederland 5,6% (72,8 miljard). De PIGS (en Frankrijk) kunnen hun bijdrage nooit betalen en Nederland en Duitsland zullen dat dan allemaal moeten dragen waardoor als het aandeel nu al boven de € 220 miljard kan uitkomen. Als Duitsland voor Nederland de euro verlaat kan dat bedrag nog veel hoger uitkomen voor Nederland.

  € 150,6 miljard garanties voor bestaande steunprogramma’s. Dat bedrag zou nog € 60 miljard hoger kunnen zijn aan garantie voor het EFSM maar de Algemene Rekenkamer heeft die niet meegerekend in de hoop dat dat stopgezet gaat worden omdat het overgenomen kan worden door het EFSF en ESM
  € 40 miljard voor het ESM komt daar nog bij. Maar wat men verzwijgt is dat het ESM dit bedrag zelf mag verhogen. Hoe realistisch zijn de bijdragen van Spanje en Italië aan het ESM nu Spanje al wil aankloppen voor hulp bij het ESM

  We doen alsof “de trojka” iets doet voor Griekenland. Maar het IMF krijgt van lidstaten, waaronder Nederland, daarvoor garantstellingen. Voor Nederland verstrekt DNB deze leningen. Het Rijk stelt zich voor deze leningen garant. De IMF bijdrage is dus een sigaar uit eigen doos.

  Bovenop de 153 miljard TARGET2 rekening courant komt nog 410 miljard garantstelling

  Als Eurobonds ingevoerd zouden gaan worden is het hek van de dam.

  De risico’s verminderen als we staten houden aan een strikte begrotingsdiscipline. Rutte’s verkiezings opmerking geen cent meer naar Griekenland en van Eurobonds is ook geen sprake kwam dus niet uit de lucht vallen. Nu maar hopen dat hij zich daar aan houdt (of PVV en SP hem daar afdoende aan herinneren)

  Intern heeft Nederland ook nog wat garantstellingen:
  Het rijk heeft diverse interbancaire leningen gegarandeerd. Het Rijk stond per 31 december 2011 garant voor € 33,2 miljard.
  Van de ING heeft de Staat nog steeds 80% van het economisch risico van de Alt-A-portefeuille, een portefeuille met gesecuritiseerde Amerikaanse hypotheken, overgedragen aan het Rijk. De door het Rijk gegarandeerde waarde van deze hypothekenportefeuille had per 31 december 2011 een omvang van € 10,3 miljard.
  Het depositogarantiestelsel (DGS), [de € 100.000 spaargeld garantie, ook voor buitenlanders] staat DNB garant voor. De Staat staat voor DNB garant. Het DGS garandeert voor ongeveer € 390 miljard aan deposito’s.
  Het kabinet heeft in de najaarsnota 2011 ABN Amro, ING, Rabobank en SNS bank aangewezen als Nederlandse systeembanken. Dus daar wil ze nog veel meer belastinggeld in pompen. De maximale omvang van het risico voor de overheidsfinanciën via dit stelsel is gelijk aan de balanstotalen van deze vier banken: circa € 2.200 miljard

  Nationale hypotheekgarantie, Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) staat garant. Mocht het WEW dat niet kunnen betalen dan treedt het Rijk op als achtervang door renteloze leningen aan het (dan failliete) WEW te verstrekken. Het totale door het Rijk geborgde risico van het WEW bedroeg in 2011 al ruim € 140 miljard.
  Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) stelt zich garant voor leningen van woningcorporaties. Het totale door het Rijk geborgde risico van het van het WSW bedroeg in 2011 al ruim € 88 miljard.
  In het hypothetische geval dat beide fondsen alle leningen niet terug zouden kunnen betalen, bedraagt
  het financiële risico voor de rijksoverheid maximaal € 228 miljard, exclusief renteverlies.
  De Algemene Rekenkamer vergeet hier iets. Gemeentes staan namelijk voor de ander helft van de WSW garant en bijna iedere gemeente is op slag failliet als die garantie in werking treedt waardoor het Rijk ook dat bedrag nog voor zijn kiezen krijgt.

  Borgstellingen aan het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld voor de landbouw of garanties op moeilijk of niet te verzekeren risico’s, zoals de exportkredietverzekeringen en investeringsgaranties. Eind 2011 bedroeg het risico waarvoor het Rijk garant staat (het geëffectueerde risico) van de grootste garanties voor bedrijven € 18,5 miljard.

