TARGET2 of Waarom Griekenland niet uit de Euro kan

Al maanden wordt er gespeculeerd over of, hoe en wanneer Griekenland uit de Euro stapt. Het komt immers nooit meer goed met die schulden, de corrupte manier van landsbestuur en de belastingdiscipline van de Grieken. En de invoering van de drachme is eigenlijk veel beter voor de Grieken zelf, want dan kunnen ze naar hartelust devalueren en weer concurrerend worden.

Waarom kan dat niet? Het antwoord heet TARGET2 en is best wel ingewikkeld. Niet in de laatste plaats omdat er vrijwel niet openbaar over gesproken en gerapporteerd wordt. Want over bankruns praat je niet (tenzij je buiten de euro woont).

De rol van TARGET2

TARGET2 is het systeem dat de interbancaire transacties tussen de centrale banken van de eurolanden regelt. Iedere nacht trekken de computers het geldverkeer in Europa onderling recht tussen de nationale centrale banken. Teveel uitgegeven euro’s in het ene land worden tijdelijk even gedekt door de andere landen etc. Onder normale omstandigheden is het onderlinge saldo van die dagelijkse vereffening op de wat langere termijn weer nul. Eigenlijk een soort rekening-courant-verhouding tussen deelnemende centrale banken waaronder De Nederlandsche Bank.

Nu let iedere boekhouder er op dat een uitstaand saldo op een rekening-courant een tijdelijk iets moet blijven en geen verkapte schuldpositie. Sinds eind 2011 is binnen TARGET2 een scheve situatie ontstaan tussen Noord- en Zuid-Europa. Per maand werd deze situatie snel erger tot in augustus jl. de Duitse (centrale) Bundesbank voor zo’n 750 miljard euro garant stond voor Zuid-Europese euro’s. Recente gegevens over het uitstaande TARGET2-saldo van De Nederlandsche bank zijn niet te vinden. Maar de Duitse pers meldt in juli 2012 een saldo voor Nederland van 125 miljard euro.
De Nederlandse pers meldt slechts dat het geen probleem is, écht niet!

Bankrun van een paar miljard per dag

De oorzaak van de TARGET2 problemen is dus een kapitaalvlucht uit landen zoals Griekenland, Spanje en Italië. Een ordinaire onversneden langzame bankrun in het elektronisch geldverkeer van een paar miljard euro per dag. Inmiddels lijkt de situatie wat rustiger te zijn geworden na de toezeggingen van Super Mario Draghi in augustus en lijkt de boel gestabiliseerd. Maar op het moment dat de financiële wereld denkt dat Griekenland echt uitstapt, zullen de euro’s weer met lichtsnelheid richting noorden vertrekken. En die balans staat al zo scheef dat Duitsland en Nederland er zelf failliet aan kunnen gaan als er werkelijk afgerekend moet worden. Zie ik nu problemen die er niet zijn? Dat valt wel mee denk ik. TARGET2 is alleen een levensgroot probleem als er afgerekend moet worden met de euro. Een uitstap van Griekenland betekent afrekenen en dus gaat het dan echt wel fout. Zo simpel kan iets ingewikkelds dus zijn.

Griekenland

Let de komende weken op alle ruis rondom Griekenland. Mijn idee daarbij is om die Grieken maar een beetje te vriend te houden want we krijgen nog een hele hoop geld van ze. En daar moeten ze nog jaren voor werken en belasting betalen. Veel meer dan veel politici in de gaten hebben of durven toe te geven. De rest is ruis en retoriek voor de bühne waaronder de verzamelde Nederlandse pers.