DNB for Dummies

Wij mensen hebben nogal eens de neiging om zaken waar we ons wellicht wat voor schamen, te verpakken in sjieke woorden, zodat het wat milder overkomt. De schoonmaakster noemt zich interieurverzorgster en iemand die geen geld heeft voor een vakantietrip zegt dat hij naar Balconia gaat.

Ook in de financiële wereld bedient men zich van dit soort woordgebruik. De Fed zegt nooit “we gaan uit het niets geld bijdrukken”, maar spreekt van een “programma van quantitative easing”. En als de ECB de banken oproept gebruik te maken van een liquiditeitsoperatie, heb je niet direct in de gaten dat banken tegen extreem lage kosten (rente) geld mogen lenen om hun tekorten aan te vullen.

DNB for Dummies

Toch wordt de boodschap niet altijd in moeilijke woorden verpakt. Dit keer slaat De Nederlandsche Bank echter door naar de andere kant. Maar dan weer zo erg, dat ik het als extra beledigend ervaar. Het gaat hierom: DNB heeft afgelopen week een aparte site voor consumenten gelanceerd, Jouwgeldvraag.nl geheten. Daar kan je terecht met vragen “Over de euro, geld, goud, je pensioen, bank, verzekering of over wat de Nederlandsche Bank voor je doet.”

Nederlands goud voor 90% in het buitenland

Door de oplaaiende discussie over de Nederlandse goudvoorraad die voor 90% in het buitenland ligt, was ik erg benieuwd wat ze op Jouwgeldvraag.nl over goud te melden hadden. Bij de introductietekst werd al snel duidelijk dat DNB ons aardig probeert voor de gek te houden:

De Nederlandsche Bank heeft zo’n 612 ton goud. [..] Dat goud is voor DNB een appeltje voor de dorst. Een geruststellend idee, zeker in tijden van crisis.

Pardon, hiervan ligt toch 90% in Amerika? Op pakkumbeet 5877 kilometer van ons vandaan, met daartussen een paar gazillion liter oceaanwater? Noem je dat geruststellend, in deze tijden van crisis?

In het bijbehorend filmpje krijgen we nog een paar van dit soort zoethoudertjes gevoerd.

Heel vroeger moesten bankbiljetten volledig gedekt zijn door goud. We hebben dat goud nu niet meer nodig als dekking; iedereen heeft nu vertrouwen in de bankbiljetten.

Maar beste DNB, hoe lang nog? Het risico op inflatie wordt in deze crisis met de dag groter, door die honderden miljarden die extra worden bijgemaakt.

Het meeste Nederlandse goud ligt in de kluis van de Federal Reserve Bank in New York. Moeten we het goud maar lekker laten liggen in die kluis? Omdat we het niet meer echt nodig hebben, verkopen we af en toe een beetje.

Nee DNB, hou alsjeblieft op met die poppenkast. We need our gold and we need it now! Ik snap uiteraard dat het diplomatiek gezien wat gevoelig ligt, maar toon je ballen en laat onze Amerikaanse vrienden weten dat we in tijden van crisis liever ons goud op ons grondgebied hebben liggen. En als ze daar niet aan meewerken, dan weet je al hoe laat het is.

Te laat.

Showing 2 comments
 • A. Nonymous

  Ik zou hiernog wat aan willen toevoegen (voel u vrij om dat in het artikel zelf te verwerken).

  DNB is geen overheidsinstelling maar een bank der banken opgericht met toestemming van de overheid. DNB en har bezit is dus niet van de overheid of van ons. Echter als DNB een tekort heeft (bijvoorbeeld als het goud weg is) moet de burger dat wel aanvullen. Voelt u hem al aankomen?

  Als het goud weg is dan is dat onverwacht, wie kon dat nou voorzien, … en jammer. Alleen jammer? Ja want de burgers/ belastingbetalers moeten het dan aanvullen.

  Waar DNB net als iedere benk echt benauwd van wordt is de mogelijkehdi van een goudstandaard. Geld zonder intrinsieke waarde zoals ons papiergeld en nikkelmuntjes en elektronisch geld wat daarop gebaseerd is kan men manipuleren. En met manipuleren verdient de bank meer dan met zakendoen of werken. Als er te weinig fysiek goud in het land is kunnen er geen gouden munten geslagen worden. Een mogelijkhed om een goudstandaard te traineren.

  Wat DNB ook weet is dat het goud er waarschijnlijk niet is. En dat is echt pijnlijk om toe te geven. Goud wordt uitgeleend (geleased). Wat raar klinkt is vaak ook raar, zo ook hier. Men leent in de VS goud van DNB en betaalt 1% rente. De belegger verkoopt het goud, koopt er obligaties van die 5% opbrengen en na een jaar verkoopt hij de obligaties weer en koopt er goud voor en levert dat weer in, … en houdt 4% rendement over voor nietsdoen. Tenzij de goudprijs stijgt, de obligatiemarkt de verkeerde kant op gaat en je de transactie niet meer terug kan draaien. Dan lease je nog maar een jaartje. Als je least voor 1%kan je dat 100 jaar doen ook al haal je geen rendement.

  In de VS gaan stemmen op om de goudvoorraad te inventariseren. Dat is nog nooit gebeurd. Er wordt ALLES gedaan en verzonnen om dat te verhinderen. Men weet dat het goud er niet is. Als de VS het goud confisceren is dat wel prettig voor DNB want dan hoeft men niet te verantwoorden als een deel van het goud “mist” en waar dat toch gebleven is.

  Fraude verhullen, misleiding, bedrog niet toegeven en traineren van de mogelijkheid van invoering van de goudstandaard is allemaal mogelijk door het goud niet naar Nederland terug te halen. Wellicht geeft dat inzicht in of een nieuwe dimensie aan de onlogica om het goud niet naar Nederland terug te halen.

  Dus bij DNB geen dummies Dr. Prepper maar juist slinkies. Banksters zijn niet dom! Het is een onderdeel van een piramidespel waarin de banksters vooruitdenken. Omdat de overheid meespeelt en de gewone man het toch niet zomaar begrijpt komt er pas een einde aan het piramidespel als de muziek echt ophoudt of iedereen echt doorheeft dat het een piramidespel is en niet bereid is de rekening te betalen. Hoe later dat in een piramidespel gebeurd hoe harder de klap aankomt. En voor degenen die niets (wilden) zien zal de klap dan het hardst aankomen. Preppen dus.

  • Dr.Prepper

   Mooi stuk, A. Nonymous :-) Dank