  Dit wordt vaak onterecht afgezet tegen het BBP van 600 miljard. Snelwegen, rotondes, dijken en gevangenissen betalen echter niets.
  Dit zou je kunnen afzetten tegen de jaarlijkse arbeidsbeloning van 306 miljard of de 271 jaarlijkse consumptieve bestedingen. Dat werkt echter ook niet zo want eerste levensbehoeftes als eten. wonen en gezondheidszorg kan je niet inleveren en als jij minder uitgeeft verdient een ander weer minder. Daardoor daalt dan het arbeidsinkomen. Het moet dus komen uit de 306-271 = 34 miljard.

  Met die 34 miljard komen we er niet. Onze staatsschuld stijgt namelijk inmiddels net zo hard. En alsof dat niet erg genoeg is stijgen de leningen en garantstellingen (die uiteindelijk schenkingen zijn) aanzienlijk harder dan 34 miljard per jaar.

  Er zijn veel garantstellingen en ze nemen enorm snel toe. Het risico dat als er een dominosteentje omvalt alles instort wordt steeds groter.

  Als u hier niet van wakker ligt dan heeft u het niet begrepen of u wilt het niet begrijpen.

  We moeten onmiddellijk uit de euro, en voordat anderen of Duitsland dat doen.

 • A. Nonymous

  Het gaat goed met de euro (!) ?

  Griekenland wil niet alleen meer geld en meer tijd (wat ook meer geld betekent) maar ook een kwijtschelding van schulden. De vorige kwijtschelding van schulden zou nooit plaatsvinden was ons verzekerd, na de kwijtschelding zou geen nieuwe kwijtschelding komen werd ons verzekerd en nu wordt juist daar al over onderhandeld. Dat was door goede economen al voorspeld. En daar zal het absoluut niet bij blijven want de bodemloze Griekse put is nog steeds … bodemloos.
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/13126568/___Trojka_wil_weer_afschrijving_Griekse_schuld___.html

  Volgens de Cypriotische minister is Cyprus bijna rond met trojka. Dat klinkt mooi maar betekent dat Cyprus nu ook al miljarden steungeld gaan krijgen en dat mogen wij gaan betalen.
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/13126327/__Minister__Cyprus_bijna_rond_met_trojka__.html

  Spanje lobbyt al voor steun maar stelt het aanvragen daarvan nog even uit. Het heeft net 100 miljard voor hun banken gekregen. Spanje had zijn eigen banken moeten redden en was daar niet meer toe in staat. Naast die 100 miljard wil Spanje dus meer geld. De 100 miljard euro was al door banken als leningen aan Spaanse provincies en Spanje zelf “doorgesluisd” waardoor dit is dus dubbelop een verkapte redding is. Omdat het slecht over komt als Spanje “formeel hulp vraagt” wordt die 100 miljard niet als hulp aan Spanje bestempeld want wat je niet zo noemt is niet zo.

  Nederlands minister financiën De Jager ziet lichtpuntjes in eurocrisis. Hij zei vanochtend in Buitenhof ,,Europa is op de goede weg”. Zijn gezicht ziet er ondertussen steeds meer als dat van een clown. http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/13125889/__De_Jager_ziet_lichtpuntjes_in_eurocrisis__.html

  De Franse president François Hollande zei vorige week dat de eurocrisis voorbij is.

  Onder Saddam Hussein tijdens de Irak oorlog hadden we de propaganda man Sahaf die tijdens de TV uitzendingen wegdook voor Amerikaanse bommen en tegelijkertijd vertelde dat de Amerikanen verdreven waren en Irak Amerika bijna verslagen had. Deze europraatjes lijken daarop onder het mom als je doet alsof je het niet ziet bestaat het niet.

  Ondertussen is niet iedereen blind en vertelt de Australische premier Julia Gillard dat Australië zich minder op het ‘oude’ Europa gaat richten en meer op de buurlanden in Azië. http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/13125611/___Toekomst_Australi_ligt_in_Azi___.html

  Griekenland zal niet uit de euro willen met zo een suikeroompje als Nederland en zijn belastingbetalers. Nederland moet dan ook snel uit de euro voordat we leeg geplunderd zijn en de euro een waardeloze Lire of Drachme is en onze staatsschuld onhoudbaar is en onze pensioenpot en spaargeld niet meer bestaan.

  Het is dan ook jammer dat Prepper without a cause ook vanuit dit perspectief geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn artikel neent onberedeneerbare en onjuiste conclusies in zijn Target2 verhaal handhaaft.

