Utopia TV – Leerzaam in crisistijd of gewoon vermaak?

Sinds de aankondiging van Utopia TV heeft dit de aandacht getrokken op het preppers forum. Hoe leerzaam wordt dit Utopia, dat vanaf januari wordt uitgezonden bij SBS6? Komt de zelfredzaamheid – waar het bij preppers vooral om te doen is – op een zinvolle manier naar voren in het tv-programma, of wordt het plat amusement dat we ook kennen van eerdere reality soaps op tv?

Big Brother in Crisistijd

In 2001 was Big Brother (ook van John de Mol / Talpa) als dagelijkse reality serie compleet vernieuwend – en voer voor psychologen – maar de spin-offs als De Bus en De Gouden Kooi hadden die speciale sfeer zeker niet. Grotendeels kwam het doordat die latere kandidaten wísten hoe groot de impact van zo’n serie kon zijn. Ze waren niet onbevangen, minder echt en spontaan en misschien ging het meer om de faam en carrièrekansen in het schnabbelcircuit daarna. Dit risico speelt ook bij het aanstaande Utopia TV. Met naast tv ook nog eens de kracht van social media. Of het concept zal aanslaan weten we pas over een paar maanden.

Utopia TV voor en door preppers?

Zijn de deelnemers aan Utopia preppers? Nee. Simpelweg omdat ze praktisch met lege handen aan het programma starten. Is deze dagelijkse reality show nuttig voor alle preppers en niet-preppers? Reken maar! En wel hierom: UTOPIA WORDT ONZE DAGELIJKSE CHECKLIST OF WE OVERAL AAN GEDACHT HEBBEN!

De 15 deelnemers hebben namelijk maar een handjevol hulpmiddelen en bronnen en we zullen ze een jaar lang bezig kunnen zien met hun shit op orde krijgen. Overleven. Onderdak en warmte. Voedsel en werken. Ruilhandel. (Okee, ze hebben wat geld om mee te starten, maar echt niet voldoende om het allemaal mee te doen.) Keuzes maken. Communicatie. Leiderschap. Conflicten. Samenwerken. Relaties. Een fijne samenleving op starten, zo goed als vanuit het niets.

Alles wat ze niet hebben – aan tools en kennis – zijn wij dagelijks getuige van en kunnen we direct werk van maken. Als voorbereiding op de ontwrichting van de maatschappij waar preppers rekening mee houden.

Do’s en don’ts die we leren uit Utopia TV

Op het forum zullen we bijhouden wat alle leerzame momenten zijn die de revue passeren. Wat juist wel en wat absoluut niet. Zie hiervoor de discussie: Utopia TV – Discussie, leermomenten, kritiek en analyse.

Utopia: Wat te verwachten

In het nieuwe dagelijkse reality tv-programma Utopia krijgen 15 deelnemers een stuk land in Nederland van ongeveer anderhalve hectare. Deels weiland, deels onbewerkte grond. Een kale, lekkende loods met een pijp van de waterleiding en twee draadjes waar stroom op staat. Een telefoon, 2 koeien en 20 kippen. En pot met 25.000 euro die ze kunnen gebruiken om boodschappen te doen. Ze mogen het terrein niet af, maar kunnen wel bestellingen plaatsen om boodschappen e.d. te laten bezorgen.

Duizenden kandidaten hebben zich reeds ingeschreven en het is te hopen dat er mensen met de juiste skills en mentaliteit bij zitten. Een timmerman, een dokter, een kok, zelfs een computernerd schijnt zich nuttig te kunnen maken daar. Alles m/v uiteraard. Gaat het ze lukken om de voorspelde hels koude winter door te komen? Hoe gaan ze slapen, eten, en aan warmte komen? Hoe nemen ze beslissingen? Of wie krijgt al dan niet de leidersrol? We zullen het allemaal zien op tv en hier lezen op het forum!

Showing 5 comments
 • Ineke
  Beantwoorden

  zo origineel is dit niet:
  In 2000 is dit al gedaan op een eiland in de Buiten Hebriden in Schotlans.
  Castaway 2000.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Castaway_2000

 • MissD
  Beantwoorden

  Ik vind het persoonlijk heel erg lijken op Big Brother. Destijds in een huis, nu in een schuur. Het gaat meer over interpersoonlijke verhoudingen en relaties dan over ‘overleven’. Ik kijk het dan ook bijna niet en als ik al kijk dan is er weer een ruzie of rel uitgebroken. Nee, niet mijn ding.

 • Michel
  Beantwoorden

  Het lijkt me wel veel leuker als je de kans krijgt om er zelf en direct bij betrokken te zijn.
  Maar om ernaar te moeten kijken …liever niet, eerlijk gezegd.
  Zoals MissD heel goed schrijft, heeft het op tv echt niks met overleven te maken, dus niet interessant.

  Maar zonder die camera’s…hoe zou het dan zijn….?

  Ik vraag me af of er misschien mensen zijn die zelf eens een soort van privé Utopia zouden willen ervaren/uitproberen? :-)
  Natuurlijk zonder (professionele) camera’s/tv crew en gewoon als vakantie, dus slechts een aantal weken back to basic, maar wel op een locatie die overlevingsmogelijkheden biedt?

  Het leukst zou het zijn als deelnemers dan ook op een leuke manier beloond worden voor hun actieve deelname aan een dergelijk project..dit biedt ook verdere interessante mogelijkheden.

  Wie heeft eens zin om hierover te brainstormen?

 • dave
  Beantwoorden

  Ik was in eerste instantie wel geïnteresseerd in utopia maar zag al snel dat het uiteindelijk om economisch gewin ging ipv anders (over) leven.
  uiteindelijk is het utopia een kloon geworden van de maatschapij die ze hadden kunnen achterlaten voor iig 12 maanden.
  Nee ik had gehoopt dat het meer om overleven en een alternatieve manier van een gemeenschap vormen zou gaan.

 • zilver
  Beantwoorden

  preppers.nl volksverraders, haal .nl van je domeinnaam. Onderkennen hét grote preppers onderwerp van dit jaar niet, de volks invasie door asylanten, maken nederlanders monddood die erover beginnen, mogen hun europese cultuur niet uiten, worden als nazis weggezet.

Leave a Comment