-
De mens is geen apensoort maar een schapensoort
Als je de geschiedenis bekijkt, dan is het een unicum dat er in Europa al bijna zeventig jaar niks noemenswaardigs is gebeurd. Puur geluk. Ik heb in het casino wel eens meegemaakt, dat het balletje 34 keer achterelkaar op zwart terechtkwam. Voor mij is het dan ook onvoorstelbaar, dat de meute die meestal zelfs zijn…
-
Bereid u voor op columnist Dick Berts
Ik ben een van de weinige preppers die met zijn echte naam op het forum staat. Op zich is dat niet verstandig, want de meeste mensen die ik aanraad om wat voorbereidingen te treffen, zijn zo asociaal om te roepen, als het fout gaat, dan kom ik wel bij jou. Nou heb ik wel van…
-
Fermentatie voor lang houdbaar voedsel
Het FD Persoonlijk plaatste een interessant artikel over het fermenteren van voedsel, onder de titel “Lekker rot”. Veel van ons dagelijks voedsel is gefermenteerd (bv. kaas, brood, bier en wijn) maar zelf thuis je eten fermenteren doet bijna niemand. In Amerika is fermenteren inmiddels een enorme trend, dus ongetwijfeld zal het ook hier snel populair…
-
17 redenen om fysiek zilver te kopen
Wat doe je met je spaargeld als je geen vertrouwen meer hebt in de politiek, economie en banken? Wat doe je met je geld als je geen vertrouwen meer hebt in het geld zelf? Niet in de munten, niet in het briefgeld en niet in de cijfertjes die je ziet bij het telebankieren in je…
-
Intrinsieke waarde van goud
“Maar ook goud kan je niet eten, als de Shit Hits The Fan.” In gesprekken over de waarde van goud of het investeren in dit edelmetaal, komt het niet-eetbaar-argument geregeld op tafel. Of goud wordt weggezet als “praktisch, buigzaam materiaal om het dak van je huis mee te bedekken”. Dat schenen de Inca’s vroeger ook…
-
Overbevolking en voedselschaarste
Ik snap de discussie van overbevolking niet goed. Als we op dit moment elke wereldburger 1 m² toekennen past de gehele wereldbevolking binnen de grenzen van de provincies Gelderland en Limburg. Beetje krap, maar een legbatterij kip is er slechter aan toe. Als we kijken naar Australië dan telt dat 7.741.220 km². Dat is dus…
-
Volksopstand of faillissement?
Regeringen kunnen de schuldenlast te lijf gaan met bezuinigingen of met nog meer bestedingen. De VS doen het laatste. Die maken gewoon nog meer schuld om de economie draaiende te houden. Europa bezuinigt. Wat je visie ook is als econoom, aan beide scenario’s kleven grote risico’s. De aanpak van de VS leidt tot een exponentiële…
-
Exponentiële schuldenlast
Barack Obama wil het begrotingstekort verlagen naar 5,5 % van het bruto binnenlands product (zeg maar de jaarlijkse omzet van een land). Het bbp bedraagt zo’n 14,5 duizend miljard dollar. In getal: 14.500.000.000.000,- Als je daar 5,5% jaarlijkse schuldgroei bij optelt, ben je gauw failliet toch? De jaarlijkse schulden van landen die elk jaar meer…
-
Psychologie van een prepper
Hoe gek moet je zijn om te geloven dat je je moet voorbereiden op ondenkbare scenario’s? Dat je geld gaat uitgeven aan gouden munten, voorraden en andere overlevingszaken die je nu niet echt nodig hebt? Je kunt het vast verklaren of rationaliseren zoals beschreven in een artikel als: ‘De echte levensverzekering‘. Maar de verklaring gaat…