 • Wesley

  Beste preppers,

  De oplossing van het Griekse Schuldenprobleem

  De beste manier om de Griekse ‘schuldencrisis’ op te lossen is het van Griekenland een zelfvoorzienend land maken. Landen zouden zelf de primaire producten moeten produceren die zij nodig hebben. Dit geld ook voor preppers.

  Landen die zelfvoorzienend moeten ervoor zorgen dat al haar inwoners genoeg geld hebben om te kunnen voorzien in haar basisbehoeften. Dit niet alleen om degelijke lonen binnen landen maar ook om een degelijke sociale zekerheid waarvoor de overheid verantwoordelijk is. Indien de inwoners van een land kunnen voorzien in hun primaire levensbehoeften dan hoeft dat land geen geld te lenen.

  Geld Lenen of schenken?
  Een vraag die gesteld moet worden omtrent het Griekse schuldenprobleem is hoe de EU en haar inwoners deze willen oplossen, door geld te lenen, of door geld te schenken aan de Grieken.

  Toen het Europees ‘avontuur’ begon zijn de financiële risico’s van wanbeleid, staatsschulden en negatieve begrotingssaldo’s (dat er meer geld uitgegeven word dan dat er binnenkomt) nooit goed in kaart gebracht. Je zou kunnen zeggen dat de EU mede verantwoordelijk is voor het Griekse schuldenprobleem doordat de EU het moeten toezien op degelijk financieel beleid, dit is bij Griekenland nooit gebeurd ondanks dat al lang van te voren bekend was dat Griekenland zijn zaken niet in orde had.

  Besteding van het geld
  Een andere vraag die gesteld moet worden is hoe het geleende/geschonken geld besteed moet worden. Geld uitlenen aan Griekenland met de huidige eisen die gesteld worden over aflossing, renten en bezuinigingen heeft geen zin omdat het probleem op deze manier niet opgelost word. Op dit moment word er water opgedweild terwijl de kraan wagenwijd openstaat. Voor ontwikkelingslanden is het net zoals met ieder ander land beter dat zij zelf de primaire producten kunnen produceren die zij nodig hebben. Een visser heeft liever een hengel (waarmee hij zelf kan vissen) dan dat hij iedere keer voor vis moet bedelen bij andere vissers.

  Als partijleider van de Mondiaal Realistische Partij (MRP) pleit is voor het volgende plan. De EU moet Griekenland het X geldbedrag uitlenen/schenken waarmee Griekenland zelfvoorzienend gemaakt kan worden. Dat is eis en doelstelling nr. 1. Tevens moet de Griekse overheid zorgen voor degelijke lonen en een degelijk goed functionerend sociaal vangnet waarbij mensen die werkloos of lichamelijk/geestelijk niet competent genoeg zijn om te kunnen werken een degelijke uitkering ontvangen. Dit is eis en doelstelling nr. 2.

  Op het moment dat beide doelstelling gerealiseerd zijn hoeft er geen geld meer uitgeleend te worden aan Griekenland of andere Zuid-Europese landen in vergelijkbare situaties, hetzelfde geldt voor ontwikkelingslanden. Griekenland het het geld wat zij geleend heeft als zij dit gedaan heeft en als haar al bestaande schulden bij de EU niet afgelost zijn beginnen met het aflossen daarvan.

  Neem gerust een kijk op de website van de MRP: http://www.mrpnederland.nl . Commentaar en feedback over de standpunten die op deze website staan zijn meer dan welkom.

  W.Zonneveld
  Partijleider MRP

  • A. Nonymous

   W. Zonneveld,

   U brengt een waardevol punt naar voren maar de uitwerking is daar denk ik niet mee in lijn.

   U pleit (terecht) voor zelfvoorzienendheid maar de kern van uw uiteenzetting de Griek en de Griekse overheid van u iets moet. Dat gaat niet werken. Dat blijkt al uit uw eigen partijstandpunt zoals dat voor kinderen het naar school moeten veranderd moet worden in naar school mogen. U kunt de Grieken niet op afstand en tegen hun wil dwangmatig heropvoeden. Dat is het tegenovergestelde van zelfvoorzienendheid. Hoe valt dat te rijmen?

   Tegelijkertijd moet “de rest van de tegen hun wil in de euro gedwongen burgers” in andere landen van alles van u richtign Griekenland. U kunt burgers in een land niet dwingen (steeds) hun portemonnee te legen voor een ander land.

   Vindt u niet dat er een structureel problem speelt in Griekenland? Niet alleen beperkt tot import/ export onbalansen. Ik verneem graag uw analyse daarover want dat leidt denk ik tot een oplossingsrichting.

