Wij mensen hebben nogal eens de neiging om zaken waar we ons wellicht wat voor schamen, te verpakken in sjieke woorden, zodat het wat milder overkomt. De schoonmaakster noemt zich interieurverzorgster en iemand die geen geld heeft voor een vakantietrip zegt dat hij naar Balconia gaat.
Ook in de financiële wereld bedient men zich van dit soort woordgebruik. De Fed zegt nooit “we gaan uit het niets geld bijdrukken”, maar spreekt van een “programma van quantitative easing”. En als de ECB de banken oproept gebruik te maken van een liquiditeitsoperatie, heb je niet direct in de gaten dat banken tegen extreem lage kosten (rente) geld mogen lenen om hun tekorten aan te vullen.
DNB for Dummies
Toch wordt de boodschap niet altijd in moeilijke woorden verpakt. Dit keer slaat De Nederlandsche Bank echter door naar de andere kant. Maar dan weer zo erg, dat ik het als extra beledigend ervaar. Het gaat hierom: DNB heeft afgelopen week een aparte site voor consumenten gelanceerd, Jouwgeldvraag.nl geheten. Daar kan je terecht met vragen “Over de euro, geld, goud, je pensioen, bank, verzekering of over wat de Nederlandsche Bank voor je doet.”
Nederlands goud voor 90% in het buitenland
Door de oplaaiende discussie over de Nederlandse goudvoorraad die voor 90% in het buitenland ligt, was ik erg benieuwd wat ze op Jouwgeldvraag.nl over goud te melden hadden. Bij de introductietekst werd al snel duidelijk dat DNB ons aardig probeert voor de gek te houden:
De Nederlandsche Bank heeft zo’n 612 ton goud. [..] Dat goud is voor DNB een appeltje voor de dorst. Een geruststellend idee, zeker in tijden van crisis.
Pardon, hiervan ligt toch 90% in Amerika? Op pakkumbeet 5877 kilometer van ons vandaan, met daartussen een paar gazillion liter oceaanwater? Noem je dat geruststellend, in deze tijden van crisis?
In het bijbehorend filmpje krijgen we nog een paar van dit soort zoethoudertjes gevoerd.
Heel vroeger moesten bankbiljetten volledig gedekt zijn door goud. We hebben dat goud nu niet meer nodig als dekking; iedereen heeft nu vertrouwen in de bankbiljetten.
Maar beste DNB, hoe lang nog? Het risico op inflatie wordt in deze crisis met de dag groter, door die honderden miljarden die extra worden bijgemaakt.
Het meeste Nederlandse goud ligt in de kluis van de Federal Reserve Bank in New York. Moeten we het goud maar lekker laten liggen in die kluis? Omdat we het niet meer echt nodig hebben, verkopen we af en toe een beetje.
Nee DNB, hou alsjeblieft op met die poppenkast. We need our gold and we need it now! Ik snap uiteraard dat het diplomatiek gezien wat gevoelig ligt, maar toon je ballen en laat onze Amerikaanse vrienden weten dat we in tijden van crisis liever ons goud op ons grondgebied hebben liggen. En als ze daar niet aan meewerken, dan weet je al hoe laat het is.
Te laat.