De echte levensverzekering

Ik heb: een brandverzekering, een opstalverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering voor mijn bedrijf en persoonlijk, een doorlopende reisverzekering, een ziektekostenverzekering, een pensioen als verzekering voor de oude dag en… een levensverzekering.

Die laatste is de meest interessante. Als ik dood ga, krijgt mijn partner geld om onze schreeuwend hoge hypotheek te kunnen blijven betalen. Hij zou er bijna belang bij hebben… Nederlanders zijn dol op zich verzekeren. Geen land ter wereld zo goed verzekerd als Nederland. De kans dat er brand uitbreekt bij je thuis is klein, of dat er bij je ingebroken wordt, dat je ziek wordt en niet meer kunt werken of dat je dood gaat voor je pensioengerechtigde leeftijd.

Toch verzekeren we ons maar wat graag voor al deze dingen. Maar zijn we ook echt goed verzekerd als het gaat om de basis van het leven? Als het gaat om de mogelijke gevolgen van scenario’s die 5 jaar geleden ondenkbaar waren? Zouden we ineens een bankrun krijgen of enorme inflatie, wat zijn onze verzekeringen dan nog waard? Welke verzekeringsmaatschappij of pensioenfonds kan dan nog uitbetalen en wat is het geld dan nog waard als dat uitgekeerd wordt? Ik heb eigenlijk geen idee. Een echte levensverzekering is er wat mij betreft een die voorziet in de basisbehoeften van het leven. Zoals eten, water en een dak boven je hoofd. Dat hypothecaire dak zit wel goed, maar hoe zit het met die andere twee? Als het systeem instort en je boodschappen niet te betalen zijn of er simpelweg niet meer zijn, wat doe je dan? En is dat veel ondenkbaarder dan dat er brand uitbreekt bij je thuis?

Ik heb een stuk landbouwgrond gekocht met eigen waterput. Het ligt in het buitenland in een wat afgelegen gebied. Gewoon om lekker te gaan boeren met eigen zaadjes in de grond, een voedselvoorraad, vruchtenbomen er op, wat kippen en geiten. Klaar! Er is iemand aan het werk die vruchtgebruik neemt zolang de voorraad strekt, en als t misgaat, delen we de opbrengsten. Allemaal vastgelegd. Ik heb er dus geen extra kosten aan, maar wel de verzekering. Een verzekering waar je nog van kunt genieten ook. En ook leuk voor onze boer die er aan verdient zolang het niet mis gaat. Hij hoeft zich ook geen zorgen te maken als het wel mis zou gaan, dan heeft hij immers te eten.

Beter dan een voedselvoorraad alleen dacht ik zo. En vast geen slechte investering. De intrinsieke waarde van land is namelijk groot omdat je er van kunt leven. Van je tv, je designkeuken en je mooie huis kan je dat helaas niet. Dus hoe gek is het dat we ons meer gaan richten op een verzekering die je leven echt kan redden? Stuff to think about!

Aanbod van stukken land met vruchtbare gond in het buitenland