   In de kern wilt u Griekenland zelfvoorzienend maken. Dat kan alleen als men ook zelfvoorzienend is in het monetaire beleid. Zonder lokale zelfvoorzienendheid in monetair beleid is een zelfvoorzienende maatschappij onmogelijk. Griekenland zal dan volgens u uit de euro moeten.

   Daar is verder niets meer voor nodig dan een uittreding. Valutakoers ontwikkelingen en inflatie/deflatie doen de rest waadoor alles weer in balans komt.

 • Wesley

  Beste A.Nonymous,

  Dank u voor de duidelijke en snelle feedback. Het artikel wat ik gisteren geplaatst heb is duidelijk maar ik ben niet volledig geweest omtrent de ideeën die ik heb betreft de uitwerking.

  Ik wil de Grieken niet tegen hun wil in heropvoeden en ik wil de Europese lidstaten niet dwingen om geld af te staan. Ik besprak gisteren slechts wat de beste manier is om het geld wat al uitgeleend is te besteden. Namelijk door van Griekenland een zelfvoorzienend land te maken. In het huidige economische systeem zijn de landen onderling verbonden. Griekenland uit de EU laten treden is allicht gunstig voor de Grieken maar nadelig voor bedrijven uit andere landen. Een herinvoering van de Drachme die leidt tot devaluatie ten opzichte van de Euro zal er namelijk voor zorgen dat de producten van Griekse producenten goedkoper worden dan de producten van andere Europese producenten. Dit is nadelig voor Europese bedrijven in andere landen zoals bv. Nederland, Duitsland, etc.

  De Griekse overheid moet helemaal niets, maar hulp is niet gratis, of laat ik het zo zeggen: het is niet de bedoeling dat de Europese Unie door blijft gaan met het weggeven van Europees geld zonder dat dit goed besteed word, anders blijven we geld uitgeven. De inwoners van Griekenland hebben primaire producten nodig. Het is beter dat Europees geld wat uitgeleend word besteed word aan de totstandkoming van een zelfvoorzienend Griekenland. Een Griekenland wat zelf de primaire producten kan produceren wat zij nodig heeft is beter (en voor ons goedkoper) dan een Griekenland wat blijft bedelen voor geld om de primaire producten die zij nodig heeft te kopen uit andere landen waardoor het uitlenen van geld voortgezet word.

  Ik wil de burgers van Europa niet dwingen om steeds hun portemonnee te leggen voor een ander land. De inwoners van de Europese lidstaten hebben altijd de mogelijkheid om op een partij te stemmen die voor, of tegen financiële hulp aan Griekenland is, dat mag ik hopen althans.

  Vergeet niet dat het de Griekse overheid is die Europa om ons geld gevraagd heeft. De EU mag in ruil daarvoor best eisen stellen betreft de besteding daarvan.

  Als partijleider van de MRP ben ik van mening dat Europees belastinggeld wat uitgeleend word aan Griekenland op een goede manier besteed moet worden en dit houd in dat van Griekenland een (en u raad het al) zelfvoorzienend land gemaakt moet worden. Tevens dient de Griekse overheid te zorgen voor degelijke lonen en een goed sociaal vangnet zodat iedere Griek in zijn primaire levensbehoeften voorzien kan. Ik ben ook bezig met het opstellen van een plan met daarin algemene richtlijnen om de Griekse staatsschuldencrises op te lossen. In dit plan worden meerdere maatregelen genoemd die ook structurele problemen moeten oplossen.

  Als partijleider van de MRP zal ik u indien u dit wenst op de hoogte houden.

  W.Zonneveld
  Partijleider MRP

  • A. Nonymous

   U ziet fundamentele dingen over het hoofd. Het lijkt mij echter hier niet de plek om een discussie daarover voort te zetten.

 • Timothy

  Grappig dat je dit zo serieus neemt.
  Geld dezer dagen is niet meer waard dan het stukje papier waarop het “gedrukt” is.
  Kortom is het dus beter als Griekenland uit de Euro stapt want dan schelden we de schulden kwijt. En dan kunnen zij met een schone lei beginnen.

  De schulden waar we over praten is tenslotte allemaal “gecreëerd” geld. Kijk Zeitgeist en dan snap je hoe het monetaire systeem werkt.

 • Groentetuintje

  Twee financiele heren hebben een ‘gratis’ reddingsplan tegen het in hun ogen onafwendbare drama bedacht, dat Target 2 ook voor de burger gaat betekenen. Bekijk hier hun video: http://www.vguf.de/cih/cih0086.html